Kambja Kooriakadeemiat väisas maailmakuulus dirigent

615
Dirigent Loic Pierre Kambja Kooriakadeemia koolitusel. Foto: Maarja Ülper

16.–17. septembril 2023 toimus Reola kultuurimajas Kambja Kooriakadeemia teine õppessessioon, mille peakoolitajaks oli Prantsusmaa ühe tuntuima a cappella koori Mikrokosmose dirigent Loic Pierre. Dirigent keskendus oma meistriklassis koorikontsertide ülesehitamisele, koreograafia olulisusele, sõnumile, kontsertide igakülgsele läbikomponeerimisele. Pierre oli hämmastunud akadeemias osalenud inimeste jäägitust pühendumisest koorimuusikale.

Loic Pierre eeskujudeks on Veljo Tormis ja Meredith Monk

Loic Pierre peab oma muusikalisteks vanemateks Veljo Tormist ja USA heliloojat, lauljat Meredith Monki. Tema töö üheks peamiseks alustalaks on muusikas edasiantav sõnum, kuid Pierre ei pea sõnumeid üheselt tõlgitavaks, vaid peab parimaiks just neid, mida iga kuulaja saab vastavalt oma kogemusele ja teadmistele interpreteerida. Nii on ta kasutanud oma kontsertidel lisaks muusikale detaile näiteks Michelangelo skulptuurist Pieta, videoid temaga samas külas elavatest lastest ja filmidest.

Kooriakadeemia toetab kooriliikumise püsimajäämist ja kooriprodutsentide järelkasvu Eestis

Koolitusel osalejad pidasid koolitust inspireerivaks ja oluliseks, kuna igal Kambja Kooriakadeemias osaleval kooril tuleb 16.–18. augustil tuua Kambja vallas lavale oma kontsert. Kooriakadeemia all toimuvad kontserdid sünnivad koostöös lauljate, lavastaja Priit Strandbergi, koolitajate Astrid Halliku, Markko Karu ja Maarja Ülperi käe all.
Kambja Kooriakadeemia on osa Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 programmist. Kambjas toimuv akadeemia soovib toetada kooriliikumise püsimajäämist ja kooriprodutsentide järelkasvu Eestis. Rahvusvaheliselt tunnustatud dirigentide, lavastajate ja produtsentide juhendamisel saavad osalejad väärt korraldamiskogemuse ning indu luua värsket repertuaari. Samuti kaasatakse juhendajatena erivajadustega inimesi, et anda neile julgust ka ise kultuurisündmusi vedada.

Maarja Ülper
Kambja Kooriakadeemia produtsent

Kino maale
EelmineAarike Hooldekeskus kutsub laupäevakule
JärgmineKambja suusaradadega piirneval alal viiakse üraskirüüste likvideerimiseks läbi lageraie