Edukad Ülenurme gümnaasiumi uurijad teadusfestivalil

58

Teaduskeskuses AHHAA toimus 9–10.04.2024 õpilaste teadustööde riiklik konkurss ja seda juba kümnendat korda. Konkursi eesmärgiks oli pakkuda heal tasemel uurimistöö koostanud õpilastele väljundit ning motiveerida ja innustada noori teaduslikumale teemakäsitlusele ka kooli uurimistöödes. Tööde valdkond ja teema olid vabad, oodatud olid tööd nii reaal- kui humanitaaraladelt, matemaatikast, füüsikast ja arvutiteadusest kuni kirjanduse ja kunstiajalooni. Peaasi, et teemavalik oleks piisavalt põhjendatud. Töid oodati konkursile põhikooli-ja gümnaasiumi õpilastelt ning algklasside õpilastelt. Kokku esitati konkursile 64 koolist 228 tööd, milledest 94 pääses teise vooru. Algklasside uurimistöid esitati pea 60, neist said teise vooru 25 vahvat ideed.

Tänavuselt konkursil esinesid edukalt ka Ülenurme gümnaasiumi õpilased. Töid esitati kokku kaheksa – kolm algklasside tööde konkursile ja viis põhikooli – ning gümnaasiumi konkursile. Finaali pääsesid seekord kaks algklasside uurimistööd „Elu Veenusel-kas võimalik?“, autoriks Mattias Kivisoo, 2c klassist, juhendajaks Marilin Tammeorg  ja „Õpilaste teadmised ja kodust tulnud hoiakud päevapoliitika ja poliitikute kohta ÜG eriklasside õpilaste näitel“, autoriteks Rosbeth Rästas, Kevin Hallisk, Karl-Kenert Kurvits ja Robin Erik Köst, 3t klassist, juhendajaks Kätlin Tamm. Lisaks uurimistööle oli õpilastel vaja koostada A0 formaadis plakat ja seda elusaalis kahel päeval huvilistele esitleda.

Kaks pikka ja elamusrohket päeva olid täis suhtlemist, uusi tutvusi, teadusteatrit, töötube ja muud huvitavat, mida jätkus küllaga. Esimesel päeval pakkus palju elevust youtuber krispoiss. Õpilastel oli hea võimalus saada tagasisidet tehtud tööle ja end teistega võrrelda ning suurima väärtusena  – kohtuda sarnaste huvidega eakaaslastega nii Eestist kui mujalt maailmast. Kes teab, võib-olla tekkis ka mõni huvitav ja uus idee järgmise aasta konkursiks.

Täpsem info osalejate ja edasijõudnute, esitatud tööde ning auhinnasaajate kohta on saadaval veebis.

Kätlin Tamm
Ülenurme gümnaasiumi eriklassi õpetaja


Samal teemal:

Kino maale
EelmineKambja Valla Noortevolikogu ootab infopäevale
JärgmineAmanda Pärk sai õpilaste teadustööde riiklikul konkursil eripreemia