Meie valla lapsed tegid lastekaitsepäeva ilusaks

961
GALERII: Lastekaitsepäev Kambjas. Fotod: Margus Kriiva

Juuni esimene päev on lastekaitsepäev. Võtame seda juba aastaid enesestmõistetavusena, ilmselt mitte kuigivõrd mõeldes sellele, mida see kuupäev täpsemalt tähendada võiks. Tegelikult on traditsioon juba päris eakas – Vikipeedia andmetel kuulutati lastekaitsepäev välja ülemaailmsel laste heaolu konverentsil 1925. aastal. Järjekindlalt hakati seda kindlal päeval tähistama 1954. aastast. Lastekaitsepäeva tähistataks 1. juunil alates 1950. aastast, selle kehtestas Rahvusvaheline Demokraatlik Naisliit oma kongressil Moskvas 22. novembril 1949.

Päeva eesmärk on juhtida tähelepanu laste heaolule ja õigustele ning lastekaitse tähtsusele. Sel päeval toimuvad ka mitmesugused lasteüritused.

Nõnda on Vikipeedia asja kokku võtnud. Lisaks ajalootausta teadmisele on välja toodud veel üks vääramatu tõde – sel päeval toimub kõikjal ohtrasti lastele mõeldud ettevõtmisi. Erandiks polnud seekord ka meie vald – Kambja kultuurikeskuses ja selle ümbruses hakkas kohe hommikul rõõmus sagimine. Kogu päev oli täis planeeritud kõikvõimalikke tegemisi. Tegudetiheda päeva jooksul tutvustasid oma koolivälise tegevuse võimalusi ja tulemusi lapsed ja lapsemeelsed. Kultuurikeskuse saalis tegutsesid MTÜ Õnnemaa, Ülenurme Gümnaasiumi, Reola kultuurimaja, Uhti Avatud Ateljee töötoad, õues pakkusid tegevusi MTÜ Öökull ja Noorte Kotkaste Tornaado rühma töötoad. Lisaks sai oma sportlikke võimeid proovile panna osavusrajal ja vaadata Mattias Mägi auhinnatud filmi Kambja kooli folklooriansamblist Tähelinnud. Janar Sarapu õpetas kitarri-, ukulele- ja trummimängu, Õnnemaa huvitegevusjuhid Merike Raudnagel kaardikotiõmblemist, Ere Sepp nõelapadja valmistamist, Getriin Kokk ja Kairi Karlson Ülenurme gümnaasiumist tutvustasid huvilistele programmeerimist ja robootikat. Aktiivne tegevus käis Uhti Avatud Ateljee savitöötoas, kus voolimist juhendas kõrtsiemand Kai Paks. Paljud noored tõmbasid kätte poksikindad ja said budoklubi juhendaja Andres Kaljuste abil ja tema nõuannete järgi oma energiat välja elada. Väga populaarne oli Õnnemaa kokkamisklubi töötuba, valmistati nii magusaid kui soolaseid suupisteid, juhendajateks Jaanika Oolo, kokkamisklubi noored Melani Alliksaar, Merilin Miks ja Kasper Suur.

Lisaks kõikvõimalike oskuste arendamise võimalustele oli põhjalikult mõeldud ka kuulmis- ja nägemiselamustele. Tegutsevad ju meie vallas paljud väga heal tasemel kollektiivid. Oma oskusi näitasid ja vägeva kontserdi andsid Ülenurme muusikakooli puhkpilliorkester ja brassansambel, Kambja põhikooli muusikastuudio ansambel, MTÜ Õnnemaa kitarriõpilased, JJ Street tantsukool Tõrvandi, Reola kultuurimaja muusikastuudio, Õnnemaa tantsustuudio Neptune, võimlemisklubi Rütmika Ülenurme võimlejad, Kambja kultuurikeskuse laste estraadi– ja showtantsuring ning Reola noorte näitetrupp. Üllatusesinejaks oli trefneristide ansambel Niiskus. Päev lõppes Mattias Mägi diskoga.

Kogu päev oli läbimõeldult ja maksimaalselt sisustatud, heast tahtest ääretasa täidetud. Muljetavaldaval hulgal esinejaid ja juhendajaid oli leidnud võimaluse tulla ja esineda või huvilisi juhendada. Kellest paraku puudust tunti, olid pealtvaatajad ja kasinalt jagus huvilisi töötubadessegi. Päevajuht Toivo Ärtis nentis päeva kokkuvõtlikult hinnates: „Ei saa paraku öelda, et rahvast oleks murdu olnud. Töötubasid oli arvukamalt kui huvilisi, kohalikke Kambja elanikkegi oli kõigest osa saamas vähevõitu. Korraldajad olid ettevõtmisse väga palju panustanud, huviharidusest oli loodud põhjalik ülevaade. Esinesid suurepärased pika traditsiooniga kollektiivid.“

Kindlasti oli rahva vähesuse üks põhjus seegi, et samal päeval toimus kõikjal analoogseid ja seega konkureerivaid üritusi. Lapsevanemaid märgati oma lapsukeste esinemise aegugi vargsi kella piiluvat – ega väike tubli laulja või võimleja ometi järgmisse esinemispaika hilinema hakka? Kindlasti olid nii mõnedki lapsed ja nende vanemad kuskil mujal lastekaitsepäeva sisustamisega hõivatud ja Kambjasse ei jõudnudki… Korraldusmeeskonnal (Saidi Tammeorg, Andri Viinalass, Kersti Leis, Maia Uibo, Toivo Ärtis) ongi juba teemaks olnud korraldada analoogset lastele ja noortele mõeldud ettevõtmist ka edaspidi, ent siis juba mõnel muul kuupäeval, vältimaks osalejate huvide ja võimaluste konflikte.

Korraldajad igatahes tänavad kõiki osalejaid – meie valla noorte ja nende juhendajate üle on meil kõigil põhjust suurt uhkust tunda! Suur suvi on ukse ees, kooliprii aeg saabunud või saabumas – imekaunist ja tegusat suve kõigile vahvatele tegutsejatele!

MAIA UIBO,
valla haridusnõunik;
MAIRE HENNO

Kino maale
EelmineAitasime koos laste unistustel täituda!
JärgmineGalerii: Laulupeotuli väisas koorilauluhälli