Jõulud on alanud

686

  

Täna on talvine päevakäänak, rahvakalendris ka toomapäev, mil kodudes peaks saama tehtud suurpuhastus ja muud suuremad ettevalmistused jõuludeks. Täna õhtul võib tuppa tuua kuuse või õled või miks mitte mõlemad. Koos õlgede või kuusega tulevad jõuludki.

Suurpuhastusele järgneva jõuluõlgede toomisega on seotud kindlad tavad. Peremees seisab õlgedega ukse taga ja hüüab: “Laske jõulud tuppa tulla!” Kui ootusärevuses lastepere avab seepeale ukse ja õled tuuakse tuppa, ongi jõulud ehk talistepühad kohal.

Jõulud on aasta kõige lühemad päevad. Valguse ja soojuse andja päike istub oma madalas pesas. On pööriaeg ja ühtlasi aastavahetus, millest päeva käik pöörab jälle pikemaks, valguse ja elu poole.

Maarahva jaoks on jõulud üks ajastaja tähtsamaid pühi. Jõulud ollakse kodus omaste keskel. Puhatakse, süüakse hästi ja veedetakse mõnusalt aega, et koguda endasse seda erilist jõudu, mida pakub jõuluaeg.

Ei tohiks unustada esivanemaidki, kelle hinged tulevad koju käima. Hingede jaoks jäetakse jõuluöödel söök lauale ja tuli üles.

Pikemalt jõuludest

Kino maale
EelmineNäitus „Kaotatud paradiis“
JärgmineVallarahva aastalõpupidu