Soovitus päästeametnikelt: tehke korstnad kohe puhtaks!

441

Korstnast tõusvad leegid on otsene märk hooletusest, sest puhastamata korstnalõõrides süttib sinna kogunenud tahm ja pigi. Katkine ahi või pliit on otsene tuleohuallikas.

Lõuna-Eesti päästjad sõitsid möödunud kütteperioodil 38 korral kustutama tahmapõlenguid, katkisest kütteseadmest põhjustatud tulekahjus hukkus üks mees, samal põhjusel süttinud põlengutes said kannatada mitmed kodud. Otepää Golfi-klubi hiljutine suurte kahjudega tulekahju sai samuti alguse puhastamata korstnast.

Kevadel, kütteaja lõppedes, lükkavad paljud hooneomanikud kütteseadmete hoolduse sügisesse. Asjatundlike korstnapühkijate käed on aga sügiseti tööd täis ning korsten võib jääda kauaks pühkimata.

Korstnapühkijad soovitavad korstnaid puhastada vahetult peale kütteaja lõppu, sest siis ei ole pigi lõõrides jõudnud kõvaks kuivada.

Kütteseademete puhastamisele esitatavad tuleohutusnõuded ütlevad, et korstnaid tuleb puhastada vähemalt üks kord aastas enne kütteaja algust.

Aastaringselt kasutuses olevad kütteseadmed tuleb puhastada kaks korda aastas. Eramaja omanik võib oma maja korstna(d) ning kütteseadme(d) ise puhastada, mitmepereelamute omanikud peavad kutsuma korstnapühkija.

Kutseline korstnapühkija tagab tehtud töö kvaliteedi ning annab kütteseadme puhastamise ja kontrolli kohta akti.

Päästeteenistus juhib tähelepanu, et olenevalt küttematerjalist või kütteseadme eripäradest võib vajalikuks osutuda nõuetest sagedasem hooldus.

Alati on kasulik järgida professionaalse korstnapühkija või pottsepa juhiseid.

Tuleohutuse tagamiseks tuleb lisaks lõõride puhastamisele kogu küttesüsteem teraselt üle vaadata, et ahi ja korsten oleks pragudeta ning tahmaluugid tihedalt suletud.

Tänapäevase korstnapühkija varustusse kuulub ka spetsiaalne kaamera, mille abil pisimadki probleemid lõõride kaudu üles leitakse.

Kütteseadmete olukorda oskab hinnata professionaalne pottsepp, kes katkise seadme parandab.

Kütteseadmete ohutusest saab rohkem teavet päästeteenistuse kodulehelt

www.rescue.ee/1667.

Päästeala infotelefonilt 1524 saab infot korstnapühkijate ja pottsepa teenuse kohta. Samuti leiab piirkonna korstnapühkijate kontakte Eesti Korstnapühkijate Koja kodulehelt www.korsten.ee

Marek Kiik,
Lõuna-Eesti päästekeskuse
avalike suhete büroo juhtivspetsialist

Kino maale
EelmineEve Alepi värsse
JärgmineKooli lõpetamise toetusest