13.9 C
Kambja
Laupäev, 04.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVigursaagijad tegutsesid Pikksaares ja Kambjas

Vigursaagijad tegutsesid Pikksaares ja Kambjas

saagija Juunis toimusid taas Kambja puupäevad – järjekorras juba teised.

Skulptorid alustasid tööd 12. juunil Pangodi lähistel Pikksaares. Seal on nüüd kodu leidnud paar vetevana ja mitu näkineiut. Ka need okslikud kuusepalgid, mis on sätitud haljasala kaitseks, said endale vahvad näod pähe ja nende turjale saeti mugavad istumiskohad. Pikksaares olevate puukujude autorid on Ott Olesk, Martti Kalamees ja Taavi Pirk.

Pangodis töötas õpituba, kus lisaks Kodijärve hooldekeskuse klientidele võis näha õige mitut kohalikku meest, kes valmistasid talusilte.

 

Puupäevad jätkusid 13. juunil Kambjas, kus taheti lõpule viia möödunud aastal alustatu, kuid taevataadil olid kahjuks teised plaanid … . Tol laupäeval kallas vihma nagu ämbrist. Seetõttu olime sunnitud kujude saagimise pooleli jätma.

Me varjusime telgi kaitsva katuse alla, sest vihmane ilm sobib ju kõige paremini nokitsemiseks. Kambja õpitoaski valmisid vahvad talusildid. Kaugemad sildivalmistajad olid kohale tulnud Võrumaalt. Kaks kanget Karula naist valmistasid Kase talu sildi, mis sai üpris kasepalgi sarnane.

Õnneks olid usinamad skulptorid juba nädala keskel mõned puukujud valmis saaginud – seega sai rahvas ka uusi taieseid imetleda ja kiita. Kambja laste kooliteed kaunistavad nüüd Raivo Perandi saetööna valminud „Tüdruk hüppenööriga“ ja Taavi Pirki taies „Poiss rulaga“.

Tänaseks päevaks on viimasest paplikännust valminud ka uhke pelikan, millesse lähitulevikus paigaldatakse valgustus.

Uusi puukujusid saab näha Pangodi ääres Pikksaares ja Kambjas noortekeskuse naabruses. Pilte võib uurida veebist: www.kambja.ee/foto

Puuskulptoreid kostitas Aarike hooldekeskus.

Meened kunstnikele ja puupäevade toetajatele valmistas Raimond Käsi.

Ettevõtmist toetasid rahaliselt kohaliku omaalgatuse programm, Alar Palla, Mesikäpa metsaühistu esimees Olavi Toppmann ja Paavo Russak.

Kambja kolmandad puupäevad toimuvad juba suvel 2010, kuid eks aeg näitab, millises valla nurgas.

Kambja valla kultuuritöötaja,
Pille Tammelan,
üks puupäevade korraldaja

 

Loetumad