17.9 C
Kambja
Laupäev, 04.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTervisekeskuse ja postkontori hoone kerkib jõudsalt

Tervisekeskuse ja postkontori hoone kerkib jõudsalt

betoonivalamine seguautolt Kambjasse Aia tänav 2 krundile kerkib praegu jõudsalt hoone, mis juba selle aasta jõulukuul saab uueks koduks perearstikeskusele, hambaravikabinetile, apteegile ja postkontorile.

Kambja vallavalitsus tellijana ja AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg töövõtjana sõlmisid 16. juunil 2009 ehituse hankelepingu, mille alusel töövõtja võtab endale kohustuse ehitada Kambja tervisekeskuse ja postkontori hoone. Lepingujärgsete tööde üleandmise tähtaeg on 1. detsember 2009.

 

Kambja tervisekeskuse ja postkontori hoone ehitaja leidmiseks korraldas vallavalitsus mais riigihanke, millel osales 8 pakkujat. Vallavalitsuse riigihangete komisjon lähtus pakkumuste hindamisel nende maksumusest. Hinnakriteeriumi alusel tunnistati edukaks AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg poolt esitatud pakkumus, mille maksumus (koos käibemaksuga) oli 5 miljonit 132 509 kr.

Võrdluseks on ilmekas mainida, et kõige kallima pakkumuse esitaja soovis sama hoone ehitamiseks veidi rohkem kui 9,1 miljonit kr. Ülejäänud pakkumused jäid hinnavahemikku 5,2 kuni 6,9 miljonit kr.

Majanduslangusest tingituna on ehitustöö tunduvalt odavnenud. Kui Kambja tervisekeskuse ja postkontori ehitamine oleks toimunud näiteks aasta tagasi kurikuulsa ehitusbuumi aegsete hindadega, kulunuks selleks ekspertide hinnangul 15 miljonit kr.

Esimese riigihanke Kambja tervisekeskuse ja postkontori hoone ehitaja leidmiseks korraldas vallavalitsus 2008. a lõpul, kuid võidupakkumuse teinud firma ei suutnud kahjuks võetud kohustusi täita ja ehitamist alustada. Toonane edukaim pakkuja – AKKO Invest OÜ – küsis ehitamise tasuks 6,5 miljonit kr – see on 1,4 miljonit kr rohkem kui AS Rand ja Tuulberg pool aastat hiljem järgmisel riigihankel.

Kui AKKO Invest OÜ oleks vallavalitsusega sõlmitud lepingut täitnud, valminuks tervisekeskuse ja postkontori hoone juba 1. oktoobriks 2009.

Äpardunud lepingu lõpetamise ja teise riigihanke korraldamisega seotud ametlikud protseduurid kulutasid küll mitu kuud aega, kuid sellest tõusis ka kasu – vallavalitsusel oli võimalus valida uueks töövõtjaks tugev ja tunnustatud ehitusfirma Rand ja Tuulberg, kes tegi rahalises vääringus väga soodsa pakkumuse.

Et AS Rand ja Tuulberg oli ka Kambja uue koolimaja ehitajaks, suhtub vallavalitsuse majandusnõunik Enno Soodla sellesse firmasse suure usaldusega.

„Ma usun, et tervisekeskuse maja tuleb ilus ja AS Rand ja Tuulberg ehitab seda väga korralikult,” nendib Enno Soodla.

Kambja tervisekeskuse ja postkontori hoone ehitamise juures on töövõtja esindajaks projektijuht Tauno Lang, kes oli samas rollis ka Kambja uue koolimaja valmimise ajal.

 

Tänuväärne toetus

 

Kambja perearstikeskuse (kunagise ambulatooriumi ja haigla) ruumide tugev amortisatsioon ja kaasaja nõuetele mittevastavus kuuluvad nende kaalukate probleemide hulka, mida valla arengukavas on toodud esile juba rohkem kui kümmekond aastat.

Vallavalitsus tegevuse üheks eesmärgiks on olnud juba aastaid tervishoiuasutuste kindlustamine kaasaegsete ruumidega. Arvestades vajaliku investeeringu kulukust, on vallavalitsus püüdnud leida kaasrahastajat või sobilikku toetusprojekti.

Kambja tervisekeskuse ja postkontori ehitamine sai tänavu võimalikuks tänu Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusele. Seda vahendab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) arvestades Vabariigi Valitsuse poolt kinnitatud investeeringute kava.

EAS eraldas Kambja vallavalitsusele 27. jaanuaril 2009 kohalike avalike teenuste arendamise programmi raames tervisekeskuse ja postkontori ehitamiseks 3 miljonit 504 004 kr. Vallaeelarvest tuleb lisada sellele toetussummale vähemalt 37%, sest apteek ja postkontor on äriettevõtted – neile ruumide ehitamist ei loeta abikõlbulikuks tegevuseks.

 

Üks maja, mitu asutust

 

Kambja tervisekeskuse ja postkontori tarvis projekteeris maja OÜ Tartu Projekt. Mitme funktsiooniga ühekorruseline hoone on lahendatud kahe ristuva plokina, kuhu liitub tuulekoja plokk.

Hoone asub Aia tänava ääres – kümmekond meetrit kunagisest koolimajast lõuna pool. Peasissepääs majja on Aia tänavalt, kuid hoone edelaküljel on eraldi sissepääs apteegi ja postkontori töötajatele ning kauba vastuvõtuks. Hoonealune pind on 558,3 m², suletud netopind 496,7 m².

Perearstikeskuse (sh perearsti ja pereõe vastuvõtukabinet, protseduuri-, aparaatse füsioteraapia- ja ämmaemanda ruum) kasutusse läheb rohkem kui kolmandik hoonest – 171,3 m².

Apteegi ruumideks eraldatakse 77,8 m². Hambaravi kabineti tarvis on kavandatud 60,3 m².

Postkontor saab enda käsutusse 31 m².

Sotsiaaltöötaja vastuvõturuumi suuruseks on koos koridoriga 21,3 m².

Kambja vallavalitsus toetab meditsiiniasutusi nii uue mööbli kui erivarustuse soetamisel – hanked soodsamate pakkumiste saamiseks on juba korraldatud.

Toivo Ärtis

Ehitus 6. juulil
{joomplu:68} {joomplu:69} {joomplu:70}

 

Loetumad