5.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMõttemõlgutusi Kambja kooli 323. lennu õpilastelt

Mõttemõlgutusi Kambja kooli 323. lennu õpilastelt

tutipeoliste segasaunKodu on minu jaoks väga tähtis. Tore on, kui kodus ootavad ema, isa ja õde. Kodust saan ma kaasa kodusoojuse, mõistmise, hoolimise ja armastuse. tutipeoliste segasaun

Mõistmine, hoolimine, armastus – kodutunne

Kodu on minu jaoks väga tähtis. Tore on, kui kodus ootavad ema, isa ja õde. Kodust saan ma kaasa kodusoojuse, mõistmise, hoolimise ja armastuse.

Kodutunde annavad ka asjad ja esemed, mis meil kodus on. Astud tuppa, kus köeb ahi ja pliit, millel teekann tulel, ning see annab õdusa ja mõnusa tunde. Ema askeldab köögis, õde mängib oma nurgas, isa loeb ajalehte. Mulle meeldib käia saunas koos isaga. Laval me vihtleme kasevihaga ja jahutame väljas järves. Mul on kodus suitsusaun, mis on ehitatud 1920. aastal.

Kodus ootavad mind ka koerad, kes tervitavad alati, kui koolist tulen. See kõik ongi kodu.

Matti Luik (III kl, 2004)

Kodutunne teeb kodu armsaks

Kodu üheks tähtsamaks osaks on perekond. Isa, ema, õed, vennad ja muidugi ka koduloomad.

Kui perekonnas on pidevad tülid, tekib tunne, et sa ei taha oma perekonda enam näha. Ilma sõbralike suheteta ei ole kellelgi mõnus kodus olla.

Kodu teeb koduks kahtlemata kodutunne. Ilma selleta on kodu lihtsalt akna ja uksega maja. Kodutunne teeb kodu sulle armsaks. Kui kodutunnet poleks, poleks ka kodurahu. Kodutunde tekitab mööbel ja küdev pliit või ahi. Ühes korralikus kodus peab olema pesemisvõimalus. Parimal juhul saun või vähemalt vannituba.

Osadel inimestel on oma tuba. Kui see sul olemas on, ei kujuta kodu ilma selleta ettegi. Tegelikult saab ilma oma toata väga hästi hakkama.

Merit Saik (III kl, 2004)

Kõike raha eest osta ei saa

Mul on raha eest ostetud palju asju. Mul on raha eest ostetud riided, mööbel, maja, söök, jook. Mul on ka isal auto, mis maksis päris palju. Mu kodus on veel üks arvuti. Meie pere arvuti maksis üle kolmekümne tuhande krooni, aga nüüd on sellised arvutid ainult kümme tuhat krooni.

Raha eest ei saa osta elu. See oleks päris lahe, kui elu eest peaks maksma. Raha eest ei saa veel osta armastust, hellust, tarkust, kehakuju, ilu, vaenlasi ja sõpru. Aga minu arvates on rikastel inimestel rohkem sõpru. Kui sul on raha, siis tahavad kõik su sõbrad olla.

Tarkuse ostmine oleks küll päris naljakas. Lähed kuskile tavalisesse poodi ja ostad endale tarkust juurde. Alguses ei oska sa ennast liigutadagi, aga siis hakkad kohe rääkima. Mulle täitsa meeldiks, aga see on ühes mõttes ka vastik: kui sa elad vaeses perekonnas, siis sa võidki niiviisi lolliks jääda.

Karl Paide (IV kl, 2005)

Kui ma oleksin isa…

Kui ma oleksin isa, siis oleks minu peres neli liiget: isa, ema ja kaks last. Esimese nimi oleks Karl Markkus ja teise nimi Annika. Ma ei pahandaks nendega eriti ja rihma ei annaks kunagi. Arusaamatusi lahendaksin ma nii, et ei paneks last nurka ega tutistaks teda.

Mulle meeldiks lapsi rõõmustada. Näiteks ostaksin loomaaiapiletid ja paneksin need kodus laua peale. Kui siis lapsed koolist tulevad ja pileteid näevad, oleksid nad väga õnnelikud.

Ma loodan, et kui ma suureks saan, siis oleksin just selline isa.

Karl Matteus Nemliher (IV kl, 2005)

Kui ma oleksin ema…

Minu peres oleks neli liiget ja need oleksid mina, minu mees ja lapsed Andra ning Sander. Mulle meeldiks, kui mul oleks kodus ka lemmikloom. Lemmiklooma nimeks paneks Pätukas.

Ma oleksin lastele hea ema. Aitaksin neid õppimises ja kõiges, mis neil vaja on. Kui mingi arusaamatus tekiks, lahendaksin selle rahulikult rääkides. Ma rõõmustaksin oma lapsi kingitustega. Ma tahaksin kindlasti olla selline ema, sest mulle üldse meeldiks olla ema.

Sandra Ivaste (IV kl, 2005)

Noored ja kirik

Meil on vedanud, et vallas on suur kirik. Ma poleks praegu ristitud, kui meil poleks oma kirikut. Ma käisin seal oma perega järjest seitse pühapäeva. Muidu me iga pühapäev kirikus ei käi, aga me käime alati jõululaupäeval ja teistel tähtsatel pühadel.

Eelmise aasta suvel tehti Kambja kiriku ümber aed – mulle meeldib see väga. Kirikus on hästi ilus. Mulle meeldib kirikus laulda, sest keegi ei kuula seal, kuidas sa laulad. Me oleme käinud klassiga ka kirikus ja ma sain teada, et orelil on 758 vilet. Ma olen käinud ka kellatornis üleval. Need kellad löövad seal nii kõvasti, et kõrvad lähevad lukku. Smile

Hea, et meil on omaenda kirik.

Mirjam Kähr (VIII kl, 2009)

 

Kambja kirik on ilus hoone. Oma elu jooksul olen ma umbes kümme korda seal käinud.

Tavaliselt, kui ma kirikusse lähen, siis terve kooliga ja seal esinevad alati kas laste- või mingi muu koor. Igatahes, kui olen kirikus käinud, on mulle seal meeldinud eriti see suur orel seal teisel korrusel.

See kukk, mis seal kiriku torni tipus on, selle kohta tean nii mõndagi. Näiteks see kukk on mitu korda alla kukkunud ja mu vanaisa on seda mitu korda sinna tippu tagasi pannud.

Siim Kalev (VIII kl, 2009)

Loetumad