-3.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKas söögi- või mürgiseen?

Kas söögi- või mürgiseen?

seeni uudistamasKui ma eelmises loodusõpetuse tunnis küsisin oma kooli lastelt: „Kes on sel sügisel käinud seenel?“ tõusis vastuseks kätemets.

„Meie saime puravikke. Meie aga kukeseeni ja pilvikuid,“ kostis läbisegi laste suust.

Sestap võeti Tartu Looduskeskuses avatud seeneäituse külastamine rõõmuga vastu.15.septembri keskpäeval oligi Unipiha kool Tartu looduskeskuse külaliseks.

„Igal seenel on oma lõhn,“ alustab giid Eva-Liisa laste kohale jõudes seenenäituse tutvustamist. Kikitan kõrvu. „Mõnel on sidruni, mõnel aga aniisilõhn..“ See tuleb mulle üllatusena. Seejärel küsib ta lastelt :“Milliseid mürgiseid seeni te tunnete? „Kärbseseen!“ hüütakse kooris. „Sellel näitusel näete, et kärbseseeni on üheksat liiki.Leidke nad! “

Edasi järgneb lühikursus seentest üldse. Saame teada, et seened pole ei taimed ega loomad. Armastavad elada puude naabruses ning nad aitavad üksteist.

Looduskeskuse poolt koostatud töölehtede täitmiseks said 1.-2.klassi õpilased omale paarilised 3.-ja 4.klassist. Kiikan üle õla, mida kirjutab mürgiste seente lahtrisse Taavi (3.kl.) „Sooriisikas,“loen ma tema lehelt.“Polegi punane kärbseseen,“ mõtlen üllatunult.

„Kus on kukeseened?“ küsivad Martin ja Anre (1.kl.) teistelt. „Seal!“ näitab Laura käega.Poisid lähevad näidatud suunas.

Kui suurem osa lapsi ankeedi täitmisega lõpule on saanud, uurib giid laste käest: „Kas siil sööb seeni?“ Lapsed, kes on näinud kunstniku joonistatud pilti seent söövast siilist, vastavad sellele jaatavalt.

„Tegelikult siiski siil seeni ei söö.Kunstnik pilti joonistades seda vist ei teadnud,“ selgitab Eva-Liisa edasi. „Seene kostil on hoopis teod, metssiga, leethiir, orav, karu, putukad, metskits,“ jätkab ta. See, et ka metskits seeni sööb, tuleb mulle ootamatusena

20 minutit kestva Tallinnfilmi multika „Operaator Kõps seeneriigis“ vaatamine pakkus huvi nii lastele kui õpetajatele.

Ka see, kuidas näeb seen välja mikroskoobi all, sai enamus lapsi näha esmakordelt..

Looduskeskuse elavnurk, kus akvaariumis ujusid kalad ja kilpkonn, pesi liivas end tšintšilja, laulsid puuris viirpapagoid, pakkus kõigile lastele suurt huvi.

„Tuleme siia kindlasti isaga tagasi,“ ütlesid paljud looduskeskuse maja ukse sulgudes.

Mida uut õppisin näituselt?

„Sain teada, et mürgistel kärbseseentel on kõigil kolm tunnust ühekorraga: valged eoslehed, krae ja tupp,“ teatab Laura. „Mis need eoslehed on?“ küsib 1.klassi Kirsika. Vaatame piltidelt eoslehtede kohta ja lastele saabki selgeks, et need asuvad seenekübara all nagu pikad triibud. Ja kõige suurem tarkus on ikka see, et korja ainult neid seeni, mida kindlalt söögiseentena tunned.

Eha Jakobson
õpetaja
Unipiha Algkool

 

{joomplu:508} {joomplu:509}
{joomplu:510}

Loetumad