10.9 C
Kambja
Neljapäev, 02.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivViimaste aastate projektitöö Kuuste koolis ja Q-klubis

Viimaste aastate projektitöö Kuuste koolis ja Q-klubis

pointball - värvilärakapallimängKui elad oma õue all,

ei tea, mis sünnib kaugemal.

Oh sa pime, pime, pime!

Maailm on imeline!”

Kuuste kool – kõrgeltkvalifitseeritud vandersellide kujundaja

Kui elad oma õue all,

ei tea, mis sünnib kaugemal.

Oh sa pime, pime, pime!

Maailm on imeline!”

pointball - värvilärakapallimängPaljud minu põlvkonna inimesed mäletavad kindlasti populaarse lastesarja „Vandersellid” ülaltoodud tunnuslaulu. Sarja peategelasteks olid kolm keskealist uudishimulikku mehikest, kes rikša ja hobuvankri ristsugutist meenutava sõidukiga mööda ilma ringi seiklesid.

Võib julgelt öelda, et Kuuste kool saadab laia ilma kõrgeltkvalifitseeritud vanderselle. Vähe sellest, et läbi aegade on siin au sees hoitud seljakotirännakuid kauni kodumaa pinnal, on viimastel aastatel hoogustunud meie kasvandike seiklusrikkad õpiretked välismaale.

Eriti tõstaksin esile kooli hõlma all tegutseva mitteformaalse noorteühingu Q-klubi panust rahvusvahelistesse ettevõtmistesse. Just see seltskond on koostöös Aserbaidžaani noortegrupiga hakkama saanud kahe mahuka noortevahetusega programmi Euroopa Noored raames: 2008. aastal „Unity in diversity” Bakuus ning 2010. aastal „GE-gender equality” Vana-Kuustes. Kui kõik hästi läheb, on hiljemalt ülejärgmisel aastal samal ajal tegude kontos ka kolmas noortevahetus Ukrainas. Insallah!

Oleme avatud väljakutsetele

Valdavaks rahvusvahelise koostöö väljundiks ongi SA Archimedes programmid Euroopa Noored ning Comenius, kuid oleme avatud ka teistele väljakutsetele. Näiteks 2008. aasta oktoobris võttis Kuuste kooli 7. klassi õpilane Keili Palusoo Jaan Tõnissoni Instituudi abiga osa rahvusvahelisest filmilaagrist Bukovas Tšehhis. Keili oskused kulusid marjaks Kuuste kummituste filmi tegemisel.

Tänavu suvel valisid Euroopa Noored Eesti büroo (ENEB) ning Salto-Youth koolituskeskus Q-klubi vabatahtliku noortejuhi ja Kuuste Kooli vilistlase Kaisa Alliksaare osalema noortevahetuse kvaliteedi tõstmise koolitusele (ATOQ) Predeali Rumeeniasse. Loomulikult loodame Kaisa teadmisi rakendada eelpoolmainitud mitmepoolses noortevahetuses Ukrainas koostöös Bakuu ning Lvivi noortega 2011. aastal.

Rahvusvahelisi koolituse võimalusi on ära kasutanud ka siinkirjutaja. Rahvusvaheliste noortevahetuse korraldamise nippe õppisin 2009. aasta suvel Saint Jean d´Angely´s Prantsusmaal ATOQ koolitusel. Keele- ja aineõppe lõimimise algteadmisi omandasin 2009. aasta sügisel Southamptonis Inglismaal ajalooõpetajate täienduskoolitusel. Tänavu novembris lähen kavalaid ning põnevaid mitteformaalse õppimise meetodeid jahtima Tool Fairile, mis seekord peetakse Itaalias, täpsemalt Veneetsias.

Kuuste noored on tublimatest tublimad!

Mul lihtsalt ei jätku sõnu, kirjeldamaks vaimustust sellest, milliseid oskusi ja võimeid on Kuuste noored näidanud rahvusvahelises koostöös. Eriti Euroopa Noorte projektides, kus lõviosa projekti elluviimisest lasub noortel endil ja täiskasanutel on eelkõige nõustav roll.

Kui projektipartneriks on Euroopa Liidu naabrusriik, nagu meil Aserbaidžaan, peavad noored toime tulema üsnagi ekstreemsete olukordadega. Ja tuleb tunnistada, lugupeetud lapsevanemad, et olete teinud suurepärast tööd: meie noortel pole kombeks raskuste ees põnnama lüüa. Ka keerulisemates olukordades ei ole kaotatud selget pead ja on tuldud lagedale igati konstruktiivsete lahendustega.

Kui 2008. aasta “Unity in diversity” projekti mägimatkal Dagestani piiri ääres üks meie meeskonnaliige jala välja väänas, võtsid Keimo Palusoo ja Ardi Külm vabatahtlikult enda ülesandeks grupijuhtide abistamise vigastatu baaslaagrisse tassimisel. Kolmekümnekraadise palavuse käes mööda kivist jõeorgu kaheksakümne kilost “patsienti” kilomeetreid tassida ei olnud kergete killast ülesanne, kuid poisid ei nurisenud kordagi. Lugu ületas isegi ajalehe Postimees uudisekünnise.

Lausa uskumatut tublidust näitasid q-klubilased Mägi-Karabahhia sõjapõgenikele ehitatava kooli koristustöödel Bakuus.

Keimo, Ardi ja ka Romet Voore mehisus avaldus veelgi enam 2010. aasta „GE-gender equality” projektis. Poisid valmistasid leitnant Sõukandi abiga ette soolise võrdõiguslikkuse ja jõustruktuuride teemapäeva. Kui õige päev kätte jõudis, olid poisid naksti kell seitse hommikul tegevuspaigas õppematerjale ette valmistamas. Kuigi nad olid eelneval ööl vaid kaks tundi magada saanud (enne seda kolmel ööl keskmiselt neli tundi), ei kuulnud seegi kord poiste suust ühtegi vinguvat tooni.

Noorteprojektid annavad arenemisvõimaluse andekatele ja ettevõtlikele juhtidele noorte endi seast. Siinkohal tõstaks esile Kaisa Alliksaare organiseerimisvõimeid.

Nii “Unity in diversity” kui ka „GE-gender equality” projekti ajal oli just Kaisa see, kes hoidis meeskonda toimimas ja kelle peas leidus kadestamisväärne kogus seltskonnamänge ning õpimeetodeid. Just Kaisa eestvedamisel on Q-klubi tuumik juba aastaid käinud pikematel ja lühematel matkadel. Kui Kaisa võtab ette mõne ürituse organiseerimise, võib olla kindel, et see õnnestub.

Suurepärane grupijuht oli „GE-gender equality” projektis ka Elerin Vesso, keda ei ehmatanud mitte ükski väljakutse ja kes jäi külmavereliseks ka kõige pingelisemas olukorras.

Eeskujuliku suhtlusjulgusega on projektides silma torganud Keili Palusoo. Loovat vaimu on esindanud Martin Sakur ja Avely Voore.

Kahjuks jääb leheruumi liiga väheseks, et kõiki noori nimeliselt esile tõsta ja tunnustada, kuid kõik q-klubilased on näidanud projektides võrratuid isikuomadusi ja nende saavutuste üle tasub vanematel ning õpetajatel uhke olla!

Noorem põlvkond ei jää alla

ekskursioon mägedesEelpool sai loetletud saavutusi, mille teostajad kuuluvad praegu juba Kuuste kooli vilistlaskonda. Kuid noorem põlvkond – nüüdsed Kuuste Kooli õpilased – ei jää oma eakamatele koolikaaslastele ettevõtlikkuse ja seiklusvaimu poolest grammigi alla.

Suurepärase väljundi õpilaste isikuomaduste testimiseks on andnud 2010. a. sügisel käivitunud Comeniuse koostööprojekt “In questing of sources”. Projekti koordineerib Poola kool Chorzowis, ülejäänud partneriteks on koolid Saragossas Hispaanias, Mersinis Türgis, Livornos Itaalias, Michalovces Slovakkias ja Sofias Bulgaarias.

Kuigi õppereisidest võtavad osa õpilased alates 5. klassist, teevad seoses projektiga tublit tööd ka nooremate klasside õpilased.

Tänase päeva seisuga on toimunud kolm töövisiiti, sh Eestisse. Seega on ka siin võimalik nimeliselt esile tõsta vapramatest vapramaid projektist osavõtjaid.

Suisa täiskasvanu
likku koostöövalmidust ning vastutustunnet on üles näidanud 7. klassi õpilane Päärn Thorne Köösel aka Pääru. Asendamatud seltskonnalõvid ja naljamehed on olnud Pääru klassikaaslased Rando Rätsep, Ivo Pihelo ning Villu Sondberg. Kusjuures Villu ajukäärude vahel on rohkem anekdoote kui Eesti kirjandusmuuseumi andmebaasides – te ei kujuta ette, kui oluliseks saab see talent pikkadel bussireisidel!

Ka Eneli Kotka puhul kiidaks suhtlusjulgust – nagu Keili, on ka tema mõistnud, et edukas suhtlemine ei eelda täiuslikku keeleoskust.

Kuid meie õpilaste energia leiab rakendust peale Comeniuse projekti ka mujalgi.

Kuuste kooli loovhingi ihkaks oma arendusosakonda tööle iga tehasedirektor. 7. klassi õpilane Ristin Kaseorg on hetkel ilmselt ainus kuustekas, kelle nimi ilutseb Vabariigi Presidendi kodulehel. Nimelt valiti Ristini orienteerumismängu idee “Esmaabi metsateel” 2009. a. Eesti kõige innovaatilisemaks terviseprojektiks. Mäng ise toimus 2010. aasta kevadel, kus idee arendasid teostuseks Eneli Kotkas, Hedi Vesso, Keili Palusoo, Anneliis Voore, Karmen Vesso, Karola Hiiemäe ja Maarja Rannik.

Meie ettevõtlikud tüdrukud on iga-aastase jõuluballi ideede generaatorid ning tublid Kuuste MacGyveri-nimelise kännuteatri lavastajad-näitlejad-näitekirjanikud.

2010. aasta sügisel alustasime Kuuste koolis minifirma loomist. Praeguseks on toimunud tootevaliku ajurünnak, kus õpilaste idee originaalsus ning leidlikkus üllatas isegi juhendajaid. Loodame, et Kuuste kooli minifirmat saadab laatadel edu ja meie innovaatiline toode – ergonoomiline peputaburet – lööb laineid üle Eesti.

Raskused on ületamiseks

Meil on ees veel palju väljakutseid: vaja on toimima saada Q-klubi tuba seltsimajas, ees ootab kolmepoolse noortevahetuse organiseerimine Ukrainas, hulk tööd seisab ees minifirmal, korraldamist vajavad erinevad üritused jõuluballist suusamatkani jne.

Kõrgeltkvalifitseeritud vanderselliks pole võimalik saada, kui kardetakse tagasilööke. Meie väikese meeskonna tugevus ongi teadmine, et raskused karastavad. Olen veendunud, et projektitegevus Kuuste koolis lähiaastatel ei vaibu, vaid aina kogub tuure juurde.

Tahan omalt poolt Q- klubi nimel tänada Kuuste kooli juhtkonda ja Kambja vallavalitsust toetava suhtumise eest. Loodan, et meie suurepärane koostöö jätkub ka tulevikus.

Kersti Kivirüüt,
Kuuste Q-klubi vabatahtlik noortejuht

Kuuste Kool 245

Loetumad