4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKuuste kool oli, on ja peab ka jääma!

Kuuste kool oli, on ja peab ka jääma!

aabitsa üleandmineKuuste kool* tähistab kooli asutamise 245. aastapäeva.

Pika ajaloo vältel on Sipe ja Kuuste koolis järjepidevalt õpetatud ja õpitud ning lapsi ellu suunatud. Tänu koolmeistrite ja kooliõpilaste ühistele pingutustele on Kuuste koolil oma osa Eesti Vabariigi koolielus.

Palju räägitakse Eestimaa oluliste väärtuste säilitamisest, mille üheks osaks on külaelu alalhoidmine.

aabitsa üleandmineKuuste kool* tähistab kooli asutamise 245. aastapäeva.

Pika ajaloo vältel on Sipe ja Kuuste koolis järjepidevalt õpetatud ja õpitud ning lapsi ellu suunatud. Tänu koolmeistrite ja kooliõpilaste ühistele pingutustele on Kuuste koolil oma osa Eesti Vabariigi koolielus.

Palju räägitakse Eestimaa oluliste väärtuste säilitamisest, mille üheks osaks on külaelu alalhoidmine. Selle eelduseks on väikeste, võimalikult kodu lähedal asuvate koolide olemasolu. Sel juhul ei kaota laps sidet kodukohaga ja suurem on tõenäosus, et pärast haridustee lõppu jõuab ta kodukülla tagasi.

Koolis ja selle ümber keeb elu

Koolis käies on õpilase üks eesmärke nn akadeemilise tarkuse omandamine, samas ei tohi unustada, et lapse loovuse arendamisel on koolielus väga tähtis koht. Koolipere püüab oma kasvandike elu mitmekesisemaks teha huvitegevuse kaudu. Üritustest ja ringidest võetakse aktiivselt osa, mis näitab, et õpetajate ja õpilaste vaheline koostöö on hea. Tänuväärne on viimastel aastatel olnud ajalooõpetaja Kersti Kivirüüdi töö rahvusvaheliste projektide raames.

Kuuste kooli õpilased on edukalt esinenud maakondlikel olümpiaadidel.

Viimase viie aasta pärliks õppetöös on sel kevadel väga heade tulemustega kooli lõpetanud Kadi Voika, kes saavutas auhinnalisi kohti paljudel maakondlikel olümpiaadidel matemaatikas, loodusõpetuses, geograafias ja bioloogias. Tema suurimaks õnnestumiseks on 8. klassis vabariiklikul bioloogiaolümpiaadil võidetud 6. koht.

Meie õpilane Marko Prii on 2006/07. õa edukalt esinenud maakondlikul tööõpetuse olümpiaadil ning saanud eripreemia Eesti Ajalooõpetajate Seltsi ja Körberi Sihtasutuse poolt Vabariigi Presidendi auhindadele korraldatud ajalooalaste uurimistööde võistlusel.

Kohaliku omavalitsuse ja vallavanem Ivar Tedrema toetus on see, mis hoiab kooli alles. Saadakse aru, et kui on olemas ilus ja hubane koolimaja; õpilased, kes õppida tahavad, ja õpetajad, kes on tööle pühendunud, siis ei peaks kahtlema sellise kooli vajalikkuses ainult sellepärast, et õpilasi pole nii palju, kui sooviksime. Väikesed koolid on Eestis alati olnud ja me usume, et ka Kuuste kool jääb.

Ardo Peda sai tänukirja EV Riigikohtu 87. aastapäeva kaasuskonkursil. Veeda Kala saavutas 2007/08. õa auhinnalise koha eesti keele õigekirjaolümpiaadil. Samal õppeaastal sai 1. klassi õpilaste poolt etendatud „Kolm põrsakest” Tartumaa koolide teatripäeval nooremas vanusegrupis parima lavastuse auhinna.

Tähtis on kooli osa paikkonna kultuurielu edendamisel. Kooli ruumides asuvad raamatukogu ja avalik internetipunkt, saalis viiakse läbi kultuuriüritusi, tegutsevad huviringid. Kooli töötajad on aktiivsed osalejad ja korraldajad, osalus- ja tegutsemisvõimalusi pakutakse ka õpilastele ja kohalikele noortele. Sujuv on koostöö Vana-Kuuste naisseltsiga.

Igal suvel on kooli töötajad teinud koolimajas värskendavat sanitaarremonti. Oleme saanud projektiraha kahele klassiruumile uue koolimööbli ostmiseks ja kahe multimeedia projektori ning filmikaamera muretsemiseks.

Kuuste kooli õpetajate ja töötajate pere on üksmeelne, missioonitundega, arvestatakse laste ja nende vanemate soovide ja nõuannetega.

Tänu ühistele arusaamadele ja väärtustele on töötajaskond püsiv. Paljude õpetajate staaž Kuuste koolis on üle 15 aasta. Ka noored ja uued tulijad on hästi sulandunud koolikollektiivi, kuid on toonud ka uusi ideid ja värsket mõtlemist.

Tore on, et koolil on head sidemed kauaaegsete algklasside õpetajate Liidia Piiri, Tiiu Sumbergi ja Kambja valla teenetemärgi pälvinud Milvi Padjusega.

Meie õpetajate ja töötajate tulemuslik töö on pälvinud tunnustust.

Arno Tali sihtkapitali preemia on saanud Anne Palumets.

Tartumaa aasta õpetaja tiitel on omistatud Tiiu Sumbergile, Heli Nemvaltsile, Marju Orionile ja Rein Härmojale. Rein Härmoja oli samuti 2009. a Eestimaa aasta koolijuhi tiitli nominent.

Kultuuriministri tänukirja kultuuritöö edendamise eest on saanud Heli Nemvalts.

Kultuuri- ja külaelu edendamise eest on Vana-Kuuste naisseltsi eestvedajat Edda Lintsi tunnustatud Tartu maavanema tänukirjaga ja Eesti kultuurikapitali Tartumaa ekspertgrupi tänukirjaga.

Tartu maavanema ja Kambja vallavanema poolt on heade töötulemuste eest tänukirjaga esile tõstetud paljusid kooli töötajaid ja õpetajaid.

Muutuv kool muutuvas ajas

aabitalaps oma esimese õpetajagaKooli 240. aastapäeva Koduvalla eriväljaande avalehe pealkiri „Kuuste kool oli, on ja peab ka jääma” oli kantud murest, et järgnevatel aastatel hakkab õpilaste arv koolis vastavalt sündivuse prognoosile vähenema. Vaja oli otsustada, kuidas edasi tegutseda, et kool alles jääks.

Tänu Kambja valla kindlameelsusele kooli säilitamisel, tegi vallavalitsus ettepaneku luua koolimajja ruumid ühe lasteaiarühma jaoks. Alates 2007. a septembrist on kooli juures 21-kohaline lasteaiarühm. Meeldiv üllatus oli see, et peatselt jäi lasteaed soovijatele kitsaks.

Seoses lasteaiarühma töölerakendamisega on kooli ametlik nimetus Kuuste Kool.

Kambja vallavalitsus hakkas kohe tegelema lasteaia laiendamise küsimustega. 2010. a suvel alustatigi koolimajale juurdeehitust, kus saavad olema ruumid kahele 20-kohalisele rühmale.

Koolil on hea side lastevanematega nii iga-aastaste üldkoosolekute kui ka klassijuhatajate kaudu. Päevakohaste teemade käsitlemiseks oleme kutsunud esinema huvitavaid lektoreid. Vanemad on alati oodatud emade- ja isadepäeva tähistamisele koolis.

Kuuste kooli õpetajate ja töötajate pere on üksmeelne, missioonitundega, arvestatakse laste ja nende vanemate soovide ja nõuannetega. Tänu ühistele arusaamadele ja väärtushinnangutele on töötajaskond püsiv. Paljude õpetajate staaž on üle 15 aasta. Ka noored ja uued tulijad on hästi sulandunud koolikollektiivi, kuid on toonud ka uusi ideid ja värsket mõtlemist.

Aktiivselt on tegutsenud hoolekogu nii endise esimehe Avo Alliks
aare
kui ka praeguse esimehe Andres Voore juhtimisel. Hoolekogul on tähtis roll kooli probleemide lahendamisel, koostöö arendamisel lapsevanematega ja kooli tulevikuplaanide väljatöötamisel.

Kooli aastapäeval täname häid koostööpartnereid ja toetajaid.

Kohaliku omavalitsuse ja vallavanem Ivar Tedrema toetus on see, mis hoiab kooli alles. Saadakse aru, et kui on olemas ilus ja hubane koolimaja; õpilased, kes õppida tahavad, ja õpetajad, kes on tööle pühendunud, siis ei peaks kahtlema sellise kooli vajalikkuses ainult sellepärast, et õpilasi pole nii palju, kui sooviksime.

Väikesed koolid on Eestis alati olnud ja me usume, et ka Kuuste kool jääb.

Meie ühiseid ettevõtmisi on jõudumööda toetanud nii vilistlased kui ka lapsevanemad. Aimur Kruuse on kooliraamatukogule annetanud kirjastuse Grenader uusi trükiseid, Harri Liivat on aidanud tehnika soetamisel ja remontimisel, Liivia Rätsep puidufirmast Rait materjaliga poiste tööõpetuse tarbeks.

Iga-aastaste ürituste korraldamisel on meil olnud toeks Kambja koguduse õpetaja Kristjan Luhamets ja Kuperjanovi pataljoni esindaja Meelis Sõukand.

Tihe on koostöö olnud Ülenurme gümnaasiumi, Kambja põhikooli, Sillaotsa kooli ja Unipiha kooliga.

Kõikidel koolidel on omad traditsioonid, mida kannavad südames vilistlased üle Eestimaa. Tänane koolikollektiiv püüab säilitada ja tulevastele põlvedele edasi anda Kuuste koolist parima, mis meil on.

Õnnitlen kõiki kooli endisi ja praegusi õpetajaid ja töötajaid kooli 245. aastapäeval.

Tänan kõiki toetajaid ja abilisi.

Soovin vilistlastele kohtumisrõõmu ja kõigile head peomeeleolu 9. oktoobril 2010. a.

 

Rein Härmoja
Kuuste Kooli direktor

 

Koolielu alguseks Kuustes loetakse aastat 1765

Koolielu alguseks Kuustes loetakse aastat 1765, mil Liivimaa kindralkuberner George von Browne’i poolt välja antud koolipatendi põhjal avati Lõuna-Eestis arvukalt külakoole, sealhulgas ka Vana-Kuuste vallas Sipel.

Esimeseks õpetajaks oli Jaan Põkka, lapsi oli koolis 28.

19. sajandi alguses oli Kuuste piirkonnas kaks kooli: Tõõrastel ja Sipel.

Aastal 1951 toodi Sipe algkool üle Vana-Kuuste mõisahoonesse ja nimetati Kuuste 7-klassiliseks kooliks.

Sipele jäi 1. klass kuni 1961. aasta suveni.

www.kuuste.ee

Kuidas on võimalik, et nii väike kool kestab

„Kuidas on võimalik, et nii väike kool kestab,

Eestis on ju kinni pandud suuremaidki koole?

Kas 39 lapsega kool on ühe suure ja kahe väikese kooliga Kambja vallas karjuv raiskamine? Ei. Kuuste kool on hoopis lugu kokkuhoidmisest, kaugemale ette vaatamisest ning armastusest, mis seal vanas majas väljendub nii silmale nähtavas kui nähtamatus vormis.”

Ajakirjanik Vilja Kohler,
„Kogu kool mahub ära ühte klassi”,
Tartu Postimees, 5.10.2010

 

___
* – Abiks võõrale: kohaliku tava järgi nimetatakse Vana-Kuuste küla  Kuusteks ja seal asuvat kooli Kuuste kooliks. Lasteaiarühmaga põhikooli ametlik nimetus on samuti Kuuste Kool. [kodvald.ee toim.]

Kuuste Kool 245

Loetumad