5.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKoerapidamine Kambja moodi

Koerapidamine Kambja moodi

Kambja aleviku Männi 15 elanikud kurdavad lärmi üle, mida põhjustavad ühes korteris peetavad neli koera.

joomplu:537Koerad uluvad ja hauguvad stiihiliselt kogu selle aja, kui omanikke parasjagu kodus ei ole. 8 tundi järjestiku haukumist on selles majas tavaline. Elanike kinnitusel on ette tulnud ka 12 tundi kestvat haukumist. Nii mõnigi kord on haukumine lõppenud alles pool kaks öösel. Kirjadele ega helistamistele koeraoamnikud reageerinud ei ole.

Loomakaitse selts soovitab haukuvate koerte puhul kasutada haukumisvastaseid kaelarihmu, mis pidavat haukumise lõpetama umbes kahe nädalaga. Ka selline ettepanek sai omanikele naabrite poolt tehtud. Seda pole kuulda võetud.

Maja teisteski korterites peetakse koeri, kuid ühegagi pole siiani probleeme olnud.

Kambja valla koerte- ja kasside pidamise eeskirja 2. §-i kolmas lõige ütleb: “Koera ja kassi pidamine ei tohi häirida avalikku korda ja teiste isikute rahu.”

Eesti Koeraomanike Seltsi hea koerapidaja tavas seisab: “Peame kinni seadustest, mis sätestavad koerapidamist nii terves riigis kui ka kohaliku omavalitsuse territooriumil. Seadus on seadus ja täitmiseks eelkõige inimestele, kuna koer ei oska lugeda. Seadust järgides võidad endale ja oma koerale tunduvalt rohkem sõpru, kui seda eirates. Enamikes linnades ja teiste omavalitsuste territooriumitel on kehtestatud lemmikloomade pidamiste reeglid – pea meeles, et seaduse mitteteadmine ei vabasta kohustusest seadust täita. Informatsiooni koerte ja kasside pidamise kohta võid tavaliselt kõige kergemini leida internetist, omavalitsuste kodulehekülgedelt.”

Lemmiklooma pidamine ei saa ega tohi toimuda teiste elanike rahu ja õiguste arvelt.

KV

 

Koduvald.ee lugejal on võimalus end veidikeseks ajaks asetada Männi 15 elanike rolli ja kuulata koeramüra. Soovitame tegelikule helipildile lähedase heli saamiseks arvuti kõlarite helivõimsuse põhja keerata.

Allpool saab kuulata koeramüra nõnda nagu see naaberkorterisse kostab. Soovitame tegelikule helipildile lähedase heli saamiseks arvuti kõlarite helivõimsuse põhja keerata.

Helisalvestis haukumisest nii nagu see kostab kostab naaberkorteris, diktofon kahjuks bassihelisid eriti hästi ei salvesta. (mp3)

 

Vaata ka: Kambja Vallavolikogu 26. juuni 2003. a määrus nr 12 “Koerte ja kasside pidamise eeskirja kehtestamine”

Loetumad