6.9 C
Kambja
Pühapäev, 05.05.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTere, euro! ehk Kuidas Kammeri kooli õpilased Eesti krooniga hüvasti jätsid

Tere, euro! ehk Kuidas Kammeri kooli õpilased Eesti krooniga hüvasti jätsid

Lapsed laadal müümas.Kammeri kooli õpilased ja õpetajad saatsid Eesti krooni väärikalt oma viimasele teekonnale – meie koolis tehti krooni auks laat, nimelt Krooni Laat.

Lapsed laadal müümas.Kammeri kooli õpilased ja õpetajad saatsid Eesti krooni väärikalt oma viimasele teekonnale – meie koolis tehti krooni auks laat, nimelt Krooni Laat.

Kõik sai alguse sellest, kui 14. detsembril algas usin meisterdamine teise korruse õpitöötubades. Algas suur ettevalmistus peatse ülekoolilise laada tarbeks, mille idee tuli kunstiõpetajalt Tiinalt.

Külalisõpetajateks ja -meisterdajateks olid Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni (ehk EENA) naised Nele Moor, Sirje Pärn, Sirje Peiker ja Silja Plank, kelle eestvedamisel valmistati käsitööklassis siidimaali, kodunduse klassis siiditrükki ja kunstiklassis klaasimaali.

Huvitava koostöö tulemusena said kõik õpilased ja soovi avaldanud õpetajad endi andeid proovile panna. Tööindu lisas õpilastele fakt, et isetehtud asju ka peatselt laadal müüa saab. Olid ju paljud nobenäpud koos kunsti- ja käsitööõpetajatega juba detsembri algusest ettevalmistusi teinud.

16. detsembril oli koolimaja juba varahommikust siginat-saginat täis. Teise korruse fuajeesse olid üles seatud laada-platsid klasside kaupa. Käis usin ettevalmistamine ning hindade sättimine. Kuna tegemist oli krooni laadaga, oli üheks nõudeks laada korraldajate poolt, et hinnad algaksid ühest kroonist.

Kell 9.45 avati laat. Müügile paisati lettide viisi käsitööd, meisterdusi, jõulukaarte, vahvleid, leiba, kinkekotte, käpiknukke, ehteid.

Õpetajate hulgas oli kõige populaarsem kaup poiste puidutöö tunnis tehtu. Vahvaid puulusikaid, pinke ja lõikelaudu osteti nii endile kui ka jõulukingitusteks.

Köögist ilmus müügiletti jõulujook, mis kiiresti ostjad ligi meelitas.

Nii mõnigi tubli lapsevanem oli ka ise laadakraami küpsetanud. Tauri ema tehtud pitsa ja magus kook olid sama populaarsed kui muu kraam.

Laadalt leidis igaüks endale head ja paremat ning meelepärast. Lõunaajaks olid kõik müüjad kaubast lahti saanud ning innuga loeti teenitud raha – seda plaaniti kasutada klassiõhtuteks ja väljasõitudeks.

Kroonilaat oli igati vahva ja õnnestunud – kauplemine/müümine sujus viperusteta ja kõik jäid väga rahule… Nii mõnigi õpilasest müüja sai ka oma arvutamisoskust lihvida.  Smile

Õpilased avaldasid arvamust, et sellelaadse laada võiks ka kevadel korraldada. Siis küll juba Euro Laada nime all.

Kammeri kooli
huvijuht Hele Kõrs,
sotsiaalpedagoog Kätlin Tamm

Loetumad