7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv„Kambja Lüüra“ – kena ja lõõgastav traditsioon

„Kambja Lüüra“ – kena ja lõõgastav traditsioon

Flamenko.Tänavune Lõuna-Eesti naisansamblite kevadkontsert „Kambja Lüüra“ oli tähtpäevahõnguline, sest möödus viis aastat – see on ju päris pikk aeg! – traditsiooni algusest.

Osalejate puuduse üle kurta ei saa. Sel aastal oli kohal 13 ansamblit ja üks trio.

On ansambleid, kes alati teavad oma kalendermärkmikus aprilli teisele laupäevale kirjutada „Kambja Lüüra“ ja igal aastal osalevad.

On uusi tulijaid, kes oma tegevust just alustanud või on „Kambja Lüüra“ alles avastanud. Sel aastal oli uueks tulijaks Võnnu naisansambel Särasilmad. Jah, saan kinnitada, et särasilmsed olid nad tõesti. Räpina mailt tuli ansambel Fanni. Peale nende esinemist ütles õhtujuht Ingar Dubolazov õhates, et tema silm ja kõrv puhkasid.

Mina imetlen lauljate särtsakust ja indu – koos laulmas käiakse ju töö ja pere kõrvalt. Lauldes lähevad naistel silmad särama ja nende nägudele oleks nagu kirjutatud, et ma armastan laulmist

Laulumehed, tantsurahvas ja kaardimoor – igaühele midagi

Kuna võistulaulmisi ja pingeritta seadmisi on niigi palju, siis „Kambja Lüüra“ on rohkem lõõgastav üritus, kus lauluteemade ja heliloojate valikul on antud ansamblitele täiesti vaba käed. Näidatakse ennast ja kuulatakse teisi. Kohatakse vanu tuttavaid ja luuakse uusi kontakte. Vahetatakse noote ja kogutakse uusi ideid.

Laulva naise näole oleks nagu kirjutatud, et ma armastan laulmist..

„Kambja Lüüral“ on saanud kenaks traditsiooniks ka tantsulised etteasted. Meil on esinenud rahvatantsijad, india tantsu viljeleja, kõhutantsijad, sõutantsijad. Sel aastal nägime mustlastantsu ning flamenkot. MTÜ Desire Meelelahutuse tantsijad haarasid pidulisi tantsule ja tõestasid, et mustlastants polegi nii keeruline.

Loomulikult käib mustlastantsuga kaasas kaartidega ennustamine – huvilised said kuulda oma tulevikku. Minule ennustatu oli küll paljutõotav ja ma ootan põnevusega selle täideminekut.

Kus palju naisi koos, sinna tuleb mehigi laulma kutsuda. Kui varasematel aastatel on „Kambja Lüüral“ esinenud Haaslava, Põlva ning Võrumaa mehed, siis sel aastal kutsusin Eesti maaülikooli meeskoori Gaudeamus koos dirigent Lauri Breedega. Vaat seda esinemist oleksite pidanud nägema ja kuulma – saal rõkkas meeste laulust ja kaasaelajate aplausidest.

Üks kõigi eest, kõik ühise nimel – nõnda sünnib edulugu

Kui laulud lauldud ja tantsud tantsitud, siis oli käes aeg, et kõiki osalejad ja asjaosalisi tänukirja ning meenega tänada.

Pärast seda tuli lavale peaaegu et välismaa bänd, täpsemalt öeldes ülemerebänd – suisa Saaremaalt oli Kambjasse jõudnud ansambel Üks Kõigi Eest. Aitäh Antti Koplistele!

Suur-suur tänu Elmetile ja Neumann Stuudiole – olete kõik need viis aastat korraldanud „Kambja Lüüral“ heal tasemel helivõimendust. Pean meeles teie antud lubadust, et ka kõik järgmised „Kambja Lüürad“ on samuti helindatud Neumann Stuudio poolt.

Suur aitäh saali ettevalmistamise eest Katrinile, Terjele, Marikale, Robertile ja Anule. Saal oli kevadiselt värvirikas ja lõi rõõmsa meeleolu.

Aitäh Ingar Dubolazovile, kes näitlejatöö kõrvalt leidis aega tulla meile õhtujuhiks.

Peo jäädvustas piltidele Janno Viilik. Aitäh!

Tänan peokülalist Udo Valdneri, kes neljal aastal on jäädvustanud „Kambja Lüüra“ rohketele DVD-le.

Suur tänu kõigile osalejatele nii lähedalt kui kaugemalt!

„Kambja Lüüra“ toimub ka tuleval aastal – selle korraldamiseks anti mulle luba ja volitused.

Kohtume 2012. aasta aprillis – ikka kuu teisel laupäeval, ikka „Kambja Lüüral“!

Pille Tammelan,
valla kultuuritöötaja

 

Iga kord üllatatakse meid toredate esinejatega.“

Kirjutan Teile Elvast. Tahaksin väga tänada teie kultuuritöötaja Pille Tammelan’t 2011. aasta „Kambja Lüüra“ korraldamise ja mõnusa läbiviimise eest.

Oleme sellel kevadkontserdil osalenud juba algusest peale. Iga kord üllatatakse meid toredate esinejatega. Saame tuttavaks teiste kollektiividega, vahetame repertuaari ja saame uusi kogemusi. Iga kord on ka uustulnukaid ansambleid, mis tähendab, et „Kambja Lüüra“ kogub aina tuure.

Suur aitäh Pillele tema ettevõtlikkuse ja korraldustöö eest! Aitäh kingituste ja meeldiva suhtumise eest kõikidesse esinejatesse!

Ootame põnevusega juba praegu järgmist „Kambja Lüürat“, milleks hakkame valmistuma sügisel.

Seniks aga Kambja rahvale palju ilusaid kevadpäevi ja kaunist suve. Tean, et minuga ühinevad kõik sel toredal üritusel osalejad.

Hea laulurahvas, edu teile ja kohtumiseni 2012. aasta kevadel.

Elva ansambli Mis Sest juhendaja
Milje-Küllike Muttik

Vaata pilte üritusest

Loetumad