0.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPerekonnakivi ootab avamishetke

Perekonnakivi ootab avamishetke

Perekonnakivi Kambjas.Maikuu esimesel tööpäeval sõidutati Kambjasse suur graniitrahn, millest kunstniku loov meel ja käsi on kujundanud sügava mõtte ja sõnumiga tähise – perekonnakivi.

Kihelkonnapäeval avatakse Kambja kalmistu esisel platsil perekonnakivi.

Perekonnakivi Kambjas.Maikuu esimesel tööpäeval sõidutati Kambjasse suur graniitrahn, millest kunstniku loov meel ja käsi on kujundanud sügava mõtte ja sõnumiga tähise – perekonnakivi.

Kihelkonnapäeval avatakse Kambja kalmistu esisel platsil perekonnakivi. Selle püstitamise algatasid 2010. aasta jaanuaris kolm suguvõsa – Riives, Klaos, Veber/Veeber –, mille juured on seotud Kambja kihelkonnaga.

„Eks perekond ole ühiskonna aluskivi,“ kirjutas ettepanekule lisatud õiendis ajaloolane Kristin Strauss. „See aluskivi on vastu pidanud lugematul arvul vallutus- ja röövretkedele, näljahädadele ning katkuepideemiatele ning kõigist neist kriisidest veelgi tugevamana välja tulnud. Siinkohal kehtib kindlasti ütlus, et mis ei tapa, see teeb tugevaks. Eesti pere vastupanuvõime ja tugevuse auks ning tähistamiseks oleks ühe korraliku, võimsa maakivist ausamba püstitamine auväärne tegu.“

Kambja vallavalitsus ja vallavolikogu tervitasid suguvõsade ettepanekut, idee teostamiseks eraldati 0,7 hektarit maad.

Perekonnakivi püstitamisega seotud kulud võtsid enda kanda ettepaneku tegijad, eeskätt Tartu ärimees Tiit Veeber.

Ligi 40 tonni kaaluv graniitrahn sattus Tiit Veeberi valdusse kolme aasta eest, kui Lohkvasse ehitati elektri ja soojuse koostootmisjaama. Nelja meetri sügavuses lebanud kivi asub nüüd Kambja kalmistu peavärava lähistel auväärsel kohal, tema palgel on kujutatud ema, isa, kaks tütart ja poeg. Pere liikmed on omavahel põimunud ja vaatavad taevasse.

Kivile raiutakse ka Hando Runneli sõnad „Hoidke meid alles“.

Toivo Ärtis


Vaata fotogaleriid kivi püstitamisest.

Loetumad