3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPangodi rahvas marssis Eesti eest!

Pangodi rahvas marssis Eesti eest!

Marss raeplatsil, esiplaanil liputoimkond.

Kui varasematel aastatel on võidupüha / maakaitsepäeva tähistamisel Tartus osalenud vallavanem Ivar Tedrema, kes võidutule tõrviku on toonud Kambjasse jaanitule süütamiseks, siis sel aastal lisandus vallavanemale ka Unipiha algkooli kodutütarde ja noorkotkaste rühm Must Pärl.

Marss raeplatsil, esiplaanil liputoimkond.

Kui varasematel aastatel on võidupüha / maakaitsepäeva tähistamisel Tartus osalenud vallavanem Ivar Tedrema, kes võidutule tõrviku on toonud Kambjasse jaanitule süütamiseks, siis sel aastal lisandus vallavanemale ka Unipiha algkooli kodutütarde ja noorkotkaste rühm Must Pärl. Tõe huvides peab lisama, et rühma kuuluvad ka kooli vilistlased.

Võidupüha paraadile marssima nad kõik veel ei pääsenud – rivisamm pole veel kindlalt käes –, kuid Kaitseliitu tutvustavaid voldikuid ja õhupalle linnarahvale jagama sobisid nad imehästi.

„Uhke tunne on vormis end inimestele näidata ja Kaitseliitu tutvustada,“ rääkisid rühma liikmed pärast paraadi lõppu. „Inimesed olid lahked, naeratasid ja võtsid meeleldi nii õhupalle kui voldikuid.“

Kodutütarde hulgas marssisid Kadri Roos, Kadri ja Aule Mäemets. Ühtlasi olid nemad ka Toomel muinastule süütamise assistendid.

Ka mul kui naiskodukaitse liikmel oli esimest korda võimalus võidupüha paraadist osa võtta. Paljud tuttavad, kes sündmust vaatama olid tulnud, kiitsid just naiskodukaitse vormi ja rühikat marssimist. Olime mitme nädala jooksul seda ka harjutanud.

Prantsuse sõjalennukite lend üle Tartu pani õhu värisema ning andis aimu sõjatehnikast. Selle vägevus ja hirmuäratavus ajas külmajudinad seljale.

Pärast paraadi Raekoja platsil Indrek ja Kadri Roosi kohates saan teada, et nende perest võttis võidupüha tähistamisest osa viis liiget: Indrek, Jaanus, Kristjan, Toomas ja pesamunana Kadri. Vaatan Indreku ja Kadri sihikindlaid nägusid ning mõtlen, et Eesti tulevik on kindlates kätes.

Eks sedasama kindlustunnet tulid otsima ka tuhanded tartlased, kes uudistasid koos oma lastega nii välja pandud sõjatehnikat kui laigulistes mundrites kaitseliitlasi. Nende kindlat marsisammu ja otsustavust täis nägusid nähes adusid tuhanded tartlased, et Eesti on kaitstud ja püsib.

Eha Jakobson,
NKK Tartu ringkonna tegevliige

Loetumad