2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEeskujuandev kodanikualgatus Kuuste koolis

Eeskujuandev kodanikualgatus Kuuste koolis

Õpilane õpilasi õpetamas.

Demokraatlikus ühiskonnas on kodanikualgatus suurepärane võimalus muuta elukeskkonda paremaks ning viia ellu ka kõige ulmelisemad ideed.

Kodanikualgatus on ka kõige mõjusam vahend muuta mõnusamaks reeglitest ja eeskirjadest kammitsetud koolikeskkonda.

Õpilane õpilasi õpetamas.

Tänavu on vabatahtlikkuse aasta.

Demokraatlikus ühiskonnas on kodanikualgatus suurepärane võimalus muuta elukeskkonda paremaks ning viia ellu ka kõige ulmelisemad ideed.

Kodanikualgatus on ka kõige mõjusam vahend muuta mõnusamaks reeglitest ja eeskirjadest kammitsetud koolikeskkonda.

Kuuste koolis on aastaid julgustatud ning hinnatud õpilaste vabatahtlikku panust koolielu korraldamisel. Tänavu pälvisid kodanikualgatuse tänukirjad Keili Palusoo, Jüri Schneeberg, Päärn Thorne Köösel ning Eneli Kotkas.

Eneli Kotkas (7. kl) on olnud suurepärane õpilaskonna esindaja ka kõige komplitseeritumates küsimustes. Tal on head läbirääkimisoskused ja ta on rikastanud koolielu mitme ideega. Tublim neist on käsitööringi läbiviimine pikapäevarühma õpilastele.

Vanemad õpilased võiksid noorematele teha midagi lahedat.“

Olin Eneli Kotkase käsitööringist nii vaimustuses, et tegin idee autoriga lühiintervjuu.

Kust tuli idee teha käsitööringi?

Idee sain õpetaja Marjult. Juba siis, kui toimusid õpilasesinduse valimised, oli mul peas idee, et vanemad õpilased võiksid noorematele teha midagi lahedat. Kuna mulle endale meeldib käsitöö, siis pakkusingi ennast käsitööringi vedama. Esimene katsetus toimus emadepäeval. Kuna käsitööringi vastu oli suur huvi, siis on asi edukalt käima läinud. Isegi poisid käivad ehteid tegemas.

Miks sulle meeldib käsitöö?

Mu perekonnas on au sees hoitud käsitöö tegemist. Olen maast madalast teinud käsitööd.

Sa teed väga ilusaid asju – ehteid, kudumeid. Mis on lemmiktehnika?

Ehteid, sest nendega läheb kiiresti. Neid saab igale maitsele teha.

Mis on käsitööringi vedamise juures kõige raskem?

Kuna lapsed on väikesed, siis nad ei oska veel paljusid asju teha. Kannatlik olla on raske. Ma olen ise ka alles väike, vingun rohkem kui nemad. (Naerab) Üks ringitund kestab umbes kaks tundi.

Äkki tekib sul soov tulla tööle õpetajaks?

Ilmselt mitte. Tuleb õppida olema kannatlik. Praegu teen lihtsalt niisama, sest on huvitav. Ja väikestele on lahe rõõmu teha. On hästi tore näha, kuidas lapsed tulevad järgmine päev kooli käsitööringis tehtud ehetega.

Mida sa ise käsitööringis õppinud oled?

Nüüd ma tean, mis tunne on õpetajatel. Tean, kui tüütu see võib olla, kui kõik vinguvad. (Naerab)

Küsitlesin Stellabellat ehk kaksikuid Stella ja Annabella Sillastet, käsitööringi aktiivseid liikmeid kolmandast klassist.

Stellabella: „Meile meeldib väga käsitööringis käia. Saame teha endale ning emale ilusaid asju. (Stella demonstreerib kõrvarõngaid ja Annabella käevõru.) Traadi keeramine on raske, aga saame hakkama. Ei oska öelda, kas Eneli võiks tulla kooli õpetajaks. Kui tuleks, siis ta õpetaks kunsti ja käsitööd.“

Küsisin kommentaari ka pikapäevarühma õpetajalt Piret Pärksonilt:

„Minu meelest väga oluline moment Eneli käsitööringi juures on see, et lapsed saavad rääkida ka koolielu muredest ja rõõmudest. Eneli on väga hea kuulaja ja lapsed usaldavad teda.“

Kokkuvõtteks kutsun kõiki kooliõpilasi päid kokku panema ning mõtlema, mida head saaksid nad ise koolielu paremaks muutmisel ära teha. Loodetavasti on Eneli algatus selles eeskujuandvaks inspiratsiooniallikaks.

Kersti Kivirüüt

Loetumad