0.9 C
Kambja
Teisipäev, 23.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTalveülikoolis saab vaimu värskendada

Talveülikoolis saab vaimu värskendada

Uuel aastal hooega alustava Tartu Ülikooli talveülikooli programmis on 21 erinevat täiendusõppekursust, mis toimuvad Tartus, Tallinnas, Pärnus ja Viljandis. Käsitletakse juhtimise ja psühholoogia, ametialase arengu, keele ja kultuuri, hariduse ja pedagoogika, tervise jpt teemasid. Talveülikooli programm pakub tuge nii avalikus kui erasektoris töötavatele inimestele – kõigile, kelle igapäevatöö nõuab oma vaimu ja väe oskuslikku kasutamist.

Talveülikooli õppejõududeks on oma ala vaieldamatud tipud. Kursusi viivad läbi professorid Tõnu Lehtsaar Tartu Ülikoolist ja Kalev Sepp Eesti Maaülikoolist, pikaajalise kogemusega praktikud, sh jurist Andres Vutt, endine Elioni turundusjuht ja praegune Tartu Ülikooli õppejõud Andres Kuusik, jpt.

Kursused rahulolu leidmisest kliimamuutusteni

Terves kehas peitub piiramatu vägi, mille vabastamine toob ellu suurema rahulolu. Rahulolu algab inimesest endast. Inimese olemus peegeldub talle vastu tema suhetest ja õhkkonnast, mida ta enda ümber loob. Rõõm peegeldab rõõmu, arukus arukust, kurbus kurbust, enesekindlus enesekindlust jne. Kui vaatame iseendasse ja hindame oma teadmisi, võime avastada, millised lüngad vajavad täitmist ja oskused arendamist. Tartu Ülikooli talveülikool pakub väe ammutamiseks ja vaimu teritamiseks kursusi õiguslikest abinõudest kliimamuutusteni.

Mooste vallavanem Ülo Needo on öelnud täiendusõppe kursusel osalemise kohta: „Olen osalenud ülikooli täiendusõppe kursustel, kuna see on üks hea võimalus mõelda oma tulevased ja juba realiseeritud plaanid veelkord läbi. Saan nii oma tegemiste kohta kinnitust, mis on hästi ja mida annaks tulevikus paremini teha. Kindlasti on osa Mooste mõisa arengus koolitustelt saadud teadmistes ja nende rakendamises.“ Õppida ei ole kunagi hilja, kogutud tarkus ei jookse kunagi mööda külgi maha.

Tallinnas on 2012.aasta talveülikooli raames võimalik osaleda koolitustel, mis keskenduvad õiguslikele abinõudele jahenevas majanduskliimas. Kellel huvi eneseteadlikumaks saada ja sedakaudu oma vaimu teritada ning ellu väge ammutada, saab õppida kursusel „Õnne valem“, kus räägitakse eluga rahulolu suurendamise võimalustest. Tartus saab teadmisi Läti ja Leedu ning Jaapani kultuuri ja ühiskonnakorralduse kohta. Toimub ka vene ärikeele lühikursus, mis on vajalik just nooremale põlvkonnale, kes oskavad inglise või saksa keelt, kuid kelle vene keele oskused on lünklikumad. Esimest korda toimuvad kursused kliimamuutustest ja loodushoiust.

Õpivad nii osalejad kui õppejõud

Konkurentsivõimeline haridus, täienenud oskused ja innovaatilised teadmised aitavad nii inimesel kui ka organisatsioonil muutuvates majandusoludes toime tulla. Edukas õppimine algab koostööst, mida toetab tasakaalukas vaim ja mille väljundiks on suurem vägi. Ükski osapool ei jää puudutamata ja lisaks õppijale õpib ka õppejõud ise. Turunduse lektor Andres Kuusik toob välja, et täiendusõppes osalevad üldjuhul praktikud, kes on ise motiveeritud uusi teadmisi saama, sest neil on neid teadmisi reaalselt vaja. Samuti näevad nad juba loengus nende teadmiste praktikas kasutamise võimalusi ja seetõttu on täienduskoolitustel side auditooriumiga palju tugevam.

„Täienduskoolituste käigus on õppejõul võimalik ka endal areneda. Kui tavatudengite puhul on õppejõud pigem andja rollis, siis täiendusõppes on võimalik tihtilugu ka ühtteist vastu saada – just näiteid reaalsest elust: kuidas keegi on midagi rakendanud ja milliseid tulemusi saanud või milliste probleemidega on keegi hädas olnud. Selle info alusel on võimalik oma loengukursusi pidevalt täiendada ja ajakohastada,“ jätkab Kuusik.

Talveülikooli kursustele on oodatud kõik huvilised. Koolituse läbinud saavad Tartu Ülikooli tunnistuse koos hinnetelehega, kus on kajastatud kursusel käsitletud teemad ja väljateenitud ainepunktid. See on eriti oluline nende jaoks, kes omandavad kõrgharidust või magistrikraadi, sest VÕTA (varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine) raames on võimalik täiendusõpet arvestada õppekava täitmisel, mis omakorda lühendab õppeaega ja säästab ka rahalisi ressursse.

talveülikool avab uue hooaja 16. jaanuaril 2012 kell 16.00 vastvalminud Philosophicumi ringauditooriumis Tartus Jakobi 2-226. TÜ Viljandi kultuuriakadeemia direktori Anzori Barkalaja loengut vaimust ja väest saab videoülekande vahendusel jälgida ka Tartu Ülikooli Tallinna esinduses (Teatri väljak 3-311, Tallinn). Avaloengul osalemine on tasuta, registreeruda saab aadressil www.ut.ee/talveulikool.

Karmel Tall
Tartu Ülikooli talveülikooli projektijuht

Loetumad