4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVarsti algav rahvaloendus tuleb mitme uuendusega

Varsti algav rahvaloendus tuleb mitme uuendusega

REL2011-logo.Aasta viimasel päeval algab Eestis üheteistkümnes rahva ja eluruumide loendus.

Selleks, et selgitada välja, kui palju meid siin ikkagi elab, saab päris esimest korda osaleda loendusel interneti teel.

„Rahvaloendus näitab, kuidas on elu viimase kümne aasta jooksul Eestis muutunud. Kui palju meid tegelikult kokku on, millistes piirkondades ja tingimustes me elame,“ rääkis 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse (REL 2011) Tartu ringkonnajuht Tarmo Tasuja.

Esimest korda Eesti rahvaloenduste 130-aastases ajaloos saab valida, kuidas loendusest osa võtta – kas täita küsimustik interneti teel või oodata rahvaloendaja külastust.

„Uudne e-loendus teeb rahva ja eluruumide loendusel osalemise hästi mugavaks. 31. detsembrist kuni 31. jaanuarini saab ankeedi ära täita interneti teel – täpselt sellisel ajal ja kohas, mis on inimesele kõige sobivam,” rääkis ringkonnajuht Tarmo Tasuja. „Nii saavad loendusel mugavalt osaleda ka need, kes viibivad näiteks ajutiselt välismaal.”

Interneti teel on rahvaloendusel aega osaleda terve jaanuarikuu ning kõik soovijad peaksid jõudma küsimustiku e-loendusel täidetud.

Uued küsimused

Ankeedi täitmisel tuleb olla täpne, sest pärast e-loenduse lõppu sõelutakse välja need, keda on vaja rahvaloendajal külastada. Nii võib Tarmo Tasuja sõnul ka e-loendusel osalenu koju loendaja tulla, kui selgub, et täidetud ankeeti on jäänud sisse ebatäpsusi.

Interneti teel loendusküsimustiku täitmiseks peab olema võimalus kasutada arvutit ja internetti. Veebilehel asuvasse ankeeti sisselogimine toimub ID-kaardi või internetipanga kaudu.

„Varakult tasuks valmis vaadata ka näiteks oma leibkonnaliikmete isikukoodid, et vastused saaksid võimalikult täpsed. Uuendusena küsime ka näiteks esivanemate sünnikohta ja seda, kas mõni leibkonnaliige on alates eelmisest, 2000. aastal toimunud rahvaloendusest püsivalt välismaale elama kolinud,” sõnas Tasuja.

Esimesena e-loenduse keskkonda sisenenul tuleb täita lisaks isikuankeedile ka leibkonna- ja eluruumiankeet ning soovi korral võib ta täita ka oma leibkonnaliikmete ankeedid. E-loenduse keskkonnale saab ligi alates 31. detsembri varahommikust aadressil www.REL2011.ee.

Raamatukogud aitavad

Kel pole võimalik arvutit kasutada, kuid tahaks siiski osaleda e-loendusel, võib minna selleks kohalikus raamatukogus asuvasse avalikku internetipunkti. „Seal on olemas internetiühendustega arvutid ja lahked raamatukoguhoidjad, kellelt võib kindlasti vajadusel abi paluda,” julgustas ringkonnajuht Tarmo Tasuja.

Kes e-loendusel osaleda ei soovi või jõua, võib oodata ka rahvaloendaja külastust – nemad hakkavad inimesi külastama alates 16. veebruarist ja teevad seda kuni märtsi lõpuni.

Kui kedagi pole kodus, jätab rahvaloendaja postkasti teatise oma kontaktandmetega. „Hea oleks siis rahvaloendajale helistada ja leppida kokku kohtumiseks sobivaim aeg.“

Tunne loendajat!

„Meie loendajad tunneb ära töötõendi, kohvri ja salli järgi – kõigil on kaelas pildiga töötõend, kaelas rahvaloenduse kirjadega sall ning kaasas sinine kohver sülearvutiga,” kirjeldas ringkonnajuht. „Inimeste turvalisus on väga oluline ja soovi korral saab Statistikaameti infotelefonilt 625 9100 järgi kontrollida, kas ukse taga ikka on päris loendaja.”

Kui rahvaloendaja juba kohal, siis tavapäraste paberankeetide asemel on tal kaasas sülearvuti, kuhu märgib vastused küsimustele. See aitab vähendada vastamisele kuluvat aega ning loendatavad saavad kiiremini naasta oma toimetuste juurde.

„Olenemata sellest, millal ja millisel viisil rahvaloendusel osaletakse, tuleb küsimustele alati vastata loenduse alguskuupäeva, 31. detsembri seisuga,“ rääkis Tarmo Tasuja.

Karin Volmer Statistikaametist

 

Olulised kuupäevad

31.detsember – 31. jaanuar:

e-loendus internetis.

 

16. veebruar – 31. märts:

rahvaloendajad külastavad kodusid.

 

Andmed kogutakse 31. detsembri seisuga.

Lisainfo rahva ja eluruumide loenduse kohta www.REL2011.ee.

Loetumad