2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTalviseks tantsupeoks kogunetakse juba viiendat korda

Talviseks tantsupeoks kogunetakse juba viiendat korda

Kübral müts peas.Laupäeval peetakse juba viiendat aastat V Tartumaa Talvine Tantsupidu. Mõeldud on see pidu ennekõike Tartumaa täiskasvanute rahvatantsurühmadele.

Esimesed tantsupeod osutusid nii populaarseks, et korraldajad on püüdnud seda üritust isegi äärmuslikes ilmastikuoludes jätkata, lootes rahvatantsija karastatusele ja heasoovlikusele.

Kui 2008. aastal toimunud esimesel tantsupeol oli ilm nõnda soe, et nii mõnigi tantsis suisa T-särgi väel, siis 2010 läkitas ilmataat meile peo eelõhtul tõsise lumetormi ning külmakraadid.

Tänu sahameestele ja kohalikule kultuuritöötajale, kes lippas kohaliku poe vahet nagu kurjast vaimust vaevatud ja ostis jämedat soola kokku, sai pidu peetud ja on üks meeldejäävamaid.

Meie pidude lahutamatuks osaks on rongkäik läbi Kambja aleviku. Aasta 2011 oli teatetantsuaasta, tegime meiegi siis peaproovi juba märtsis. Korraldasime oma talvise teatetantsu, mõõtsime vahemaad välja, saateautost mürtsus muusika, teatepulk liikus rühmalt rühmale ja nii ta läks.

Osalejate puuduse üle me kurta ei saa, umbes 200 tantsijat üle Tartumaa on kohal nagu viis kopikat ja kui väga aus olla, siis ega rohkem meid Kambja kooli saali simmanile ära ei mahukski.

On segarühmi, naisrühmi, memmede rühmasid ja isegi üks folkoorirühm. Põhirõhk on täiskasvanute kollektiividel.

Tantsijad ise on oma kohaletulekut põhjendanud sellega, et see on üks ainsamaid rahvatansijate kokkusaamisi, kus puudub võistlus ehk siis selle pärast on pidu neile nii oluline.

Peo korraldamisega tegelevad Rahvakultuuri Keskuse Tartumaa spetsialist Astrid Hallik ja Kambja valla kultuurijuht Pille Tammelan. Igal aastal on peo kunstiliseks juhiks üks Tartumaa tantsuõpetaja, kelle ülesandeks on repertuaari valik ja peo lavastus. Alustas Tartumaa kultuuripärl ja väga mitmete rühmade juhendaja Made-Heljo Ruuli, järgmisel aastal Reola segarühma juht Kalli Ird, siis Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumi rahvatantsurühma Tantsutallad juht Uve Saar ning möödunud aastal mitme sega- ja naisrühma juht Lea Kurvits. Tänavu on see austav töö Upsijate juhi Tarmo Lillo kanda. Kellele kunstilise juhi müts sel aastal edasi antakse, saame teada 18. radokuupäeval Kambjas.

Tantsimiseni!

Pille Tammelan
kultuujuht
Kambja vallavalitsus

Loetumad