Lapsed loobuvad rattasõidul kiivrist, kui ema või õpetaja seda ei kanna.

453

Tüdruk roosa jalgrattaga sõimas.Eesti maanteemuuseumi liikluskasvatuse programmijuhi Rita-Anette Kohava sõnul on kergliikluse suurimaks probleemiks just täiskasvanute halb eeskuju.

Tüdruk roosa jalgrattaga sõimas.Eesti maanteemuuseumi liikluskasvatuse programmijuhi Rita-Anette Kohava sõnul on kergliikluse suurimaks probleemiks just täiskasvanute halb eeskuju.

“Lapsed küsivad, kui jalgrattasõidul kohustuslikust kiivrist juttu tuleb: kui ema ja õpetaja seda ei kanna, miks meie peaks?,” jutustab Kohava, kelle sõnul on kiiver tingimata liikluses vajalik nii lastel kui täiskasvanutel. “Täiskasvanute puhul pole seda seaduses kirjas, kuid arvatakse, et täiskasvanuil on juba niipalju mõistust peas, et nad on kiivri vajalikkusest ise aru saanud.”

Teiseks probleemiks on Kohava hinnangul uue liiklusseaduse punkt, mis lubab sõiduteed ületada ka rattalt maha tulemata.

“Ent kui rattaga sõita üle sõidutee, on eesõigus siiski autojuhil – jalakäija saab eesõiguse, kui tuleb ratta seljast maha,” tuletab Kohava liiklejaile meelde. “Alles hiljuti jõudis meediasse õnnetusteade lapsest, kes rattaga bussile külje pealt sisse sõitis,” toob spetsialist näite.

Põlvamaal Varbusel asuv Eesti maanteemuuseum on Eesti maanteede ajalugu kajastava materjali kogumise, uurimise ning üldsusele vahendamise keskus nii teaduslikel, hariduslikel kui ka meelelahutuslikel eesmärkidel. Maanteemuuseumi asutaja on Eesti maanteeamet. Eesti ainsa terviklikult säilinud postijaama ümber rajatud muuseumikompleksis tutvustatakse interaktiivsete väljapanekute kaudu teede ja liikumisviiside arengut muinasajast kuni tänapäevani. Muuseumi originaalne ja innovatiivne vabaõhu näitusekeskkond kannab nime Teeaeg. Siin segunevad omavahel eriilmelised näitusekeskkonnad, puhketegevused, maastikuarhitektuur ja põnev ruumikogemus. Pinnasesse süvistatud keskkonnas liikudes saab kogeda ajas rändamist.

Teede temaatika on avatud mänguliselt ja atraktiivselt, seades selle keskmesse tee, kasutaja – inimese. Eesti Maanteemuuseum pälvis mullu ka aasta turismiuuendaja tiitli ning ajakirja Pere ja Kodu lugejad valisid selle tänavu Eesti kõige peresõbralikumaks muuseumiks.

Maanteemuuseumi kommunikatsioonijuhi kt Kristel Kossar

Maanteemuuseum veebis: http://muuseum.mnt.ee/

Kino maale
EelmineEakad sünnipäevalapsed Kambja vallas
JärgmineRõõmu jagus nii võõrustajatele kui külalistele