-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTea ja arvesta: elektriturg avaneb uuest aastast

Tea ja arvesta: elektriturg avaneb uuest aastast

GraafikJärgmise aasta algusest avaneb Eestis elektriturg ning kõik kodutarbijad saavad hakata valima elektrimüüjat. See tähendab, et elektrienergia muutub sarnaseks tarbekaupadele ja teenustele, mille ostmisel saab igaüks lähtuda oma soovidest ja vajadustest.

Elektrienergiat hakkavad pakkuma erinevad müüjad erinevate pakettidega, mille seast saab endale sobiva valida. Elektrimüüjat saavad hakata valima need elektritarbijad, kellel on enda nimel sõlmitud leping võrguettevõttega. See tähendab, et müüjat saavad valida kõik need inimesed, kes tarbivad elektrit ja saavad enda nimele ka elektriarve. Kui näiteks elektri ostmiseks on leping korteriühistul või haldusfirmal, siis valib uuest aastast elektrimüüja ühistu või haldusfirma, mitte iga korter või inimene eraldi. Samas tasuks kõikidel üürnikel ja korteriühistute liikmetel olla aktiivsed ning osaleda elektrimüüja valikul, sest lõpuks maksavad elektri eest kõik ühistu liikmed ja haldusfirmaga seotud tarbijad.

2013. aasta algusest saab soovi korral elektrit osta juba mõne uue elektrimüüja käest, milleks saab hakata ettevalmistusi tegema lähikuudel. Kodutarbijatele selguvad uued elektrimüüjad ja hinnapaketid selle aasta sügiseks. Erinevate turule tulevate elektrimüüjate selgumisel edastab riik selle kohta info kõigi kodutarbijateni nii postkasti jõudvate trükiste, riikliku kodulehe www.avatud2013.ee kui ka meediaväljaannete vahendusel. Tänaseks on teada, et lisaks Eesti Energiale ja Imatra Elektrile hakkab elektrimüüki pakkuma veel vähemalt kolm-neli uut ettevõtet.

Praegu pole veel selgunud, milliseks pakutavad hinnapaketid ja lepingutingimused kujunevad, kuid laias laastus on võimalik valida kolme variandi vahel. Esiteks turuhinnast sõltuv pakett, mille hind võib kuude lõikes erineda ning seetõttu on kulutusi raske täpselt prognoosida. Teiseks on fikseeritud pakett, mis võimaldab kulusid täpselt planeerida, sest teatud perioodiks lepitakse kokku kindlas elektrihinnas. Kolmandaks on võimalik valida kombineeritud pakett, kus teatud osa hinnast on üheks perioodiks fikseeritud ning ülejäänud osa sõltub turuhinnast.

Need tarbijad, kes ei soovi või ei jõua enne 2013. aastat elektrimüüjat valida, elektrita ei jää. Neid varustab elektrienergiaga ikka edasi nende praegune võrguettevõtja. Sellisel juhul võetakse hinna aluseks eelmise kuu keskmine turuhind, millele lisandub ettevõtte mõistlik kasum. Kuna selline variant ei pruugi tarbijale olla kõige soodsam, siis on soovitatav erinevate pakkumiste hindasid võrrelda ning alles seejärel langetada otsus, kas valida endale uus elektrimüüja.

Erinevate pakkumiste võrdlemisel on oluline silmas pidada, et elektrituru avanemine mõjutab ainult kolmandikku igakuisest elektriarvest ehk reaalselt tarbitud elektrienergia hinda. Ülejäänud osa elektriarvest ehk võrguteenuse tasu ning maksud ei sõltu turu avanemisest. Kui näiteks täna on pere elektriarve 15 eurot kuus, siis elektrituru avanemine mõjutab sellest 5 eurot. See, kui palju tänane 5 eurot uuest aastast väheneb või suureneb, sõltub juba vabaturul konkurentsis tekkivast hinnast ja igaühe valitud paketist ning tingimustest.

Seega tuleb kõigile soovida kaalutletud valikuid. Elektrituru avanemine ei juhtu üleöö, mistõttu on riik tegelenud ettevalmistustega juba eelmise aasta teisest poolest, et igal tarbijal jääks aega rahulikult muudatustega ja uute võimalustega tutvumiseks. Infot ja materjale jagatakse juba praegu erinevate organisatsioonide, riigi ja ettevõtete vahendusel.

Sügisel jõuab kõikide eestimaalaste postkastidesse ka täiendav trükis, mis käsitleb elektrituru avanemise erinevaid aspekte alates müüjate vahetamise protsessi üksikasjalisest tutvustamisest kuni tarbija õiguste kaitsmiseni.

Samuti jagatakse infot erinevate meediaväljaannete, seminaride ja materjalide kaudu. Teeme kõik selleks, et elektrituru avanemine kulgeks sujuvalt ja arusaadavalt iga elektritarbija jaoks.

 

Timo Tatar
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi
energeetika osakonna juhataja

 

Millest sõltub avatud turul elektrihind?

Järgmisest aastast saab elektrist kaup, millel ei ole enam riigi poolt määratud ühest hinda. Elektri hind kujuneb siis nagu ka leiva või bensiini hind – lõplikku maksumust mõjutavad nii tootmisele kui ka müümisele tehtud kulud, konkurents, aga ka kliendi enda tarbimisharjumused.

Sügisel teeme senistele klientidele hinnapakkumise, mida mõjutab:

  • elektri hulgihind,
  • kliendi varasem elektritarbimine,
  • konkurents.

Elektribörsil kujuneb hulgihind

Mida lähemale elektrituru avanemisele, seda rohkem kuuleme elektribörsist. Seal kauplevad elektritootjad ja -müüjad ning selgub elektri hulgihind iga tunni kohta – nii 24 tundi järjest, 7 päeva nädalas.

Kõik see ei tähenda aga, et peaksite tulevast aastast elektrit igapäevaselt börsilt ostma või et lõpphind, mida Te elektri eest maksate, muutuks igal tunnil. See muudaks asja liiga keeruliseks. Börsil kaupleb Teie eest elektrimüüja, kes hulgi ostetud elektrienergia oma klientidele sobivateks ja lihtsasti mõistetavateks pakettideks vormib. Seega on börsielekter elektrimüüjale sisuliselt sama, mis rukkijahu, vesi või juuretis leivatootjale – tooraine, mida on tarvis, et pakendis valmistoode lõpuks klientideni jõuaks.

Ka Teie elektritarbimine mõjutab hinda

Avatud turul mängib elektri lõpphinna kujunemisel olulist rolli ka Teie elektritarbimine ehk see, millal ja kui palju elektrienergiat Te tavaliselt kasutate. Hinnapakkumine, mille müüjalt saate, sõltub sellest, kas kasutate elektrit pigem öösel või päevasel ajal, kui palju tarbite talvel ning kui suur on Teie kogutarbimine. Kõike seda hindavad müüjad Teie varasema elektritarbimise põhjal.

Kui näiteks kasutate palju elektrienergiat öisel ajal, võidate hinnas, sest öösiti on elektrienergia tavaliselt märksa soodsam kui päevasel ajal. Kui suurem osa Teie elektritarbimisest koondub talvekuudele, peab müüja ka sellega arvestama, sest talviti on elektrienergia hind enamasti kallim kui teistel aastaaegadel. Hinda mõjutab ka Teie aastane kogutarbimine ja müüjaga sõlmitava lepingu pikkus, sest mida suurema koguse elektrit müüjalt ostate, seda paremat hinda müüja üldjuhul pakub.

Eesti Energia uute avatud turu elektripakettidega saate tutvuda sügisel.

Eesti Energia on avanud elektriturule pühendatud veebilehekülje:

https://www.energia.ee/et/elektriturg2013.

Loetumad