-0.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPPA uuendab 2011. aasta ID-kaarte

PPA uuendab 2011. aasta ID-kaarte

ID-kaart.Politsei- ja Piirivalveamet kutsub järgneva poole aasta jooksul teenindussaalidesse inimesed, kellele väljastati eelmisel aastal ID- või elamisloakaart ning ajakohastab tasuta nende dokumendi elektroonilist osa. Inimesed, kes ID-kaarti elektrooniliselt ei kasuta, võivad dokumendi uuendamisest loobuda.

ID-kaart.Politsei- ja Piirivalveamet kutsub järgneva poole aasta jooksul teenindussaalidesse inimesed, kellele väljastati eelmisel aastal ID- või elamisloakaart ning ajakohastab tasuta nende dokumendi elektroonilist osa. Inimesed, kes ID-kaarti elektrooniliselt ei kasuta, võivad dokumendi uuendamisest loobuda.

„Teeme igapäevaselt tööd selle nimel, et pakkuda Eesti inimestele tehnoloogiliselt tipptasemel ID-kaardi lahendust,“ ütles PPA kodakondsus- ja migratsiooniosakonna juhataja Merike Jürilo. „Kuna tehnoloogia areneb pidevalt, kuid kord juba välja antud ID-kaart püsib oma viieaastase kehtivusaja jooksul muutumatuna, otsustasime Riigi Infosüsteemi Ameti ekspertide hinnangust lähtuvalt kaasajastada eelmise aasta kaartide elektroonilist osa.“

„Tuvastasime rutiinse ID-kaardi analüüsi käigus, et üks 2011. aasta ID-kaardi turvameetmetest vajab ajakohastamist,“ selgitas RIA peadirektori asetäitja Kalle Arula. „ID-kaardi kasutajatel ei ole muretsemiseks põhjust. Kaart on turvaline ning kõik sellega tehtavad toimingud on usaldusväärsed. Meie hinnang puudutab vaid ühte ID-kaardi mitmetest turvameetmetest, millest ülejäänud on jätkuvalt tipptasemel. Piltlikult võiks olukorda võrrelda turvauksega, millel on mitu lukku ning näeme vajadust üht nendest uuendada. Kuna teised lukud on jätkuvalt kvaliteetsed, ei ole ka ukse murdmine võimalik.“

Kalle Arula sõnul on oluline mõista, et turvalisus ei ole püsiv seisund vaid eesmärk, mille nimel tuleb pidevalt tööd teha. „ID-kaart on meid edukalt teeninud üle kümne aasta, mis on IT-maailmas väga pikk aeg. Nende aastate jooksul ei ole keegi suutnud kaarti elektrooniliselt kuritarvitada ning selleks, et ID-kaardi süsteemi ei saaks kahjustada ka kahe või viie aasta pärast, analüüsime pidevalt võimalikke tulevikuriske ning soovitame nende ennetamiseks alati kõige kindlamaid lahendusi.“

2011. aasta ID- ja elamisloakaarte on alates tänasest võimalik tasuta uuendada kõigis PPA teenindussaalides üle Eesti. PPA saadab järgnevatel kuudel kaardiomanikele ka e-kirja ja tavaposti teel personaalsed kutsed dokumendi uuendamiseks. Esmalt saadetakse kutsed inimestele, kes on kaarti kõige sagedamini elektrooniliselt kasutanud. Vähemalt ühe korra on 2011. aastal väljastatud ID- või elamisloakaarti elektrooniliselt kasutanud ca 40 000 inimest, kokku väljastati eelmisel aastal ligi 120 000 kaarti.

Merike Jürilo hinnangul ei ole ID-kaardi viieaastase kehtivusaja lühendamine mõistlik, kuid üha kiiremini areneva tehnoloogiavaldkonna tõttu võib PPA ka tulevikus kasutada võimalust varem väljastatud kaartide elektrooniliseks uuendamiseks nende kehtivusaja jooksul.

„Heaks näiteks sellest, kuidas maailmas teadmised turbe tagamisest pidevalt täienevad, on augusti lõpus krüptoloogia konverentsil „Crypto 2012“ esitletud teadustöö, milles puudutatud standardeid kasutab ka meie ID-kaart. Antud uurimistöö ei andnud küll meetodeid Eesti ID-kaardi kahjustamiseks, kuid näitab, kui oluline on pidev koostöö tehnoloogia arengute jälgimisel ning nende mõjudega arvestamisel,“ lisas Kalle Arula.

Merike Jürilo tuletas meelde, et ID-kaart on täpselt nii turvaline, kui turvaliselt seda kasutatakse, mistõttu on jätkuvalt oluline järgida elementaarseid turvanõudeid. „Ärge andke oma kaarti ega selle PIN-koode võõraste kätte ega kirjutage PIN-koodi kaardi peale või hoidke neid rahakotis koos. Samuti tuleks kaart pärast kasutamist lugejast eemaldada.“

Soovi korral võib iga eelmisel aastal ID-kaardi saanud inimene alates tänasest talle sobival ajal pöörduda PPA teenindussaali oma kaardi uuendamiseks, PPA kutse ei ole selleks vajalik. Informatsiooni teenindussaalide asukohtadest ning lahtiolekuaegadest saab PPA kodulehelt www.politsei.ee või infonumbrilt 612 3000.

2011. aastal ID- või elamisloakaardi saanud inimesed, kes seda elektrooniliselt ei kasuta, võivad dokumendi uuendamisest loobuda. 2013. aasta märtsis peatatakse uuendamata jäetud kaartide sertifikaadid ning elektrooniliselt neid kuni kaardi uuendamiseni enam kasutada ei saa, kuid isikut tõendava dokumendina kehtivad kaardid edasi.

Loetumad