-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKaledavõitu radokuu

Kaledavõitu radokuu

Tammepuu päikselisel lumeväljal.Aasta teine kuu kannab maakeeles mitmeid nimi: radokuu, radukuu, helmekuu, tõine kuu, soesõidukuu, soekuu, hundikuu ja kirbukuu.

Nagu kuu, nii nimed. Rado ja radu tähendavad võro keeli tuisku ja tormi, helmed tähendavad sädelevaid härmahelmeid, soesõidukuu sute jooksuaega. Mida kirbukuu tähendab, mine võta kinni. Ehk keegi lugejatest teab?

Kirikukalendrist on tulnud nimed nagu: küündlapäävakuu, küünlakuu, küündlakuu, küündlekuu, küinlakuu, küinglekuu, vastlakuu ja lihaheitekuu. Küünlapäev ja küünlakuu on omakorda sinna jõudnud vana Rooma kalendrist.

Veebruar (vadjas fevral`i) on pärit Rooma kalendrist, kus aasta viimaseks kuuks olev februarius tähendab puhastuskuud ja on pühendatud jumal Februale, ka Februusile.

Radokuu nimetusi teistel rahvastel

Rootsi (rahvalik) göjemånad – lumekuu, Poola lutü – külmakuu, Leedu vasaris – talve surmakuu, Horvaatia veljaca – tuisu- ja pikenevate päevade kuu, Ukraina ljutii – külmakuu.

Hõimurahvastel: Komi uras` öm – oravajaht, õmblustööd, Ersa davolkov – pilvekuu, Mari purgõš – hangekuu. Soome keeli on kuu nimi helmikuu, mis tähendab härmahelme kuud.

Radokuu pühad

Radokuud loetakse koos südakuuga aasta üheks kõige kõvemaks ajaks. Kõval (ka kaledal, kuival, kalgil) ajal tehtud või alustatud asjad jäävad püsima, ei rikne ega lagune kergesti.

Kanepis on kõneldud:

Kõige kuivem aeg on siis, kui küünlakuu kolme päeva vanune on, siis on kõige parem puuraiumise aeg. Ehituspuud ei mädane, peavad kaua vastu, põletispuud annavad valusa tule. Kõik puud üldse, eriti tarbe- ja ehitispuud, tulevad kuival ajal võtta, s.o vana- ehk ka noorekuu viimasel veerandil. Kui aga küünlakuu kolme päeva vanune, siis maksab ainult kolm korda kirvesilmaga puud vastu koputada ja puu kuivab ära.

Radokuusse jääb tänavu vaid kaks tähtpäeva, mõlemad paiksed.

02.02. Pudrupäev poolitab inimese toidu. Külma süda on lõhki. Selle päeva päike annab naistele head tervist. Pudrupäev on naiste püha – naised käivad külas, mehed teevad koduse töö. Saartel, lääne- ja lõunapoolsis maakonnis juuakse tervistavat küünlapuna – punast jooki või lihtsalt õlut. Kindlasti keedetakse tanguputru.

09.02. Luuvalupäeval ei tohi tööd teha ega end palju liigutada, muidu vaevavad luud-liikmed kogu järgmise aasta. Ka magatakse sel hommikul kauem kui muidu, et kosutada tervist. Kui sel päeval lammast niita, siis kasvab tal kare vill.

12. – 13. Kihlakud (liugupäev ja tuhkapäev). Liugupäeval (12.) on keelatud naistetööd. Käiakse liugu laskmas: mida pikem liug, seda parem. Keedetakse seajalgu ubade ja hernestega. Kui sel päeval juukseid lõigata, siis kasvavad nad hästi. Tuhkapäeval (13.) seevastu ei tohi üldse juukseid kammida. Nüüdsest ei võeta enam toas tuld üles.

Kuu taevas

Kahaneva kuu pehme aeg (kolmas veerand) 29.01. – 3.02.
Vana kuu kõva aeg 03.02. – 08.02. (4. veerandi algus 3.02. kl 15.56)
Kadukuu pehme aeg 08.02. – 12.02. ( kuu loomine 10.02. kl 9.20).
Noore kuu kõva aeg 12.02. – 17.02. (esimene veerand).
Kasvava kuu pehme aeg (teine veerand) 17.02. – 23.02. (2. veerandi algus 17.02. kl 22.31)
Täiskuu kõva aeg 23.02. – 27.02. ( täiskuu – 25.02. kl 22.26).
Kahaneva kuu pehme aeg (kolmas veerand) 27.02. – 04.03

Päris kaduneljapäeva radokuus ei ole. Nõrgemapoolne kaduneljapäev on 06.02. (neljanda veerandi neljas päev) ja 07.02. (neljanda veerandi neljapäev).

©Maavald.ee

Loetumad