Kuuste neiu noorsoovahetusega Austrias

592

Neiu müüritise ääres, taamal piirijõgi ja linn.Euroopa Noored on lõputute võimaluste programm noortele ja noorsootöötajatele. Olen kindel, et ka uuest aastast käivituv Erasmus+ on sama võimas. Soovitan kõikidel noortel noorteprogrammide võimalusi ära kasutada, sest need pakuvad väga häid arenguvõimalusi.

Osalesin 5. – 11. juulil noortevahetuses „Spreading life enriching messages” Andorfis Austrias. Projekti võtsid osa Austria, Eesti ja Ungari noored ning projekti eesmärgiks oli tutvustada oma ideede levitamist laiematele rahvahulkadele. Projekti tegevused toimusid maapiirkonnas. Austria loodus on väga ilus. Seal, kus me olime, ei olnud suuri mägesid ja loodus meenutas paljuski Eestit. Lisaks Andorfile külastasime viimasel päeval ka piirilinna Schärdingit.

Projekti tegevuse ajal tegime ka ägedaid perfomance´id. Näiteks tegime aleviku peal naeruteraapiat – projektigrupi liikmed lagistasid üheskoos laia naeru tänavaservas, parklas, jõekaldal. Ühel päeval olid meil oli käru peal kõlarid. Lasime kohalikele Üllar Jörbergi ja tantsisime ka. Kahjuks olid Andorfi elanikud liiga kammitsetud ja meie lustiga eriti kaasa ei tulnud. Üks pubiomanik kinkis meile aga vaadi õlut ja kohalik vallavanem kinkis, pärast korduvat uudishimulikku möödakõndimist, kolm karpi mureleid.

Projekti tegevused jätkuvad veel edasi. Eesti projektigrupiga on meil peagi plaanis Tartu elanikele üks üllatus – hoidke siis silmad-kõrvad lahti.

Kuigi austerlaste majad on erakordselt ilusad ja hästi hoolitsetud, toimus meie projekt põhimõttelise hipi majas. Hoov oli niitmata, sest seal kasvasid majaomanikule olulised taimed. Paluks seda viimast mitte vääriti mõista. Lihtsalt majaomanik armastas väga loodust. Iseenesestmõistetavalt sõime taimetoitu, mis minule, kui lihasööjale, oli võrdlemisi piinarikas. Maja oli hipi enda disainitud ja ehitatud ning oli väga ilus.

Ööbisime austerlaste peredes. Naabrid olid väga sõbralikud ja uudishimulikud, käisid igal õhtul vaatamas, kes külas ja mis toimub. Minu jaoks oli imestusväärne, et peres oskasid kõik inglise keelt. Isegi pere vanimad liikmed.

Oli väga huvitav. Aitäh Andorfi noorsootöötajale Katharina Spanlangile, et ta võimaldas mul projektis osaleda. Sain kogeda üksinda Euroopas reisimist. See pole üldsegi nii hull kui esialgu tundub – soovitan kindlasti kõikidele noortele. Tuleb lihtsalt inimestega julgesti suhelda, kui hätta jääd.

Keili Palusoo

 

Kino maale
EelmineKaegõ perrä, ku illos om tan ellä!
JärgmineKodijärve hooldekeskus kasvas tegusama elu koduks