5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv„Vana-Tartumaa rahvarõivad“

„Vana-Tartumaa rahvarõivad“

Reet Piiri raamat Vana-Tartumaa rahvarõivad.

Eesti Rahva Muuseumi poolt kirjastatuna ilmus juuni algul raamat “Vana-Tartumaa rahvarõivad”, mis tutvustab Lõuna-Eesti ühe piirkonna – Tartumaa – talurahva rõivastuse arengulugu.

Raamatust, mille koostajaks on Reet Piiri, leiab näiteid Tartumaa 16 kihelkonna rahvarõivakostüümidest. Enamik esitletud kostüüme on valmistatud meie kandjate poolt kas endale või pereliikmele esindusrõivaks. Teine osa kostüümidest on koorilauljate ja rahvatantsijate esinemisrõivad. Fotodel toodud kostüümiosad on enamasti 19. sajandist pärinevad muuseumiesemed.

159leheküljeline kõvas köites raamat koondab ühiste kaante vahele Tartumaa kihelkondade kostüümid ja nende kirjeldused, lisaks veel palju üldistavat ja huvitavat materjali. Keskendutakse 19. sajandi rõivastele; infot saab, millist kangast kooti, kui palju, mida millest õmmeldi, mida ja kuidas värviti. Käsitletakse seda, kuidas rõivaid õmmeldi, antakse ülevaade lõigetest ja õmblusvõtetest. Veel teemasid: rõivaste kaunistustest (sisse kootud kirjad, tikandid, pilud, pitsid), silmuskudumisest (sukad, kindad, kampsunid); vööd, paelad ja nende valmistamine, nahkesemed ja jalanõud; ehted; garderoob lastel, neidudel, naistel, meestel; tööriided, kodused ja peoriided.

Kostüümid ja kirjeldused on toodud vana-Tartumaa kihelkondade kaupa: Kambja, Kodavere, Kursi, Laiuse, Maarja-Magdaleena, Nõo, Otepää, Palamuse, Puhja, Rannu, Rõngu, Sangaste, Tartu-Maarja, Torma, Võnnu, Äksi.

Vana-Tartumaa rahvarõivaraamatut saab osta Rahva Raamatu ja Apollo kauplustest ning teiste kaupluste raamaturiiulitelt.

 

Loetumad