-1.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKoolikoorid jätkavad koorilaulutraditsioone

Koolikoorid jätkavad koorilaulutraditsioone

 

TÕSINE REPERTUAAR: Kambja lastekoori lauljad on õppinud suurpeoks laule nii vanavanemate viisivakast kui kaasaegsetelt autoreilt. Foto: Christi Olep

Muusikaõpetaja Marika Lehiste võib tänavuse õppe- ja koorilauluaastaga rahul olla, sest tehtud töö ja nähtud vaev kandsid vilja – üldlaulupeole eelnevate ettelaulmiste tihedast sõelast pääsesid edukalt läbi nii Kambja kooli laste- kui mudilaskoor.

„Repertuaari õppimiseks sai palju harjutatud, lisaproove tehtud,“ meenutab Marika Lehiste neid pingutusi, mida peolepääsu nimel ette võeti. „Korraldasime laululaagreid ning maakonna koolikooridega ühiseid repertuaari õppepäevi.“

Kambja kooli lastekooris on 35 lauljat, mudilaskooris osaleb samapalju õpilasi ehk kooridesse on haaratud enam kui kolmandik kooli õpilaskonnast.

Koolikooride paratamatus on see, et iga õppeaasta algul muutub nende koosseis, mistõttu dirigent peab lisaks laulmise õpetamisele pühenduma ka kollektiivi ühtekuuluvustunde ja koosmeele loomisele. Marika Lehiste nimetab oma koorilaste kõige lõbusamaks traditsiooniks öiseid laululaagreid. „Ühiselt õpime laule, meisterdame, tantsime, vaatame filme, oleme rõõmsad ja reipad.“

Toredaks traditsiooniks on kujunenud seegi, et laulupidude rongkäikudes laulavad Kambja lapsed alati korduvalt oma kooli laulu. „See on hoogne ja hingemineva sõnumiga laul,“ märgib Marika Lehiste, et selgitada, miks õpetajate Tiina Tiidebergi ja Anneli Vilbaste poolt loodud laul meeldib nii lauljatele kui neile tänava äärest lehvitavatele inimestele.

Kambja laululastele on lähiminevikus häid elamusi ja meeldejäävaid esinemiskogemusi andnud ka kaasalöömine nii kirikumuusika kontsertsarjas „Mu süda ärka üles“ kui popkooripeol.

Marika Lehiste on kindel, et laste- ja mudilaskoori edukas tegevus aitab hoida ja tugevdada Kambja koorilaulutraditsiooni. Õpetaja Lehistele valmistab rõõmu, et mitmed tema kunagised õpilased on liitunud Kambja laulukooriga Läte. Maarja Helsteinist on aga kujunenud Tallinnas edukas koorijuht. Brita Uus ja Triin Ehrlich on leidnud praegu aega ka üle-eestilises tütarlastekooris laulmiseks.

Toivo Ärtis

Loetumad