Kaks aastat kindlustuse ja tehnoülevaatuseta sõiduki registrikanne peatatakse

446

Autolammutus. Foto: dave_7 (cc). 

Seadusemuudatuse tõttu peatab maanteeamet sõiduki või selle haagise liiklusregistrikande, kui neil möödub viimase tehnoülevaatuse ja kindlustuspoliisi kehtivusest kaks aastat.

Varem võis sõiduk liiklusregistris olla aastaid, kuigi teda ennast ei pruukinud enam olemas olla.

Maanteeameti sõidukite registri osakonna peaspetsialist Sulev Villi sõnul muudeti 1. oktoobril jõustunud liikluskindlustuse seadusega liiklusseaduse seda osa, mis reguleerib mootorsõiduki või selle haagise registrikannet. „Nüüdsest peatab maanteeamet sõiduki või selle haagise registrikande juhul, kui sõiduki korralise tehnoülevaatuse ja viimase kindlustuslepingu poliisi kehtivuse lõppemisest on möödunud kaks aastat,“ selgitas Vill ja lisas, et registrikanne taastub, kui sõiduk läbib uuesti tehnoülevaatuse.

Sõiduki, mille registrikanne on peatatud või mis on ajutiselt registrist kustutatud, loetakse registreerimata sõidukiks ja sellise sõiduki kasutamise liikluses pole lubatud. Erandkorras – kui sõidukil ei ole eriti ohtlikke rikkeid või puudusi – võib sellise sõidukiga ettevaatlikult (rikke iseloomu arvestades) sõita lähimasse remondikohta, tehnoülevaatuspunkti, liiklusregistribüroosse või parkimiskohta.

Registrikande peatamisega sõidukit registrist mitte ei kustutata, vaid lisatakse sõiduki andmetele andmebaasis juurde märge „Registrikanne peatatud“. Kõik selle sõiduki andmed jäävad maanteeameti andmebaasi alles, kuid sellist sõidukit ei lülitata automaatsesse liikluskindlustuse süsteemi.

„Seda toimingut võiks käsitleda kui laoinventuuri, mille tulemusel hakatakse vahet tegema liikluses kasutavatel ja seisvatel sõidukitel,“ selgitas Vill.

Liiklusseadusest tulenevalt loetakse peatatud registrikandega autot liiklusregistris registreerimata sõidukiks. Registrikanne taastub koheselt, kui sõiduk läbib uuesti tehnoülevaatuse. Täiendavaid kulutusi sellega ei kaasne (v.a ülevaatuse maksumus).

Ülevaatusel on vaja ette näidata registreerimise tunnistus.

Sõiduki kohta näeb infot www.eteenindus.mnt.ee.

Täiendav info liiklusregistri infotelefonilt 620 12 00.

 

Kino maale
EelmineInternetipanga aitab turvaliseks muuta tark kasutaja
JärgmineTähelepanu, loomad teel!