8.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPäästeamet soovitab tormi ajal viibida siseruumides

Päästeamet soovitab tormi ajal viibida siseruumides

Torm 29.10.2013 varahommikul räsis Kambja kaupluse katust. Foto: Pille Tammelan 

Läheneva tormi tulekul soovitab päästeamet väljas liikumist vältida ning tervist või elu ohustavatest olukordadest teavitada hädaabinumbril 112.

Ilmajaama andmetel tugevneb täna öösel lõuna poolt alates tugev tuul erakordselt kiiresti paisudes laupäeva hommikul tugevaks tormiks. Lõuna- ja edelatuul ulatub rannikul 20-25, puhanguti 30, Saaremaal ja Hiiumaal kuni 35 m/s. Sisemaal on puhanguid 15-20 m/s. Tihe sadu läheb Lääne-Eestis üle vihmaks, Kesk- ja Ida-Eestis jätkub intensiivne lume- ja lörtsisadu. Tugev torm jätkub kuni laupäeva pärastlõunani, misjärel saartest alates tuul nõrgeneb ja sadu hõreneb.

Seoses tormiohuga soovitab Päästeamet püsida siseruumides ning lükata edasi planeeritud väljasõidud. Väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid. Valmis tuleb olla pikemateks elektrikatkestusteks. Selleks on soovitav hoida käepärast taskulamp. Kindlasti laadige täis mobiiltelefonide akud. Parkige sõidukid lagedamale väljale ning kõik õues olevad lahtised esemed viige varju alla või kinnitage.

Hädaabi saamiseks ning otsest ohtu kujutavatest purustustest teatage hädaabinumbril 112. Tormikahjudest tekkinud probleemide lahendamiseks võite pöörduda kohalike vabatahtlike päästjate poole.

Infot tormi tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel saate maanteeinfo numbrilt 1510, samale numbrile võite teada anda ka teele langenud puudest, mis liiklust oluliselt ei takista.

Tormituul võib tuua ulatuslikud elektrikatkestused

Praeguste ilmaprognooside järgi võib oodata ulatuslikke elektrikatkestusi, mille kõrvaldamiseks on kõrgendatud valmisolekusse viidud 121 Elektrilevi ja elektriehitusettevõtete rikkemeeskonda.

“Enamasti talvisel ajal tuul kuni 25 m/s elektrivõrgule märkimisväärseid kahjusid kaasa ei too, sest maa on külmunud ja tuul murrab liinidele vähem puid,“ ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne. „Täna on maa enamjaolt külmumata ja puud võivad ümber kukkuda ka väiksema tuulega, mistõttu oleme valmistunud ulatuslikeks elektrikatkestusteks.“

Ilmaprognoosi järgi on suured tormikahjud kõige tõenäolisemad saartel, Pärnumaal, Viljandimaal ja Tartumaal. Kõrgendatud valmisolekusse on viidud Elektrilevi rikkemeeskonnad ja kokkulepped on tehtud koostööpartneritega üle Eesti, kes on valmis kiirelt rikkeid kõrvaldama kogu nädalavahetuse vältel.

Tõnne sõnul tuleks võimalikeks elektrikatkestusteks valmistuda ka klientidele, laadides mobiiltelefonide akud, varuda taskulampe ja küünlaid ning majapidamistes, kus veevarustus sõltub elektrist tuleks varuda joogivett. Samuti tuleks loomapidajatel arvestada pikema elektrikatkestuse võimalusega ja välja selgitada generaatori kasutamise võimalused.

Maas vedelevat või katkenud elektriliini märgates tuleks helistada kohe Elektrilevi rikketelefonil 1343. Katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

Voolu kadudes palub Elektrilevi enne rikketelefonile 1343 helistamist oodata 15 minutit, mille jooksul saab Elektrilevi keskpingerikke korral kindlaks teha rikke ulatuse ja saata klientidele SMS-teate rikke kõrvaldamisest. Nii saab kõnekeskuse kaudu helistajaid operatiivsemalt teenindada.

Toimetas Heigo Mägi

Loetumad