-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivPrangli laane ristimänd kandideerib inimeste puu tiitlile

Prangli laane ristimänd kandideerib inimeste puu tiitlile

RISTIPUU: Prangli laane ristimännile lõigatud rist. Foto: Heigo Mägi 

Ristipuude uurimise ja kaardistamisega tegelev töörühm, koossesisus TLÜ maastiku ja kultuuri keskuse vanemteadur Marju KõivupuuUrve Sinijärv keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonnast ja keskkonnaaameti kultuuripärandi spetsialist Liina Laanemets, esitas Kaatsi külas Prangli laanes kasvava ristimänni Eesti Inimeste Puu 2015 kandidaadiks. Puule on võimalik anda oma hääl.

Prangli laane ristimänd on tänaseks vaid Lõuna- ja Kagu-Eestis elujõulise  hingedeuskumustega seotud matusekombe – matusetalituse juurde kuuluva puusse ristimärgi lõikamise – silmapaistev esindaja.

Lõuna-Eestis on nii arvukate ristidega ristipuud  juba haruldased.

Ristimänd  (võru keeles: ristipettäi) esindab ka kaduvat kultuurmaastikku – seda teed mööda inimesed enam eriti ei käi (ega sõida), kuid ristimärgid puudel on tunnistuseks sellest, et see on olnud kunagi käidav tee, kust surnud on viidud Kambja kalmistule. Männi tüvesse on lõigatud riste kuni 4 meetri kõrgusele. Puu tüvel on spiraalne koorevigastus, mis on tekkinud välgulöögist. See annab ristipuule ainukordse ja huvitava välimuse.

3-meetrise ümbermõõduga ja 39 meetri kõrgune ristimänd on alates 1957. aastast looduskaitse all.

Inimeste Puuks kandideerib kokku 12 puud. Oma hääle Prangli laane ristimännile või teistele puudele saad anda Arboristide Koja võrguküljel.

Toimetas: Heigo Mägi

 

Loetumad