Kas ka Sinu postkast vajab noorenduskuuri?

560
 Kummuli lükatud postkast Piusal. Foto: Toivo Ärtis

Eestis on kokku 25 000 ebakorrektset postkasti, millest lausa 310 asuvad Kambja vallas.

Üle Eesti on kokku ligi 39 000 ebakorrektset postkasti, neist pea kolmandik asub Tartumaal. Enim on probleeme Tartus ja Elvas, kus on üle 8000 probleemse postkasti, kuid ka Kambja vallas ulatub nende arv pea kaheksasajani.“

Väljavõte artiklist, mille Eesti Post avaldas ajalehes Koduvald aastal 2013.

„Eestis on kokku umbes 600 000 postkasti. Nendest üle 32 000 on väga halvas olukorras ja seetõttu ei pruugi saadetised jõuda õigeaegselt ja tervena nende postkastide omanike kätte.

Kambja vald on mittekorrektsete postkastide arvestuses esikohal – 1037st postkastist on 650 viletsas olukorras.“

Tsitaat Eesti Posti artiklist, mille Koduvald avaldas 2014. a.

 

Oled Sa mõelnud sellele, millises seisukorras on Sinu postkast?

Kui vastasid sellele küsimusele eitavalt, siis tea, et praegu on paras aeg sellele pilk peale visata.

Eestis on kokku 25 000 ebakorrektset postkasti, millest lausa 310 asuvad Kambja vallas.

Mis teeb aga ühest postkastist korrektse postkasti?

See on terve, saabuva posti vastuvõtmiseks piisava suurusega (postkasti ava minimaalsed mõõtmed on 3 x 23 cm) ning ilmastikukindel, kaitstes sisu ka näiteks Eestile omase vihma ja tuule eest.

Ära jäta tähelepanuta ka postkasti asukohta, märgistust ja turvalisust, mille tagab postkasti lukustamine.

Kui leiad, et Sinu postkast ikkagi päris täpselt eelpool toodud tingimustele ei vasta ja kuulub ehk nende 310 sekka, oleks aeg kaaluda selle väljavahetamist.

Kõige parem on soetada uus postkast lähimast postkontorist, kus on olemas teenindaja, kes oskab Sind vajadusel valiku tegemisel aidata.

Uut postkasti paigaldama asudes pea meeles, et see tuleks kinnitada kodu piirava aia külge või selle puudumisel tänavapoolse välisukse lähedusse. Ühtlasi sea end hetkeks kirjakandja olukorda ning veendu, et postkast asub talle nähtavas ja koerte võimaliku rünnaku eest ohutus kohas. Kortermajas elades paigalda see esimese korruse valgustatud eesruumi ning juhul, kui postkastini pääsemiseks on tarvis võtit või uksekoodi, edasta need Eesti Postile. Asulast väljas elades pööra tähelepanu ka sellele, et postkastile oleks transpordivahendiga aastaringne ligipääs.

Kui uus postkast on paigaldatud, teavita sellest ka Eesti Posti, et kirjakandja selle kiiresti üles leiaks. Selleks kirjuta lähimasse postkontorisse või saada avaldus aadressil info@omniva.ee.

Anna oma panus, et saadetised jõuaksid Sinuni õigel ajal ja heas korras.

Eesti Post/Omniva

 

Kommentaar peatoimetajalt: Kui jälgida Eesti Posti poolt edastatud statistikat, siis Kambja valla inimesed on olnud oma postkastide uuendamisel igati tublid ja innukad. Kui ülemöödunud aastal loendati ligi 800 viletsat postkasti, siis mullu oli nende hulk kahanenud 650ni ja tänavu juba 310ni. Edasised arengud tulevad paraku ilmselt kahvatumad, sest mingi osa probleemsetest postkastidest kuulub moodsatele e- või digiinimestele, kes traditsioonilisest postikandest ei hooli ja selle heaks ei panusta.

Kino maale
EelmineKambja vald pälvis liiklusohutuse auhinna
JärgmineTanklas pakutakse ka maitsvaid praade ja tervisetooteid