-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivNõunis said kokku valdade targemad mehed ja naised

Nõunis said kokku valdade targemad mehed ja naised

Talv on mälumängudeks parim aeg. Nõuni rahvamajas said 30.jaanuari õhtul 23. korda kokku mälumängurid Lõuna-Eestist.

Tuldi nii Valgast kui Otepäält, Põlvast kui Tõrvast. Nii Makitalt kui Pukast. Pangodi piirkonda esindas Kodijärve võistkond koosseisus: Toomas, Terje, Tambet ja Lembit.

14 võistkonna hulgas saavutati tubli 9.koht.

Palupera valla mälumängu karika võistluse organiseerijaks on valla kultuuri- ja spordiaktivist Kalev Lõhmus. Järgmine mäng toimub 26. veebruaril.

Mälumängu 33 küsimust eeldasid võistlejatelt piisavalt teadmisi nii Eesti taimestikku, loomariigi, ajaloo (ka teadusajaloo), poliitika ning kultuuri kohta. 1208.a. toimunud Otepää lahingust kuni tänapäeva Ericsoni firma logo tundmiseni välja.

Mõned huvitavamad küsimused

1950.a. toimunud kurikuulsal märtsipleenumil võeti maha EKP I sekretär Nikolai Karotamm. Süüdistusi tema natsionalismi ilmingute kohta tuli, nagu Vändrast saelaudu. Üks küsimustest kõlas järgmiselt: „Miks on sm Karotamme kabineti seinal Stalini pildi kõrval mitte Marxi ja Engelsi, vaid……. pilt? Kelle pilt Stalini pildi kõrval Karotamme kabinetis tollal rippus?” (Koidula)

„Eesti poliitikas kasutas seda sõna esmakordselt toonane siseminister Kaarel Eenpalu 14.10.1937.a. Isamaaliidu keskkomitee täiskogu koosolekul. 10.01. 1938.a. moodustati uue poliitilise liikumise

Keskjuhatus. Mis oli selle liikumise nimi?” (Rahvarinne)

 

Lembit Jakobson

Loetumad