2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivToiduabi jagamine

Toiduabi jagamine

 
ELi toiduabi. Foto: Nele Hindrikson

Märtsi lõpust maikuu teise pooleni jagatakse toimetulekuraskustes inimestele Euroopa Liidu toiduabi, mille jagamist korraldab Eesti Toidupank.

Toiduabi jagatakse valdavalt spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks. Abivajaja saab kõige lihtsamini infot toiduabi kohta omavalitsuse sotsiaaltöötajalt. ELi toiduabi saamise kriteeriumid on üle Eesti kõigile võrdsed: õigus toiduabile on toimetulekutoetuse või vajaduspõhise peretoetuse saajatel. „Meil on hea meel, et Toidupank otsustas toiduabi jagamise hankes osaleda ja oma partnerlust pakkuda.“ ütles sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. „Ministeerium ostab toidu ning Toidupank jagab toidupakid abivajajatele. Esimesed kogemused eelmisest aastast võimaldavad meil tegevust sujuvalt korraldada.“ lisas Kuuse.

Kuni 2020. aastani jagatakse toiduabi kaks korda aastas. Sellel kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlenud inimesed ning need, kellele on makstud nimetatud kuudel vajaduspõhist peretoetust. Samuti saavad abi kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed. Selle aasta teise toiduabi jagamisega plaanitakse alustada oktoobri lõpus. Abisaajate nimekiri moodustub sarnaselt kevadele, st augustis ja septembris toimetulekutoetust taotlevatest ja peretoetust saavatest inimestest.

Toidupanga Euroopa Liidu toiduabi projektijuht Kerttu Olõkainen: „Toidupankades on ettevalmistused ELi toiduabi jagamiseks käinud juba aasta algusest saadik ning see on meie jaoks oluline ja samas väga mahukas lisaülesanne igapäevatöö kõrval.“ Toiduabikomplektide laialijagamiseks läheb vaja lisaladusid ning appi tulevad ka vabatahtlikud ja sotsiaaltöötajad, kes teavitavad oma kliente jms. „Tänaseks on pooltes jaotuspunktides toiduabi jagamine alanud, ülejäänutes algab see kahe nädala jooksul. Kõigil, kes oma toiduabile järele tulevad, palume kaasa võtta paar tugevat kotti,“ täpsustab Olõkainen.

Toiduabikomplekt ühe pereliikme kohta kaalub ligi 15 kilogrammi. Lisaks kuivainetele on toidupakis liha- ja kalakonserve, suhkrut, rapsiõli, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Toiduained hangib sotsiaalministeerium iga kord vahetult enne jagamisperioodi.

Toiduabi rahastatakse EL abifondist kuni 85% ulatuses ning Eestil on aastani 2020 toiduabi jagamiseks kokku umbes 8,9 miljonit eurot. Abifondi toetuse kasutamist koordineerib sotsiaalministeerium, Eesti Toidupank on sotsiaalministeeriumi partnerorganisatsioon toiduabi jagamisel. Mullu eraldas ministeerium toidupangale EL toiduabi jagamise korraldamiseks 64 134 eurot, tänavu on jagamise kuludeks kavandatud 69 000 eurot.


 Kambja vallavalitsuse võrgukülg: ELi toiduabi

Loetumad