5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivAjaloo mälu säilitamine vajab hoolt ja kätt

Ajaloo mälu säilitamine vajab hoolt ja kätt

Renoveerimisel olnud Pikksaare ausamba taasavamine. Foto: Eha Jakobson 

Pangodis Pikksaarel asuv Vabadussõjas hukkunute ausammas avati renoveerituna 17. juunil. 26 aastat tagasi võidupühaks taastatud ausammas vajas puhastamist nii kividele kasvanud samblikest kui mälestusplaatide noorenduskuuri.

„Nende meeste mälestust ei tohi me unustada, langedes „mugavustsooni“, rõhutas kaitseliidu ridadesse kuuluv Otepää kirikuõpetaja Marko Tiirmaa pärast hümni laulmist.

Oma mälestusi 1990.a. aastal avatud ausamba taastamisest rääkisid ausamba üks rajajatest Jaak Sööt ning Unipiha kooli juhataja Eha Jakobson.

1934.a Voldemar Rätsepa projekteeritud ausamba saamislugu tutvustas kohaletulnutele Toomas Keldoja.

Ausamba taasavamise tseremooniast võtsid osa kaitseliidu Tartu esimese malevkonna, Tartu naiskodukaitse ja vabadusvõitlejate ühenduse ning hariduselts Tõrviku liikmed.

KL Tartu Maleva I malevkonna pealik Kristjan Bachman: „Oleme eelmise Eesti Vabariigi Vabadusristi vendade maleva õigusjärglane. Seepärast pidasime oma kohuseks Tartu piirkonna vabadussõja ausammaste korrashoiu eest eest hakata hoolt kandma. Seda enam, et nende avamisest on möödunud juba veerandsada aastat. Möödunud aastal oli selleks Võnnu ausammas, nüüd Pikksaare. Tänavu sügisel tahame jõuda Reola lahingupaikade mälestusamba juurde.

Lembit Jakobson

 

Loetumad