5.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivRiigikohus vaeb haldusreformiseaduse üle

Riigikohus vaeb haldusreformiseaduse üle

VIDEO
 

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium arutab teisipäeval 26 omavalitsuse taotlust tunnistada haldusreformi seadus osaliselt kehtetuks.

Riigikohtult on põhiseaduslikkuse järelevalve menetluses haldusreformi seaduse sätete kehtetuks tunnistamist taotlenud 26 kohalikku omavalitsust: Kõpu, Juuru, Tõstamaa, Abja, Emmaste, Illuka, Järvakandi, Kambja, Kullamaa, Kõo, Käina, Leisi, Luunja, Lüganuse, Mäetaguse, Nõo, Pala, Pöide, Pühalepa, Rakke, Tudulinna, Vaivara, Ülenurme, Haaslava ja Karksi vallavolikogud ja Loksa linnavolikogu.

Omavalitsused vaidlustavad haldusreformi seaduse sundühendamist puudutavate sätete kooskõla kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõiguse, individuaalse õigussubjektsuse garantii, ärakuulamise nõude, finantsgarantii ja üksuste võrdse kohtlemise nõudega, samuti demokraatia ning õigusselguse põhimõtetega.

Istungil kuulab riigikohus ära kõik menetlusosalised: kohalike omavalitsuste esindajad, riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe, valitsust esindava justiitsministri ja riigihalduse ministri, õiguskantsleri, linnade liidu esidaja ja maaomavalitsuste liidu esindaja.

Omavalitsuste taotlust arutab riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi viieliikmeline koosseis ehk riigikohtunikud Priit Pikamäe, Jüri Põld, Jüri Luik, Eerik Kergandberg ja Indrek Koolmeister.

Loetumad