3.9 C
Kambja
Kolmapäev, 24.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEndla Langel pärjati elutööpreemiaga

Endla Langel pärjati elutööpreemiaga

Foto: Heigo Mägi / VIDEO: festival 60+
Foto: Heigo Mägi / VIDEO: festival 60+ 

Eakate festivalil 60+ konkursil „Aastad täis sära ja väärikust” saavad elutööpreemiad kauaaegne Kambja kooli õpetaja Endla Langel ning Virve Köster ehk Kihnu Virve. Põlvkondadevahelise sideme hoidmise eest saab auhinna seriaal „Õnne 13“.

Laureaatide pidulik väljakuulutamine algab Salme Kultuurikeskuses neljapäeval kell 11.30. Sel aastal tunnustas žürii kokku 17 eakate elu säravamaks või väärikamaks muutnud inimest või ettevõtmist.

Meie maa sool

Jõulukuul 97-aastaseks saav Endla Langeli teotahe ja aktiivne eluhoiak mõjuvad ehedalt ja sümpaatselt.

Alates 1970. aastate algusest on Kambja raamatukogu juures koos käinud kultuurihuvilised inimesed, kes Endla Langeli suunamisel on tutvunud säravate vaimukandjate elu ja loominguga. Endla Langeli kultuuri- ja kodulootunnid on ette valmistatud elupõlise koolmeistri põhjalikkusega, sest suure lugemusega vestja saab lõimida erinevatelt autoritelt ja paljudest raamatutest kogutud infot.

Endla Langel (vasakul) Kambja eakate kultuurilooringi loeng-vestlusel.

Aastail 2015 – 2016 on Endla Langel oma tänastele „õpilastele“, temast kümme-, kakskümmend või isegi kolmkümmend aastat noorematele kambjalastele ette valmistanud ja läbi viinud 10 kultuuri- ja koduloolist loengut-vestlust. Lähimineviku kultuuritundides on Endla Langel pühendunud näitleja Lia Laatsi, luuletaja Debora Vaarandi, advokaat Simon Levini, näitleja Kaljo Kiisa, loodusajakirjanik Fred Jüssi, näitleja Leida Rammo, laulu „Õrn ööbik“ loojate Karl Rammi ja Gustav Wulff-Õie, helilooja Valter Ojakääru ning näitleja Elle Kulli elu ja tegevuse tutvustamisele, kuid ka Eesti Üliõpilaste Seltsi kuulsusrikka ajaloo kultuurilooliste tähtsündmuste meenutamisele.

Endla Langel ei ole jätnud eneseharimise vilju pelgalt enda teada, vaid on jaganud seda rikast saaki kõigi huvilistega. Tema vaimuerksus on kõigile kambjalastele nii eeskujuandev kui kaasahaarav. Nii mõnigi raamatukogu kultuuri- ja kodulooringi liige on vahel öelnud, et tema tervislik seisund ei ole täna just kiita, kuid ega seetõttu ei saa jätta kultuuritundi tulemata, sest kes see tahaks endale tunnistada, et ei jõua sootuks kõrgemas eas Endla Langeliga sammu pidada ja kaasa mõelda. Mitu põlvkonda kambjalasi  on olnud ja on Endla Langelile tänulikud, et ta on olnud ja on talle omasel tasasel, kuid järjekindlal kombel kohalikul kultuurimaastikul väärtuste kandjaks ja edasiandjaks.

Endla Langel on elupõline koolmeister, kes ligi 40 aastat (1944-1983) haris Kambja koolis sealse noorrahva vaimu. Vana hea Tartu Õpetajate Seminari haridusega koolmeister pühendus ennekõike eesti keele, kirjanduse ja kunstiõpetuse õpetamisele, kuid vajadusel andis ka maateaduse, ajaloo jm tunde. Kunagiste õpilaste poolt väljendatud tänu annab tunnistust, et Endla Langeli poolt Kambja hariduspõllule küntud vaod olid sügavad ja saagirohked. Endla Langelit võib pidada Õpetajaks, kes suutis virgutada rahvuslikku vaimu ja sügavamat kultuurihuvi ka siis, kui seda tuli teha tasa ja targu.

Kui Endla Langel 1983. aastal 64-aastasena kutsetööst loobus, keskendus ta varasemast veelgi aktiivsemalt kodu-uurimisele ja kultuuriloo tutvustamisele. Tema eeskujuandev ja imetlust vääriv tegevus kestab tänaseni. Kambja kooli iga-aastases koolialmanahhis Tootsi Taskud leiab peagi avaldamist Endla Langeli hiljutine kaastöö, mis annab ülevaate nii Suure-Kambja kui Väike-Kambja mõisast.

Endla Langel ligi 93-aastasena Kambja kooli õpilaste matkajuhiks.

Kui veel kümmekond aastat tagasi oli Endla Langel aktiivne ja hinnatud ekskursiooni- ja matkajuht mitmetel kogukonnaliikmete või eakaaslaste kultuuriloolistel retkedel, siis nüüdseks on selle rolli usaldanud endast noorematele, kuid ta naudib jätkuvalt Eesti maa, kultuuri ja loodusega tutvumist. Endla Langel täitis matkajuhi vastutusrikast rolli viimati ilmselt siis, kui ta oli juba ligi 93-aastane ja käis enam kui 150 Kambja kooli õpilasega kunagise Suure-Kambja kooli varemete juures aja- ja koduloohõngulisel tutvumiskäigul. „Mulle oli seda päeva väga vaja,“ ütles ta rahulolevalt, sest ta sai taas suhelda (õpi)lastega.

 

Loetumad