7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja valla kadrid lustisid Tiigi Seltsimajas

Kambja valla kadrid lustisid Tiigi Seltsimajas

 Rahvarõivais lapsed lapitekil. Esiplaanil tüdrukud kandletega.

Kambja valla kadrid. Fotod: Eha Jakobson 

Hingedekuu viimasel laupäeval said Tiigi Seltsimajas 11. korda kokku Tartumaa folkloorihuvilised lapsed ja õpetajad.

Koos võeti vastu talve ja tähistati Kambja kooli muusikakõpetaja Marika Lehiste koostatud stsenaariumi järgi kadripäeva.

Hingedekuu on hämar ja madala taevaga aeg. Just seepärast tuleb tuua sellesse aega tantsu, laulu ja ringmänge. Teha see aeg enda jaoks rõõmsaks ja ilusaks.

Peo alguses tutvustas muusikaõpetaja Marika Lehiste oma folkrühmaga osavõtjaile kadripäeva kombeid. Alates kadri varvaste ja küünte külmetamise laulust kuni andide saamise ja pererahvale õnne kaasa andmiseni välja.

Unipiha kool laotas seltsi saali põrandale kaasa võetud lapiteki ning tüdrukud mängisid õpetaja Lilia Kiuru abiga selgeks saadud lugusid kandlel, poisid aga tulid lauluga saali, põrutasid sauaga vastu maad ja otsisid nutikaid mõistatustele vastajaid .

Lisaks kadripäeva laulude laulmisele ning mängimisele, anti üksteisele lahendada ka mõistatusi. Neid, kes õiget vastust mõistatustele anda ei osanud, naksas kergelt Unipiha kooli poolt kaasa toodud mänguhani. Kõigiga üheskoos tantsisti veel Kaera-Jaani, Kolme paari tantsu ning Siisikest. Meisterdati, veeti köit, joodi kalja ning pisteti üht-teist ka põske.

Eriti põnev oli Tartu folkrühma „Kaval käsi“ näidend, kus kasutati õhupalle ja vahusärke.

Kauaaegse panuse eest pärimuskultuuri väärtustamise ja propageerimise eest valla koolides pälvisid Tartu linnapea Urmas Klaasi tänukirja õpetajad Marika Lehiste, Lilian Kiuru ja Eha Jakobson.

Suur aitäh sõnas kõigile lastele, õpetajatele ning emadele-isadele Tiina Konsen, peo perenaine Tiigi Seltsimaja poolt:

“Need tublid naised on talistetel olnud ka noortepäeva eestvedajateks, ettevalmistusi teinud koostöös noorema rahvaga. See on eeskuju vääriv!

Võib päris kindel olla, et need noored, kes teavad kodupaiga ajalugu ja esivanemate sajandeid kestnud traditsioone, kes on mõtestanud laule-mänge-tantse ja kes on kogenud oma kätega loodut, on tugevad kestma praeguses üliavatud maailmas ja erinevate kultuuridega rahvasterändeis. Aitäh teile, Kambja valla suured ja väikesed! Ootame teid Tartusse järgmisel aastal, rõõmu tooma XII Taaderandi talistetel!”

Suur tänu Kambja folkloorirühma õpilastele ja pillimängijatele koosseisus: Gabriel Mälton (kitarr), Hanna Aadusoo (ukulele), Ainar Lehiste (ukulele), Madli Lehiste (viiul), Lilia Kiuru (akordion)

Meil oli igavesti tore pidu.

Lembit Jakobson

 

Laste arvamused:

Andrus Pajumägi (Kambja kooli 9. klass)

Olen käinud Taaderandi talistel juba üheksa aastat ja lähen kindlasti ka järgmised üheksa. Pean nende juures tähtsaks seda, et seal pole mingit võistlemist ega hindamissüsteemi, vaid lihtsalt selline vahva päev, kus lapsed saavad kokku ja õpivad midagi rahavapärimusest. Olen alati midagi sealt õppinud, olgu see rahvapärimusest või siis saada uusi esinemiskogemusi. Soovitan soojalt kõigile, kel aega ja tahtmist kaasa lüüa järgmisel aastal.

Joosep (2.kl.)

Mängudest olid vahvad köievedu, vägikaikavedu, „värvipott“, kalamäng.

Aleks (2.kl.)

Mul oli kahju jõuluhane ära kinkida.Aga meeldis jõulukaarti meisterdada ning „Kolme paari tants“

Kaspar (3.kl.)

Meeldis väga käsitöötuba, kus sai jõulukaarti ja lambarinnamärki meisterdada.

Tõnis (4.kl.)

Meil läks kõigil väga hästi. Esinesime teiste ees julgelt ja mõnusalt. Kuna aitasin Kambja koolist pärit Andres Pajumäega(9.kl) pidu läbi viia, saime mõlemad tunnustuseks tänukirja ja kinkekaardid.

 

 
Eelmine
Järgmine

Loetumad