3.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKopsumäe terviserajad saavad valgust juurde

Kopsumäe terviserajad saavad valgust juurde

TERVISESPORT: Rõõmsameelne jooksukolmik Trives Kambja tervisejooksude I etapil. Foto: Heigo Mägi 

TERVISERADADEL: Kambja terviseradadel toimus tänavu ka kolmeetapiline Trives Kambja tervisejooksude jooksusari. Foto: Heigo Mägi 

Viimane aasta kujunes Kambja terviseradadel väga teguderohkeks. Kopsumäe ümbruses asuvatel radadel ja metsades toimusid mitmed suusa-, orienteerumis- ja jooksuvõistlused, mis tõid kokku sadu osalejaid nii Kambjamailt kui kaugemalt. Spordivõistluste korraldajad on (taas)avastanud huvitava reljeefiga loodusliku sportimispaiga, mis pakub võimalusi paljudele. Eriti rõõmsaks teeb aga igapäevaste külastajate arvu suurenemine. Tore on radadel näha peresid ja sõpruskondi ühiselt jalutamas ning tervisesporti tegemas.

Terviseradade külastatavusele on positiivset mõju avaldanud kindlasti viimastel aastatel läbi viidud radade uuendamine ja pidev hooldamine. Kuna rajad asuvad metsamaastikul, tuleb järjepidevalt hoolt kanda ka radade äärde jäävate puude ja põõsaste eest. Võsastunud rajaääred, kuivanud ja murdunud puud on peavaluks radade hooldusel kui ka ohuks seal liikujatele.

Tuleva aasta esimestel kuudel püüame koostöös RMK-ga Kopsumäe ümbrust veelgi atraktiivsemaks muuta. Kui seni on radade- ja metsahooldustöid tehtud vaid radadel ja nende vahetus läheduses, siis 2017 aasta alguses hooldatakse valdav osa Kopsumäel asuvast metsast. Selle käigus raiutakse ja veetakse metsast välja kuivanud ja murdunud puud ning alusvõsa. Teostatakse ka paaril hektaril üleküpsenud puistutes lageraie, et terviseradadele rohkem valgust anda. Avaramas metsas püsivad rajad kuivemad ning talviti saavad suusarajad rohkem lund.

Kambja aleviku paneelmajade taga nn metsapargis on RMK-l plaanis raiuda ja välja vedada kogu alusvõsa ning kahjustatud puud. Metsapargis tehtavate tööde jätkuks uuendatakse jõudumööda sealsed jalgrajad, et luua paremad võimalused nii jalutamiseks kui ka tervisespordiks.

Kambja terviserajad kuuluvad üle-eestilisse terviseradade võrgustikku, mille eesmärk on tagada kõigile aastaringne tasuta liikumisharrastuse võimalus looduses. Koostöös heade vabatahtlike, toetajate, valla ja RMK-ga jätkame terviseradade eesmärkide täitmist. 2017 aasta plaanidest täpsemalt järgmistest kirjatükkides.

Tõnis Jürimäe
Kambja terviseradadde haldaja

Loetumad