0.9 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMitmekesine emakeelepäev

Mitmekesine emakeelepäev

GALERII
 

KUNINGAS KÜLAS: Seto kultuuri hoidja ja edendaja, kahel korral ülemsootskaks valitud Ahto Raudojaga õpilastega kohtumas. 

Emakeelepäeva hommik algas Kambja koolis direktor Marika Karo tervitusega ja sooviga kasutada ainult korralikku emakeelset suhtlust. Emakeeleõpetaja Tiina Tiideberg meenutas Juhan Liivi ütlust: “Minu erakond on eesti keel“ ja kinkis sama tekstiga T-särgi Andrus Pajumägile silmapaistvate ainealaste saavutuste eest. Seejärel tänas õpetaja neid, kelle pakutud ilusaid sõnu sai haridusosakonnale edastada „EV 100“ projekti raames. Nende hulgas olid sõnad rukkilill, päike, öö, kullerkupp, mets, ingel jne. Veel tegi õpetaja kokkuvõtte emakeelele pühendatud luuletustest. Meelehead väärisid Marta Kurvits ja Kevin Brikkel (I kooliaste), Astrid Lepist ja Emili Leis (II kooliaste), Karro Soosaar ja Hele-Liis Sepp (III kooliaste) ning ainuke osalenud õpetaja Sirle Kuristik.

Järgnevaks ürituseks oli ülekooliline viktoriin, millest sai osa võtta nii võistlejana kui pealtvaatajana. Viktoriin ja selle läbiviimine oli 8.klassi õpilaste Gendra-Marleen Aasmaa ja Laura-Liis Kähri loovtööks.

9. klassi päev jätkus Vikerraadio e-etteütlusega.

Seejärel tulid kohtumised külalistega. 1.- 4.kl õpilaste ette tuli lasteraamatu „Kust tulevad unenäod?“ kirjutanud Eva Roos. Ta jutustas, et on tegelikult õppinud keemikuks, aga siis sündisid lapsed ja tuli kirjutamissoov. Esineja luges oma raamatust katkendeid, vastas küsimustele ja kirjutas autogramme. 4. klassi lapsed rõõmustasid, et said ka enda unenägudest rääkida, ja arvasid, et temast saab väga hea kirjanik.

Vanem kooliaste kohtus väljapaistva lõunaeestlasega: seto kultuuri hoidja ja edendaja, kahel korral ülemsootskaks (eesti keeles kuningaks) valitud Ahto Raudojaga. Ta tutvustas setosid, nende kombeid, nimede saamise lugu ja kirjeldas ülemsootska väga demokraatlikke valimisi: seisad lihtsalt oma lemmikkandidaadi selja taha järjekorda ning võidab see, kelle „saba“ pikem on. Ta näitas ka setokeelset aabitsat ning Seto Instituudi (mida Ahto Raudoja juhib) välja antud raamatuid. Meeleolukas küsimus oli, palju kuningas palka sai. Selgus, et väga-väga vähe – see on missioon, mitte palgatöö. Metsandust õppinud mehe palgatööks on aga puutöö (laastukatused), hetkel on tööpaigaks Nõo kirik.

Oma emakeelt kiitsid ja lubasid hoida väga paljud õpilased. 3.klassi õpilane Marta Kurvits on aga veendunud:

 

Kui ma laia ilma lähen,

olen kindlalt seda meelt:

oma koduseinte vahel

räägin ainult emakeelt.

 

Emakeeleõpetaja Tiina Tiideberg

Loetumad