Kogupere vastlapäev Tõrvandis

858
Jõulukuuskede väärikas ärasaatmine oli üksiti vastlalõke. Foto: Jan Erik Variksoo

MTÜ Õnnemaa 2021. aasta tegevuskava üheks osaks on korraldada kogukonnale koos noortega rahvakalendri tähtpäevi, ikka eri põlvkonnad koos.

Esimene ettevõtmine toimus 16. veebruaril, mil tähistasime vastlapäeva Tõrvandi spordihoone kõrval oleval platsil õhtusel ajal kell 18.00 – 20.00. Kogu sündmus oli osalejatele tasuta.

Ettevalmistused algasid juba jaanuaris, selles osalesid paljud koostööpartnerid, vabatahtlikud ja MTÜ Õnnemaal kogukonnapraktikat tegevad Ülenurme gümnaasiumi õpilased. Kogukonnapraktikantidele olid jagatud erinevad ülesanded ürituse ettevalmistamisel, läbiviimisel ja ürituse lõppedes.

Kuna sellel ajal võis korraldada ainult välisündmusi, siis otsustasime vastlapäeva läbi viia ainult õuetegevustena. Lund oli väga palju, mis rõõmustas meid kõiki, aga kuidas saame platsil üritust korraldada, kui sumpame lumes. Appi tulid Toomas Arumägi ja OÜ Olme töötajad, tänu kellele oli plats õige pea ürituse läbiviimiseks kenasti valmis.

Vanasti kuulus vastlapäeva maagiliste tegevuste hulka näiteks linapõllul tule tegemine juhul, kui lina ei tahtnud kasvada – tuli pidi linakasvu halbade mõjude eest kaitsma. Sellel päeval oli imeline talveilm koos külmakraadidega. Kuidas sooja saada? Valla keskkonnaspetsialist Taivo Prants oli korraldanud pühadejärgset jõulupuude kogumist kogukonna liikmetelt, siit sündiski asjakohane idee. Et jõulukuused väärikalt ära saata, leidsime võimaluse nende taaskasutuseks – vastlapäeval lõkkematerjaliks. Lõkkesse tõi veel materjali OÜ Olme ning lõkke ja platsi valgustuse, samas sündmuse ohutuse tagas Tõrvandi pääseselts. Tulemaagiat võimendas Kambja Trummitagujate trummisoolo ning meeleolu hoidis lustakate lugudega üleval Õnnemaa akordionistide ja Kambja Trummitagujate ühisansambel. Reoal kultuurimaja haldusjuht Tauri Anni korraldas elekrtiühendused ja paigaldas helitehnika jaoks telgi, OÜ Maestoso kandis hoolt helinduse eest, et lõbusad ja lustakad talvelaulud kõikide osalejateni kanduks.

Vastlapäev on Eesti rahvakalendris üks populaarsemaid tähtpäevi.

Vastlapäevakombestik ja vastlatoidud on püsinud paljuski muutumatuna tänu lastele ja noortele.

Tõrvandi spordihoone juhataja Heiki Sarapuu eestvedamisel oli võimalus vastlaliugu lasta ja liuväljal uisutada. Abiks olid Õnnemaa vabatahtlik Melani Alliksaar ja õppepäeval olev Laura Kriisa. Uustalu Poni Sõidud pakkusid mõnusat vastlasõitu saaniga. Järgmisel aastal tellime kindlasti mitu hobust, kuna sellel aastal oli saanisõidu järjekord väga pikk.

Väga palju elevust pakkus ka Õnnemaa kunstiringi juhendaja M. Varepi juhendusel nööpidest vastlavurri tegemine. Kõik osalejad, kes tegid vurri, said üllatuseks vastlapäeva eritoidu – maitsva vastlakukli ja juurde tassikese teed, mida pakkusid praktikandid Jens Kook ja Sander Šaibel. Vastlakuklid küpsetas Ülenurme alevikus tegutsev Maiasmoka Varakamber.

Kõigile osalejatele pakkusid traditsioonilist hernesuppi praktikant Kätriin Lipson ja Õnnemaa noorsootöötaja Liisi Ilves. Supi keetsid vastlapäevalistele valmis Tõrvandi lasteaia Rüblik töötajad.

Järgmisel päeval üllatasime Ülenurme Eakate Kodu elanikke, pakkudes neile vastlapäeva puhul maitsvat hernesuppi ja leiba.

Mõtteid sündmusest kogukonnapraktikantidelt:

Carlos Langovits: „ Vastlapäeva üritus oli väga tore, kõik, kes tulid, olid väga sõbralikud ja kuulekad. Kuigi oli külm ilm, oli meil lõkke koht, kust sai sooja ja väga maitsev supp, mida nosida.“

Jan Erik Variksoo: „Minu vastlapäev see aasta oli vist kõige huvitavam ja vahvam vastlapäev, mis mul olnud on. Sain igal pool ringi joosta ja pildistada, mis sündmusel toimus. Suure lõkke süütamine oli minu isiklik lemmikhetk, kuna see oli palju suurem kui ma ise loota oskasin.“

Richard Veermaa: „See vastlapäev oli minu jaoks asendamatu kogemus. Eriliseks tegid selle kohaletulijad, maitsev supp, suur lõke ja muidugi ka vastlakuklid.“

Suur rõõm oli vastlapäeva korraldada ja läbi viia fantastiliselt toreda ja rõõmsameelse tiimiga, kiitus teile kõigile! Väga loodame, et õige pea saame taas ühiselt kohtuda, siis aga juba uutel sündmustel!

Täname kõiki osalejaid, kes aitasid üritusest korraldada SUURSÜNDMUSE!

Koostöös peitub jõud ja vägi!

KERSTI LEIS,
kogupere vastlapäeva peakorraldaja

Kino maale
EelmineAitäh, MTÜ Tõrvandi Päästeselts!
JärgmineValla hankespetsialist