Emadepäeval räägitakse emadest tavapärasest rohkem

1490
Karin Peda

Tartu Maanaiste Liidul on koostöös Tartumaa Omavalitsuste Liiduga kujunenud ilusaks kombeks korraldada Tartumaa aasta ema konkurss ning igal kevadel emadepäevale eelneval päeval tehakse tulemused laiemale üldsusele teatavaks, tunnustatakse kõiki nominente ja kuulutatakse välja Tartumaa aasta ema.

Tavaliselt on pidulik kokkusaamine toimunud Tartus ülikooli aulas. Nii eelmine kui ka tänavune kevad on olnud aga märkimisväärselt omanäolised ja sellest johtuvalt on ka emadepäeva tähistamine iselaadseks kujunenud. Kui eelmisel aastal viisime tunnustuse ja tervituslilled kõigile nomineeritutele koju kätte, siis sel kevadel saime juba tillukese koosviibimise korraldada. Laupäeval, 8. mail olid kõik kaksteist Tartumaa nomineeritud ema palutud tänuüritusele Tartu ülikooli botaanikaaeda. Ehkki päikest sellesse päeva praktiliselt ei jagunud – hoopis vihmasabinad ajasid üksteist vahelduva tihedusega taga, oli õhkkond ikkagi pidulikult südamlik. Kõigile nominentidele jääb sündmust meenutama kaunis roosiampel, romantiline mahukas kohvikruus ja tänukiri. Tartumaa aasta emaks valitud Küllike Kont sai omavalitsuste liidu poolt tunnustuskingiks meie valla keraamiku Aili Palmi valmistatud kupukausi ja maanaiste liidu kingina siinkirjutaja telgedelt tulnud villase sooja õlasalli.

Kohalolijatele andsid sündmuse lõpus väikese teemakohase kontserdi Inga ja Toomas Lunge.

Mitmeid kordi aasta ema konkursi žüriisse kuulununa võin öelda, et alati on kõigil otsustajatel olnud raske tublide hulgast seda kõige tublimat valida. Väärilisi vaagides fikseerib silm muuhulgas ka selle, kes on kandidaadi esitanud. Imetore ja liigutav, kui abikaasa on oma laste ema tunnustuse vääriliseks hinnanud, iseäranis usaldusväärne ja kindel allikas on laste antud kiitvad hinnangud oma emale.

Meie vallast oli tänavu nomineeritud Karin Peda, kelle esitas konkursile tema tütar Gerda Lõiv. Konkursikomisjonile saadetud tutvustuses on Gerda kirjutanud:

„Karin Peda elab Kambja vallas Uhti külas.

Juba koolitüdrukuna kolis Karin oma vanematega Viljandimaalt Mõisakülast Uhtile, kus veetis nooruspõlve. Ta lõpetas Reola 8-klassilise kooli ning jätkas õpinguid Tartu 10. Keskkoolis vene keele eriklassis. Samal ajal lõpetas ta ka lastemuusikakooli klaveri erialal. Lisaks käis ta Tartu Pioneeride Majas esperanto keele ringis, kus tekkis tore tüdrukute seltskond, kellega reisiti Moskvasse, Vilniusse ja Riiga. Kuna keskkoolis õppis Karin masinkirja, sai ta suvevaheaegadel ja pärast keskkooli tööle EPA Ülenurme Õppe- ja Katsemajandi sekretariaati masinkirjutajaks.

Keskkooli ajal tegutses ta kultuurimaja vokaal-instrumentaalansamblis klaverisaatjana ning 1980. aastal alustas Reola kultuurimajas lasteringiga, kes esinesid Karini ja tollase kultuurimaja juhataja Aino Kansveini juhendamisel toredatel nääri- ja naistepäevakontserditel, hiljem korraldati jõulupidusid, vastlapäevi, südamlikke emadepäeva kontsert-aktusi ning tähistati koos lastega rahvuslikke tähtpäevi.

Pärast keskkooli kohtus ta oma tulevase abikaasa Arne Pedaga, kellega nad tähistavad saabuval suvel oma 35. pulma-aastapäeva. Karinil ja Arnel on kaks täiskasvanud tütart – Jane ja Gerda. Peres peetakse väga tähtsaks haridust ning mõlemal tütrel on omandatud kõrgharidus.

Jane on lõpetanud kaks ülikooli ning tal on aianduse magistrikraad ning ta on filosoofiadoktor ehituse ja keskkonnatehnika erialal. Ta on ennast täielikult teadusele pühendanud ja teadusmaastikul heaks eeskujuks Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilastele. Jane on saanud ka mitmeid teaduspreemiaid ja esindanud Eestit nii kodus kui ka välismaal.

Gerda on lõpetanud Eesti Maaülikooli veemajanduse eriala ning töötab Põllumajandus- ja Toiduameti peaspetsialistina; praegu on ta lapsehoolduspuhkusel. Karin on kolmekordne vanaema väikestele poistele, kes tema hoovi naeru ja kisaga täidavad.

Karini ja tema vanemate peres on ajast aega lauldud ning kultuuri tähtsaks peetud. Nii osalesid ka tema lapsed juba 3-aastasena lasteringi töös, kus said esimesed esinemiskogemused ning süvenes muusikahuvi. Mõlemad tütred on lõpetanud muusikakooli ning noorem tütar Gerda on mänginud viiulit Üle-eestilises Noorte Sümfooniaorkestris ning Tartu Ülikooli Sümfooniaorkestris.

Karin on lõpetanud Tartu Ülikooli saksa keele ja kirjanduse erialal, töötanud keeleõpetajana Tartu Miina Härma Gümnaasiumis ja 1994. aastast alates Ülenurme Keskkoolis, praeguses Ülenurme Gümnaasiumis.

Lisaks on Karin tegus veel mitmel rindel. Ta on tantsinud Reola naisrahvatantsurühmas alates 1986. aastast ning praeguseks on saanud temast rühma juhendaja. 1989. aastast juhendab Karin Reola laulumemmesid ning 1999. aastast ka tantsumemmesid. Ta laulab kohalikus naisansamblis So-Le. Karin on osalenud ka mitmetel laulu- ja tantsupidudel, nii lauljana kui ka tantsijana.

Tema juhendatavate hulgast ei puudu ka lasteaialapsed. Varase saksa keele programmi raames on Karin lasteaialastele õpetanud saksa keele algteadmisi juba 10 aastat. Tema juhendatavate hulgast ei puudu ka lasteaialapsed. Samuti tegutseb ta aktiivselt valla hoolekogu töös ning Ülenurme Gümnaasiumi hoolekogus.

Tema peamisteks hobideks on laulmine, tantsimine ja aiandus. Karin on hea kuulaja, osav nõuandja ja mis peamine, ta ei ütle kunagi ära abivajajale. Ta on hea suhtleja ning läbirääkija. Kooliõpilased tunnevad teda kui sõpra, kelle poole võib alati pöörduda. Emana on Karin piisavalt range, kuid samas emale kohaselt hell.“ 

Veel teinegi konkursi nominent – Tiina Ivandi – on meie vallaga mõnevõrra seotud. Tema töötab Ülenurmes Eesti Põllumajandusmuuseumis Leivatare perenaisena, küpsetab seal kiviahjus ehedat leiba ja jagab leivakoolitustarkust huvilistele lasteaialastest pensioniealisteni nii oma töökohal kui kodukandis, nii reaalajas kui meediakanalites.

TP reporteri Lenel Karu lugu emadepäevast ja rohkem Margus Ansu fotosid Tartu postimehe galeriis https://tartu.postimees.ee/7243343/tartumaa-aasta-ema-kullike-kont-vottis-auhinna-vastu-pisarsilmil-ja-suure-ullatusega

 

MAIRE HENNO,

Tartu Maanaiste Liidu juhatuse liige

Kino maale
EelmineLoovtööd Kambja koolis
JärgmineÜleskutse ajarännakuks