Maagiline õuepäev

469
Une-Mati sel päeval telgis magajaid eriti innukalt ei uinutanud… Foto: Eleri Raju

Kolmapäeval, 16. juunil sulges Soinaste lasteaia Tihaste rühm oma uksed – ei mingit toas mängimist, joonistamist, söömist ega magamist! Nii mõnusate suviste ilmadega kolisime end hoopiski õue!

Juba hommikul kell 7.00 tervitas rühma õpetaja lapsi lasteaia väravas. Kuigi me oleme varemgi hommikuid õues alustanud, oli see päev palju erilisem. Lapsed olid elevil ja tulid lausa joostes, kaasas kompsud ujumisriiete ja rätikutega ning mullitajatega. Kogu päev läks linnulennul, täis laste kilkeid ja naeru. Lastel oli võimalus mängida lauamänge, joonistada ja värvida suviseid pildikesi, mängida sulgpalli ja niisama paljajalu liiva peal joosta. Loomulikult saabus kõige suurem elevus siis, kui tuli aeg panna selga ujumisriided ning mängida veemänge! Ilm oli mõnusalt suvine ning kerge jahutus oli just omal kohal. Kõige erilisem kogemus oli laste arvates ühise telgi all magamine. Kuidas siis nii, et tuduriideid ei pandagi selga ja tuba polegi pime? Üksteise kõrval pikutades tekkis mõnus lastelaagri tunne. Nojah, uni oli muidugi raske tulema sel emotsiooniderikkal päeval, ent mõnus puhkus ja uus kogemus oli see siiski. Nii mõnigi laps lubas samal õhtul telgi koduhoovi üles panna.

Õuepäevi ja –nädalaid on mitmed lasteaiad Eestis läbi viinud. Äsja lõppenud covid-perioodil oli paljudes lasteaedades võtmesõnaks just õuesõpe. Meie lasteaial on selleks head võimalused – suur õueala ning avastamisrõõmu pakkuv dendropark. Hea on tõdeda, et meie õpetajad on väga entusiastlikud õues käijad ning õue minnakse praktiliselt iga ilmaga. Eelmise õppeaasta kogemusele toetudes valisid Soinaste lasteaia õpetajad 2020-2021 õppeaasta teemaks just õuesõppe, mille motoks sai: „Uurin, avastan ja näen, loodus sõbraks iga päev“, sest õues on ju nii palju avastada! Õues tunnetab laps ümbritsevat maailma kõige paremini – selgeks saavad aastaaegade vaheldumine ja loodushoiu alustõed, arenevad mängu-, õpi-, sotsiaalsed ja enesekohased oskused. Lisaks areneb laste füüsiline aktiivsus ja võimekus.

Et õppeaasta meeldejäävalt lõpetada, kogunesid õhtupoolikul lasteaeda ka pered, kaasas piknikukorv ja head sõnad õpetajatele. Nimelt olid vanemad juba laste päevaste tegemistega kursis. Praegusel ajal on rühma privaatne Facebooki leht asendamatu info- ja fotode edastamise kanal, aga ka hea võimalus õpetajana tagasisidet saada.

Tundub, et lõime sel päeval uue traditsiooni – õppeaastat lõpetagu õuepäev, kõige maagilisem päev aastas.

ELERI RAJU,
Soinaste lasteaia Laululind õpetaja

Kino maale
EelminePerepidu Uhtis
JärgmineLaululinnu pesast lendavad kooli õpihimulised, hoolivad ja tegusad lapsed