COVID-19 vaktsineerimise võimalused laienevad

598

Sellest nädalast algavad erinevates Eesti piirkondades COVID-19 kiirvaktsineerimised, kus inimestel on võimalik end vaktsineerida kodule lähemal ja ka ilma eelregistreerimata.

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juhi Marek Seeri sõnul tuleb üle-eestilise 70% täiskasvanute hõlmatuse saavutamiseks vaktsineerida veel 194 000 inimest.

„Vaktsineerimiskeskused, mis võimaldasid väga kiiresti vaktsineerida väga palju inimesi, jätkavad. Samuti saab loomulikult end vaktsineerimiseks kirja panna. Kuid alustame nende inimeste nügimisega, kes vajavad kas väikest lisatõuget või seda, et vaktsineerimisvõimalus oleks neile lähemal ja mugavam. Koostöös kohalike omavalitsustega, perearstide ja tervishoiuasutustega mõtleme välja konkreetse piirkonna eripärasid arvestavad lahendused,“ ütles Seer.

Eelmisel nädalal katsetati ilma eelneva registreerimiseta vaktsineerimist Tallinnas Lasnamäe Centrumis Confido kiirkliinikus, Narvas Fama kaubanduskeskuses ja Tartu ülikooli kliinikumi vaktsineerimiskeskuses. Selgus, et huvi selliste lahenduste vastu on inimestel olemas ja nüüd tuleb neid võimalusi järk-järgult juurde.

Tartu vaktsineerimiskeskuses (Ihaste tee 7) saab ilma eelneva registreerimiseta vaktsineerida selle nädala reedel ja pühapäeval. Edaspidi saavad kõik alates 12. eluaastast tulla vaktsineerima ette registreerimata. Endiselt jääb alles ka võimalus eelnevalt aeg registreerida.

Sellel ja järgmisel nädalal on võimalik nii eelregistreerimisega kui ilma eelnevalt aega broneerimata end vaktsineerida ka mujal Eestis:

  • 9. juulil kell 16-19 Valga spordihallis, vaktsiinideks on Janssen, Moderna ja Pfizer
  • 10. juulil kell 14-18 Narva-Jõesuus Meresuu Spas, vaktsiinideks Janssen ja Moderna
  • 16. juulil kell 16-19 Narvas Fama kaubanduskeskuses, vaktsiinideks Janssen ja Pfizer
  • 17. juulil kell 10-12 Võsu rannaklubis ning kell 13-15 Haljala rahvamajas, vaktsiinideks Janssen ja Pfizer.
  • 15. juulil alustab koostöös Viljandi haiglaga tööd vaktsineerimisbuss, esimene peatus on Sillamäel – omavalitsuses, kus täiskasvanute vaktsineeritusega hõlmatus on vaid 29%. Bussi edasine graafik on koostamisel.
  • Kui eelnevast registreerimisest jääb aegu üle, saab vaba järjekorra alusel 15. juulil kell 10-14 vaktsineerida ka Lihula kultuurimajas.
  • Jätkub ka vaktsineerimine Lasnamäe Centrumis Confido kiirkliinikus.

Kõik inimesed alates vanusest 12 eluaastat saavad jätkuvalt vaktsineerimiseks aega broneerida digiregistratuuris aadressil www.digilugu.ee ja riigi infotelefonil 1247. Vabu aegu oli täna hommikul üle Eesti saadaval ligi 6000 ja neid lisatakse jooksvalt juurde.

Eelmisel nädalal ületas esimese maakonnana 70% hõlmatuse Hiiumaa. Teisel kohal on Tartumaa (63%) ning kolmanda koha eest konkureerivad Saaremaa ja Läänemaa (ligi 58%). Kõige madalam on täiskasvanute hõlmatus Ida-Virumaal (35%) ning Valgamaal ja Võrumaal (49%).

Uuringud näitavad, et kõik Eestis pakutavad vaktsiinid aitavad tõhusalt ka uue ja agressiivsema delta viirusetüve vastu, kuid vaid siis, kui vaktsineerimiskuur on lõpetatud – Jansseni puhul kaks nädalat pärast ainust doosi, Pfizeri puhul üks nädal pärast teist doosi, Moderna (uue nimega Spikevax) ja Astra Zeneca puhul kaks nädalat pärast teist doosi. Modernal on kahe doosi vaheline aeg 4 nädalat, Pfizeril 6 nädalat ja Astra Zenecal 12 nädalat.

Vaktsineerimiskuuri toime kestab vähemalt aasta. Samuti kehtib vähemalt ühe aasta ELi vaktsineerimise digitõend, mis võimaldab lihtsamalt reisida ja ilma testimata ka Eestis paljude ürituste külastamist.

Tänahommikuse seisuga oli Eestis vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 569 852 inimest ja vaktsineerimine lõpetatud 465 665  inimesel. Vähemalt ühe doosi on saanud 52,1 protsenti täiskasvanutest. Vanuses 70 eluaastat ja enam on vaktsineeritud 67,7%.

Lisainfot saab veebilehelt www.vaktsineeri.ee

Kino maale
EelmineAvalik elektrooniline enampakkumine
JärgmineVI Ülenurme rattapäev toimub 21. augustil