-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMaanaine – ilu andja ja kultuuri kandja

Maanaine – ilu andja ja kultuuri kandja

Baltimaade maanaised kogunesid taas Tartusse tegusatele konverentsipäevadele. „Maanaine – ilu andja ja kultuuri kandja“ – sellise moto valis Tartumaa maanaiste liidu juhatus Baltimaade maanaiste konverentsile, mis seekord peeti jälle Eestis – Tartus.

Ühtlasi tähistati antud konverentsi raames ka Tartu maanaiste liidu 15. aastapäeva.
Siinkohal on paslik ära tuua Tartu maavanema Esta Tamme soojad õnnesoovid:
„Õnnitlen teid aastapäeva puhul. Küllap imestate isegi, kui kiiresti on viisteist aastat möödunud, kui palju selle aja jooksul juhtunud ja muutunud. On väga ilus, et te olete sellel tormilisel ajal hoidnud püsiväärtusi – maa, pere, kodu, kultuur. Maanaiste seltsitegevus loob mõttesideme ka sõjaeelse Eesti Vabariigiga ning kannab sel viisil meie järjepidevust.
Nüüd, mil maalähedus ja isetegemine on jälle ausse tõusmas, jätkub teie tegemistesse uusi avaraid väljavaateid ja väljakutseid.
Soovin teile jõudu ja energiat, haaramaks kaasa eriti nooremat põlvkonda, kelle kaudu maanaiste seltside väärikad traditsioonid võiksid tulevikus jätkuda ja areneda.”

 

Usun, et iga inimene, kes loeb seda tervitust ja neid häid soove, tunneb südames, et see sõnum on mõeldud just talle.
Rõõm ja ilu liidavad
Baltimaade maanaiste konverents toimus 14.-15. oktoobril 2008. a. Esimesel päeval külastati Eesti põllumajandusmuuseumi, kus saadi maitsta omatehtud leiba ja tutvuda maaeluga läbi sajandite.
Ülenurme käsitöö- ja rahvuskultuuri selts Nurmenukk andis võimaluse külastada oma uusi ruume ja tutvuda naiste poolt loodud iluga.

Õhtul peeti Luunja kultuurimajas maha üks korralik sünnipäevapidu, millele eelnesid tervitused Tartu maanaiste liidu patroonilt Jaan Õunapuult, Tartu omavalitsuste liidu esimehelt Aivar Soobilt. Tervitama olid tulnud ka Eesti põllumajandusmuuseumi, Eesti vabaharidusliidu ja Lääne- Virumaa maanaiste liidu esindajad. Häid soove jagasid Läti ja Leedu delegatsiooni juhid ja liikmesseltsid.
Tartu maanaiste liidu esinaine Urve Kaasik tänas kõiki endisi ja praegusi juhatuse liikmeid, naisseltside esinaisi, külalisi ja sponsoreid ilusate sõnade ja Ene Pae poolt valmistatud imekaunite põlledega.
Õhtut aitasid sisustada Lähte naiskoor, Haaslava meeskoor, Väägvere külakapell. Õhtut ohjas Astrid Hallik.
Tänuavaldus ka Atlantise kokkadele ja kelneritele, kes katsid laua maitsva suupoolisega.
Sügav kummardus Luunja kultuurima-ja haldajatele ja valdajatele.
Toredaid elamusi käsitööst
Konverentsi teise päeva edukaks kulgemiseks andsid oma panuse Astrid Hallik – rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse spetsialist Tartumaal – ja Virve Tuubel – Eesti Rahva Muuseumi giidmetoodik.
Astrid Hallik rääkis maanaisest kui ilu andjast ja rahvuskultuuri kandjast. Virve Tuubeli ettekanne „Sõbast vaibani – naiste käsitöö läbi aegade” kujunes väga sisutihedaks ja meeldivaks eeskätt selle tõttu, et oli palju fotomaterjali ja toimus moedemonstratsioon tänapäevastest riietest, mille tegemisel on kasutatud ohtralt Eesti käsitöömustrite motiive. Demonstreeritavad esemed olid valmistatud põhiliselt Aina Kirsipuu poolt.
Ilmeka sõnavõtuga esines Maire Henno – Tartumaa käsitöö keskseltsi esinaine.

Toredaid elamusi pakkusid oma esinemistega Leedu ja Läti delegatsiooni esindajad.
Need kaks imeilusat ja tegusat konverentsipäeva annavad meile õiguse öelda, et seni, kuni ei kao maanaine selle sõna kõige laiemas mõttes, ei kao ka ilu ja kultuur meie ümbert.

Konverentsi lõppedes jäi kõlama soov ja tahe korraldada edaspidi ühiseid suviseid käsitöömeistrite suveseminare, laatasid ja näitusi ning vahetada lektoreid. Maanaiste organisatsioonid saavad ja peavad olema üheks lüliks, kelle kaudu antakse põlvkondade kaupa edasi oma teadmisi ja oskusi.
Konverents jäädvustati lindile, selle eest tänusõnad firmale Kämmu Disain.
Lõpetuseks Rõngu maanaiste poolt lausutud sõnad:
„Maanaine võtab oma jõu õhust ja maast, veest ja mullast, mis on kallim kullast. Ta teab töö tähtsust ja leiva hinda.”

Elle Ott,
Tartu Maanaiste Liidu juhatuse liige,
konverentsi projektijuht

Loetumad