Raadiomuuseumi lugu sai alguse juba tükk aega tagasi.

Soov seda muuseumi rajada tekkis juba ammu ja see võimalus tuligi. Nimelt olen töötanud 18 aastat Ülenurme gümnaasiumis majahoidjana. Seal tekkis mul ka võimalus oma unistus täide viia.

Paljud teavad Aavo Langi, kauaaegset Ülenurme vallavolikogu esimeest, kes kogus vanu lampraadioid. Ta hoidis neid Tartu lennujaamas raadioparandustöökojas. Ühel päeval 2008. aastal ütles Aavo mulle, et tuleb sealt töölt ära. Mina uurisin kohe, et mis neist raadiotest nüüd saab. Küsisingi need endale põhjendusega, et hakkan Ülenurme spordihoone vanasse autoõppeklassi muuseumi looma. Selles ruumis oli Jüri Ruut juba mõnda aega kooli raadioringiga tegutsenud.

Sellest päevast läks meie elu põnevaks! Kooli direktor Olev Saluveer oli parasjagu väikese lastegrupiga välismaal õppereisil. Meil ei olnud kuidagi läbemist oodata tema tagasitulekut. Otsustasime koos kooli spordijuhi Toomas Kivendiga, et teeme muuseumi ja üllatame direktorit, kui ta kooli naaseb!

Tänusõnad siinkohal direktorile, kes hoidis meie tegevustel õlga all, ja täname ka kõiki neid, kes aitasid juba loodut edasi arendada. Tuleb veel lisada, et see ruum täitis kolme funktsiooni – siin olid koos raadioamatöörituba, raadiomuuseum ja kooliraadio, mille mina sinna välja ehitasin. Ühelgi koolil ei ole tänaseni sellist võimsat kooliraadiot! Ruumil oli laiust 12 meetrit ning pikkust 3 meetrit – milline luksus! Korraga võis raadioruumis viibida kaks klassitäit õpilasi.

Aastal 2008 pidasime Ülenurmes raadiohuviliste kokkutuleku, mille algatajaks oli Margus Vesi, kes korraldas igal aastas kusagil suvalises Eestimaa paigas huvikaaslaste kokkutuleku. Ülenurme oli kõigile kõige ägedam paik. Spordihoone oli tol suvisel ajal kaks päeva meie kasutuses. Olid töötoad, võistlused ja loengud.

Muuseumi rajamiseks oli toona sobiv aeg, kuna siis oli spordihoones palju ruumi ja muuseum sai tehtud. Peagi algab spordihoones põhjalik remont ja raadiomuuseum pidi endale uue asupaiga leidma.

Nüüd kõige tähtsam osa – ajalugu kordus taas! Raadiod, mis Aavo annetusena omal ajal Tartu lennujaamast minu kätte tulid, jõudsid nüüd 14 aastat hiljem osaliselt ringiga tagasi lennujaama.

Kui kellelgi on vana vene päritoluga audiotehnikat, võite selle loovutada muuseumile. Võtame vastu ka halvasti hoitud aparaate – tõenäoliselt saame sealt varuosi, et teisi eksponaate hooldada.

Hea lehelugeja!

Nüüd on võimalik väikeste gruppidena või peredega käia seda muuseumi vaatamas. Külaskäik muuseumis on tasuta. Lahtioleku ajad on kokkuleppel minuga. Palun võtke ühendust telefonil 5898 3447 – Airet Võõpsu.

AIRET VÕÕPSU,
raadiomuuseumi asutaja

Ülenurme gümnaasiumi raadioring tegutseb nüüd lennujaamas.

Ülenurme gümnaasiumi raadioring on olnud üsna tegus, ehkki COVID-iga seotud piirangud on oluliselt takistanud nii ringi tegevust kui raadiospordiga tegelemist. Siiski katsusime maksimaalselt ära kasutada need hetked, kui see võimalik oli.

2020. aasta kokkuvõttes õnnestus Ülenurme gümnaasiumi raadiojaamal ES5YG saada Eesti lühilaine karikavõistlustel (üheksa osavõistlust aasta jooksul) tubli II koht, meid edestas vaid kogenud täiskasvanutest koosnev tiim. Järjekordse karika tõid kooli Markus Jasper Lassen (ES5MARX, 10.a klass), Mari-Johanna Ruut (ES5MARI, 7.a klass), Joonas Ingver (6.a klass), Karl Markus Kirs (6.e klass) ja Jüri Ruut (ES5JR). Edu jätkub ka 2021. aastal: pärast viit osavõistlust hoiame II kohta nagu eelmiselgi aastal. Loodame, et seis on samasugune ka aasta lõpus.

Veebruaris toimunud rahvusvahelisel võistlusel CQ WPX RTTY Contest sai Ülenurme gümnaasiumi raadiojaam 44 640 punktiga ES5YG klassis Eesti jaamade seas esimese koha, kogu maailma jaamade hulgas üksjagu tagasihoidlikuma 28. koha. Operaatoriteks olid lisaks siinkirjutajale Mari-Johanna Ruut ja Joonas Ingver.

Kuna aprillis toimunud Eesti lühilaineside meistrivõistlused sattusid ajale, kui olid kehtestatud koosviibimise piirangud, ei osalenud me klubijaamana, nagu tavaliselt, vaid individuaalselt. Karl Markus Kaarlõpp (ES5KAAR, 6.a) sai Eesti juunioride klassis I koha ja Mari-Johanna Ruut II koha.

Juunikuus sõitsime välja Tiku tallu Ahja jõe ääres. Pärast kanuumatka osalesime lühilaine välipäeval, kus toitsime saatjat kaasavõetud akudelt. Töötingimused jätsid soovida: 1,5 tundi tuli töötada lõõskava päikese käes, lisaks sõitis kanuukoormaga auto katki antenni, mis tuli UPS-i taga oleva jootekolviga kiiresti taastada. Välipäevalised olid Joonas Ingver, Kristjan Kraak, Rauno Lopp, Marto Martti Mainsoo (ES5MAIN), Marten Michelson (ES5MIKE – kõik 6.a klassist), Ayrton Klooren ja Oskar Raudnagel (ES5OSSU, 6.c klass), Karl Markus Kaarlõpp, Karl Markus Kirs, Markus Jasper Lassen ja Mari-Johanna Ruut. Vaatamata viperustele selgus, et saime mitme operaatoriga jaamade arvestuses jällegi II koha ja veel ühe karika meie kogusse.

Lisaks sidepidamisele oskavad kõik ringis osalejad käsitseda jootekolbi ja mõned nende kokkupandud vilkuvad, häälitsevad või liikuvad elektroonikakonstruktorid on populaarsed veel aastaid hiljemgi. Pooleli on 3D-printeri häälestamine, kokkupanekut ootab pisike CNC-seade ja SAT-TV vastuvõtukomplekt.

Sel suvel kolisime remondi tõttu välja oma senisest ruumist Ülenurme gümnaasiumi spordihoones ja jätkame tegevust Tartu lennujaamas. Asukoht ei ole nii mugav ja lähedane kui koolis, kuid loodetavasti kompenseerib seda võimalus lähemalt tutvuda lennujaama ja kõrvalasuva lennuakadeemiaga.

Kui keegi tunneb ringis tegutsemise vastu huvi, võtku julgesti ühendust telefonil 551 6384 või es5jr@erau.ee.

JÜRI RUUT,
Ülenurme raadioringi juhendaja

Kino maale
EelmineÕnnemaa noortemalev askeldas suvel Kambja vallas
JärgmineKui Kambjas said koolilõpetajatest koolilõpetanud