Kuidas vähendada kalmuküünalde plastikümbriste sattumist loodusesse?

705
Plastikümbrisega kalmuküünal. Foto: Mari Kala

Ilmselt oled märganud oma kodu ümbruses jalutades vedelevaid kalmuküünlaid. Kui esmapilgul võib tunduda kummaline, kuidas üks küünal kalmistult nii kaugele on rännanud, siis tegelikult pole sellise prügistamise taga keegi muu kui hallvares. Lindude eesmärk on süüa küünlavaha, seetõttu haaravad nad kalmistult kerge plasttopsis küünla kaasa. Tühjaks nokitud plastümbrised jäävad aga loodusesse vedelema.

Hallvarestele nende loomulikku käitumismustrit pahaks panna ei saa, küll saame aga ise muuta enda harjumusi. Kalmuküünalde ostmisel tuleks eelistada klaasist küünlaid, mis on tunduvalt raskemad, kui plastümbrisega küünlad. Klaasist küünlaümbriseid ei suuda varesed laiali kanda ning isegi kui lind sisu nokib, ei rända küünlaümbris loodusesse. Klaasi tasub eelistada veel teiselgi põhjusel – seda materjali on võimalik lõputult ümbertöödelda, kui viia tühi küünlaümbris klaasikonteinerisse, saab sellest uus klaasist toode.

Jäätmete ümbertöötlemisest veel parem variant on aga korduvkasutamine, mis tekitab veelgi vähem jäätmeid. Seetõttu võiks eelistada kalmistul klaasist või metallist laternaid, mida saab kasutada korduvalt.

Kino maale
EelmineAiajäätmete koht ei ole metsa all
JärgmineVajatakse puhastusteenindajat