See on õhtu, kus me saame päriselt kokku

653
Muinastulede öö Pangodi järvel. Foto: Eha Jakobson

Põimukuu viimase laupäeva õhtul saime kokku – õhtu, kus oli olemas päris tuli ja päris laulud; laulud, mida oleme alati osanud luua ja laulda.

Kandlekeelte kaunist kõla pakkus meile sellel õhtul Gerda Lõokene. Oma haldjahäälel ja kromaatilisel kandlel meelitas ta Lüü-Türri (öösorri rahvapärane nimetus) mehed võimsaid muistseid regilaule leelotama. Aina kuula ja imesta, kui osavad olid meie esivanemad oma sõnaseadmises! Kui selgelt said kõik kehvadki elu-olud laulu sisse lauldud ja kui vägev on siiani nende laulude mõju nendele, kes mõistavad neid laulutekste ja saavad nende abil aru inimhinge armetusest ja suursugususest.

Enne, kui vajusime mättale muusika embusse, saime laadaplatsil süüa-juua, tarkust õpitubade meistritelt ja kogemusi võistu mängides. Tõnis Aavik: „Tegelesin sündmuse toetuseks pirukate ja maiustuste müümisega ning sain palju tänu- ja kiidusõnu külalistelt vahva ürituse eest.“

Põnevust ja tegevusi oli plaanitud kõigile erineva vanusegrupi kogukondlastele. Trafarettmaalingud andsid võimaluse käteosavuse abil savivärvidega ilu luua ja seda kõike tänu OÜ A-viimistlus pakutud võimalusteele. Soovi- ja sõbrapaelu said paelte õpitoas punuda nii tütred kui emad ja üllatuda lihtsana näivate sõlmede võluvaist mustreist. Lichettey Aavik: „Mina kohtusin paela punumise õpitoas paljude väikeste tüdrukutega, kellest mõnele oli tegemist tuttava tegevusega, kuid nii mõnigi hoidis lõngu käes esimest korda. Neile muidugi tundus see punumine väga keerulisena, kuid samal ajal üllatusid emad, kui lihtsalt saab ilusaid mustreid vaid sõlmede sõlmimisega.

Arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr. Foto: Eha Jakobson

Mul oli väga hea meel kohtuda ja vestelda kohalike inimestega, kes just sel õhtul osalesid esimest korda Pangodi kogukonna üritusel. Hoolimata sellest, et Pangodi on nende kodu, pole nad leidnud varem teed meie üritustele. Aga usun hea tundega, et edaspidi näeme neid taas, sest tagasisidet olen neilt saanud vaid suurte kiidu- ja tänuavaldustena; ootan ja loodan kõiki neid edaspidi kohata.“

Väikekandle õpitoas Unipiha algkooli muusikaõpetajast haldja Kätlin Naarisma käe all oli kandlehelidest vaimustujal võimalus Pangodi kogukonna puukäsitöö meistrilt Jaak Joonas Keldojalt endale ka kohe kannel tellida.

Haldjateks said kõik need, kel selleks soovi oli. Haldjalilli joonistas näomaalingute haldjas Krista. Pagaripoisid Manivald ja Robert üllatasid rahvast omaküpsetatud vahvlite ja ökosuhkruvatiga, Tõnis muffinitega. Grey restoran kostitas januseid vee ja kaljaga ning kinnitas piduliste kehasid saiade ja pirukatega.

Poomil said osavust proovida taadid lapselastega. Äge turniir peeti maha villapatjadega liikuval poomil võideldes. Osavamad said tasuks magusad meepotid Metsaraja talult.

Järvepeeglis jätkus küünlailu ja põnevust pakkus lohepeaga viikingilaev, mis tõsteti esivanemate hingeriiki tuleleekide lehvides keset arhailise meestelaulu ansambli Lüü-Türri esitatud regilaulu. Tuld jätkus veelgi ja seda tuleteater Zerkala etteastes.

Korraldajameeskonnaliikmetel oli äärmiselt hea tunne, kui üritust kiitsid just kohalikud elanikud, kes alles sellel aastal leidsid tee sellele üritusele ning said heldelt kiidusõnu jagada. See oli neile üllatav ja imeline kohtumine oma kogukonnaga.

Meie suure tänu on kõigepealt ära teeninud Kambja vallavalitsus, kes sündmust finantseeris. Õla panid alla ka OÜ Aaviktekstiil, Metsaraja talu, Päeva talu ja Unipiha kooli kokatädi Anu Sepp. Tänusõnad ka annetuse teinud Marko Mägile. Kui leidub veel keegi, kes meiega koos tahab tuleval aastal pidutseda, siis parim võimalus on anda selleks oma panus Haridusselts Tõrviku arvelduskontole EE601010102001534007 ja tulla ka ise kindlasti kohale. Olgu panus suur või väike, rõõmu valmistab see kindlasti ja annab võimaluse hingata ühiselt oma kogukonna ja valla teiste piirkonna elanikega.

Muinastulede ööd ja suve ärasaatmist korraldasime Pangodi järve ääres nüüd juba kolmandat korda.

Hoidku muistne tuli meid kõiki!

ANARI KROON

Kino maale
EelminePäikeseline algus uuele õppeaastale Laululinnu lasteaias
JärgmineVana-Kuuste mõis 500