Killukesi toimekast sügisest Nurmepesas

442
Nurmepesalised armastavad õues möllata ja mängida! Fotod: Helle-Riin Linnus

Ülenurme lasteaias Nurmepesa algas september traditsioonilise tarkusepäevaga, kus Pokuväljakule kogunenud lasteaiaperele jagasid lasteks kehastunud õpetajad Lia ja Kertu rohkesti tarkuseteri, millest muist sai talletada teadmistena mällu, muist sai pista põske. Laulumängud ja tantsud on lahutamatuks laste mängupeo osaks, mis toovad naeratuse näole ka kõige ujedamale lapsele.

Meie lasteaia tublid maailmakoristajad andsid oma panuse kodukoha korrashoiu tagamiseks. Liblikate, Pintselsabade, Mesimummide ja Pokude rühma lapsed teavad ja oskavad ka selgitada, kuhu prügi tuleb panna, kuidas seda sorteerida. Tundub, et mõnigi kaaskodanik meie vallas seda ei tea. Pokude rühma lapsed said oma tubliduse eest ka tasutud – nimelt leidsid lapsed 2-eurose mündi ja joogitaarat, mis viidi kaupluse taaraautomaati. Lapsed said ise leida poes kommipaki, mille ostmiseks kogunenud summast piisas. Lepatriinu lasteteatri etendus „Prügikuningriik“ kinnistas ka kõige väiksemas Nurmepesa lapses teadmist, et prügi ei visata maha, vaid pannakse prügikasti.

Soojad ja päikeselised sügisilmad meelitasid meid kõiki õue. Mis siis muud, kui õue, parki või metsa uurima, avastama, õppima või lihtsalt ka vaikust kuulama! Septembris alustasid Mõmmikud meie lasteaia traditsioonilisi metsaretki Vooremäel, mis jätkusid teistel rühmadel oktoobris. Sellest, mida lapsed metsas või pargis avastavad või märkavad, võiks lasta neil endil jutustada tunde – kui vaid väikesed kaaskuulajad ära ei väsiks. Sooviks, et meie täiskasvanutena mõnigi kord suudaks laskuda lapse silmade kõrgusele ja märgata seda, mis meil oma „kõrgustes“ kiirustades märkamata jääb. Vooremäe metsarajad kutsuvad lausa jooksma. Seda kutset tajub oma seitsmenda meelega iga laps ja naudib naerukilgete saatel mäest alla tuisates kõrvus vihisevat tuult. Kellelgi ei tule isegi meelde, et võiks „opale“ küsida, nagu see hommikuti teekonnal lasteaia väravast rühma ukseni nii tavapärane tundub olevat. Lastele meeldib liikuda ja oma võimeid proovile panna. Väikese panuse selle heaks on andnud ka suvel lasteaia õuealale valminud ministaadion ning uuenenud liumägi. Nurmepesa suurtel on veelgi plaane, mida või kuidas meie lasteaia õu lastele huvitavamaks muuta, kui vaid saaks seda veidigi suuremaks venitada!

Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem! Kui meil on sportimiseks ruumi vähevõitu, siis naaberlasteaial Tõrvandis on ruumi rohkesti ja õues vahvad atraktsioonid, millest meie ruumipuuduse tõttu vaid und võime näha. Mõeldud – tehtud! Traditsiooniline Euroopa spordinädal „Liikudes võidad alati!“ andis meie lasteaia nelja vanema rühma lastele võimaluse sellest kõigest osa saada. Tänu Tõrvandi Rübliku lasteaia liikumisõpetaja Ebe Kalja ja Ülenurme Nurmepesa lasteaia liikumisõpetaja Jelena Jõgi juba aastaid kestnud koostööle oli rühmadele organiseeritud tegevuskeskused ja -rajad nii, et rühmad ei puutunud üldse kokku ja võimalik nakatusoht oli seega välistatud. Lapsed nautisid erinevaid turnimisvõimalusi, harjutasid täpsusviskeid jalgpalli ja tennisepalliga, läbisid „tarsaniraja“, tegid turvaliselt koostööd kiikudes ja kogesid palju muud põnevat.

Suur tänu külalislahkuse eest Rüblikute juhtidele Enele ja Liisile ning turvalisuse tagamise eest Rübliku lasteaia liikumisõpetajale Jekateriina Kuusikule ja Nurmepesa lasteaia tervishoiutöötajale Helle-Riin Linnusele. Aitäh kõikidele Rübliku ja Nurmepesa õpetajatele ja õpetaja abidele, kelle osalusel ja toel see laste liikumisrõõmu ja eduelamust pakkuv spordipäev suurepäraselt õnnestus.

Oma väikest, aga ikkagi armast õueala kasutame me ikka kõikvõimalikeks mängudeks ja liikumistegevusteks seni, kuni paduvihmadest veel säästetud oleme. Mihklipäeval oli Nurmepesa lasteaia lastel palju rõõmu, kaasategemist ja -elamist traditsioonilistele mihklimängudele, aga ka laulu- ning liikumismängudele, „terviseräpile“ ja ühepajatoidu keetmistele. Ei läinud meie mihklipäev mööda ilma porgandijooksuta ja „kartulite“ noppimiseta ning muidugi mitte traditsioonilise kummikuheiteta. Tänud teile, muusikaõpetaja Lia, liikumisõpetaja Jelena ja eripedagoog Maarja, rahvapärimuse edasikandmise eest meie lasteaia lastele!

Liigume, oleme terved ja naudime sügist!

KÜLLI KANN,
Ülenurme lasteaia Nurmepesa õppejuht

Kino maale
Eelmine“Kõik putukad ja mutukad…
JärgmineMuusikapäev Kambja lasteaias Mesimumm