Üleskutse suitsetajatele: loobuge suitsetamisest!

424

Dr Noodla: “Tubakatoodete regulaarsetest tarbijatest neljandik sureb juba keskeas.” SA TÜK Kardioloogiakliiniku ambulatoorse osakonna juhataja, südamehaiguste ennetamise kabineti juhataja, kardioloog dr. Silvia Noodla:

Aastal 2002 oli Eestis ligi 350 000 igapäevasuitsetajat. See tähendab, et iga päev suitsetab umbes 30 % Eesti täiskasvanud elanikest.

Suitsetamise tagajärjel haigestub Eestis igal aastal 3000 inimest. Suitsetamine on otseses seoses 90 % -l juhtudest kopsuvähi tekkega, 80 %-l krooniliste kopsuhaiguste tekkega ja 40 %-l südameveresoonkonna haiguste tekkega.

Suitsetamise tõttu sureb Eestis igal aastal arvestuslikult 2000 keskealist inimest. Maailmas ei ole ühtegi legaalselt turustatavat toodet, mille regulaarsetest tarbijatest neljandik sureb juba keskeas, kaotades mittesuitsetajatega võrreldes ligi 20 eluaastat.

Seega on suitsetamisest loobumine üheks teguriks oma tervise parandamisel ja eluea pikendamisel.

Esmaselt on igal inimesel vajalik ise veenduda, et suitsetamine on pahe, millest on õige loobuda; iga suitsetaja peaks iseendale leidma põhjuse, miks ta peaks jätma suitsetamise maha. Neid põhjuseid on palju, näiteks:

*mittesuitsetajate tervis paraneb tunduvalt – langeb südamehaiguste, kasvajate ja hingamishaiguste tekke risk;

*mittesuitsetajad elavad kauem ja paremini;

*paraneb hingamine, füüsiline jõudlus ja töötegemine;

*mittesuitsetajatel on hingeõhk, juuksed, riided ja kodu puhtamad, neil on tervem nahk ja vähem kortse;

*nad ei ole tubakast sõltuvuses, nad kontrollivad iseennast.

Suitsetamisest loobumine on osadele inimestele, vaatamata tahtmisele, suureks probleemiks.Uuringutest ilmneb, et ~70% suitsetajatest tahab loobuda, kuid lõplik loobujate protsent on väga madal.

Selles suhtes tulevad appi koolitatud nõustajad, kes vajadusel kasutavad ka medikamentoosset abi. Suitsetamisest loobumise nõustamised toimuvad ja rahastatakse südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamise riikliku strateegia 2005 – 2020 raames. Selleks on organiseeritud kõikidesse maakondadesse suitsetamisest loobumise nõustamise kabinetid, kuhu on oodatud kõik, kes soovivad suitsetamisest loobuda, kuid vajavad selleks nõustajate abi. Nõustajateks on koolitatud õed-arstid. Tartu maakonna raamides töötab 2 kabinetti – Tartu Ülikooli Kliinikumi Kardioloogiakliiniku ja Kopsukliiniku baasil. Suitsetamisest loobujatele on nõustamine tasuta.

Vastuvõtud Kardioloogiakliinikus Tartu, Puusepa 1a, kabinet 4042.

Vastuvõtuajad: teisipäeviti kella 8-12 (õde Külli Kangur) ja neljapäeviti kella 11-15 (dr. Tiit Pokk). Eelnevalt palun registreerida telefonil 731 9359 vastuvõtuaegadel.

Vastuvõtud Kopsukliinikus, Tartu Riia mnt. 167, kabinet: C 107

Vastuvõtuajad: esmaspäeviti kell 9- 15 ja kokkuleppeliselt nädalapäevade lõikes. Eelregistreerimine tel: 731 8910, kab. 731 8900. Nõustajad: dr. Ülle Ani ja Ada Alliksoo, Jana Talvik

Seega ootame kõiki suitsetajaid vabanema kroonilisest sõltuvushaigusest – suitsetamisest ja elama edaspidi suitsuvabalt!

Kino maale
EelmineAlbert Ütsi elus oli muusikal imettegev jõud
JärgmineKohtumine ajalooga: koolitunnid tsaariaja moodi