2.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEesti lipp on nagu pereliige – armas ja oma

Eesti lipp on nagu pereliige – armas ja oma

Eesti lipp on nagu pereliige – armas ja oma

 Käesoleva aasta 4. juunil möödus 125 aastat esimese sinimustvalge lipu õnnistamisest Otepääl – selle tähtsa sündmuse auks korraldasid tudengid 5. juunil ajaloohõngulise hoburongkäigu Tartust Nuustaku pealinna.

Eesti Üliõpilaste Seltsi liikmed alustasid hobukaarikutel teekonda 5. juuni hommikul EÜSi maja eest, kella kuueks õhtul jõudsid nad Otepääle Linnamäe orgu.

Ilm oli külm ja vihmane, aga tudengid ei hoolinud sellest. Naeratus näol ja tujuloovad laulud huultel – nõnda vapralt liikusid nad sihtkoha poole.

Liputeekonna esimene peatuspaik ehk hobujaam oli Kambja vallas asuva Tatra oru serval. Korraldajad olid lubanud, et hobuvanker on kohal kell 11.45. Nõnda see ka läks – lõbusas meeleolus tudengid saabusid Kambja pasunakoori mürtsuva muusika saatel. Saabuva rongkäigu auks olime püstitanud kaskedest värava, kuid hobune ei olnud sellest vaimustuses ja sõitis ikka sealt, kus talle meeldis.

Tatral liitusid rongkäiguga veel neli vankrit. Läbi vihma ja kõleda tuule jõudsid kohale ka need uljad seiklejad, kel plaan jalgratastel Otepääle jõuda.

Rahvuslipp – sümbol eestlaste hinges ja südames

Kohalviibijaid tervitasid Eesti Üliõpilaste Seltsi esimees Siim Sillamaa ja meie vallavanem Ivar Tedrema.

„Mul on heameel tervitada teid ja meie rahvuslikku trikoloori tema 125. aastapäeval siin, Kambja valla maadel,” nentis vallavanem. „Siit saab alguse Otepää kõrgustik. Siin asub Eesti koorilaulu häll oma üle 200 aasta vanuse mitmehäälse laulukooriga. Siit on pärit Vabadussõja sangar Julius Kuperjanov.”

Ivar Tedrema meenutas, et alates 1918. aastast, kui sinimustvalge kuulutati Eesti riigilipuks, on see trikoloor olnud meie rahva hinges ja südames – see on aidanud meil üle elada pikad okupatsiooniaastad ja taasiseseisvuda.

Vallavanem viitas, et nõnda, nagu me oleme hoidnud omana rahvuslippu, nõnda tuleks omana hoida ka riiki ja kapitali.

„Öeldakse küll, et kapitalil pole rahvust, aga tegelikult on kapitalil huvid. Võõrkapitali huvid ei pruugi alati meile sobida ja meie huvidega arvestada. Peame ise jääma peremeesteks omal maal.”

Vallavanem lõpetas tervituse sooviga: “Head ajaloolise teekonna jätku ja õnnelikku päralejõudmist Otepääle!”

Otepääl kinkis Vabariigi President üldlaulu- ja tantsupeol osalevatele rühmadele sinimustvalged kandelipud. Meie valla kollektiividest said presidendilt lipud laulukoor Läte, naisrahvatantsurühm Vikertiimer ja pasunakoor.

Andrus Kivirähk on kirjutanud Ivan Orava suhu ühe meeldivalt ilmeka ütluse: “Eesti lipp on nagu pereliige – armas ja oma.“

Hoiame ja austame oma lippu!

 

Mida tähendavad kolm värvi meie trikolooril?

Sinine – väljendab usku ja lootust eesti rahva tulevikku, samuti on ustavuse sümbol.

Must – meenutab meie musta viljakat mulda, eesti rahva sünget minevikku, luuletustes on musta peetud armastuse sümboliks.

Valge – sümboliseerib eesti rahva püüdeid hariduse ja vaimuvalguse poole, samuti talvist valget lund ja suviseid valgeid öid.

 

 

{joomplu:7} {joomplu:8} {joomplu:9}
{joomplu:10} {joomplu:11}  

Loetumad